Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ένας γερανός ανυψώνει ένα εμπορευματοκιβώτιο σε εμπορικό λιμάνι στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, στις 28 Οκτωβρίου 2021. (Vitaly Nevar/Reuters)

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τους περιορισμούς διέλευσης από το Καλίνινγκραντ

ΜΟΣΧΑ – Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας κατηγόρησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση της Λιθουανίας να περάσουν από τη ρωσική ενδοχώρα στο ρωσικό αποσπασμένο τμήμα του Καλίνινγκραντ προϊόντα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, γεγονός που έχει αυξήσει τις ήδη υψηλές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Η λεγόμενη “συλλογική Δύση”, με τη ρητή εντολή του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση της σιδηροδρομικής διέλευσης ενός ευρέος φάσματος αγαθών μέσω της περιοχής του Καλίνινγκραντ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα μοτίβο «όλο και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία.

Η Λιθουανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε το περασμένο Σάββατο να εμποδίζει τη διαμετακόμιση ρωσικών προϊόντων που εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος νέων περιορισμών.

Η Μόσχα κατήγγειλε την κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «αποκλεισμό» και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση. Το Βίλνιους δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένο εάν η Ρωσία αποσυνδέσει τη Λιθουανία από ένα περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ποικιλοτρόπως ότι η απαγόρευση θα σταματήσει το 30 τοις εκατό ή το 50 τοις εκατό της εμπορευματικής κίνησης, αλλά έχουν επίσης δηλώσει ότι τα εμπορεύματα μπορούν γρήγορα να ανακατευθυνθούν σε πλοία που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονίτε δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αποκλεισμού είναι ψευδείς.

Είπε ότι η διαμετακόμιση επιβατών συνεχίζεται απρόσκοπτα και ότι τα εμπορεύματα που επηρεάζονται ανέρχονται μόνο στο 1% της συνολικής ρωσικής διαμετακόμισης εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ.

Η Μόσχα δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι η άρνηση της Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις για τον εναέριο χώρο, επιτρέποντας σε ρωσικό αεροπλάνο να πετάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραλάβει Ρώσους διπλωμάτες, δείχνει ότι οι εκκλήσεις της για συνέχιση του διαλόγου δεν ήταν γνήσιες.

Δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσινγκτον για μια σειρά διμερών θεμάτων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν ή πότε θα γίνονταν οι συνομιλίες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε