Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Η Ναταλία Μινένκοβα κάνει διαλογισμό Φάλουν Γκονγκ στο Dendropark στη Μόσχα στις 5 Ιουλίου 2022. (The Epoch Times)

Η Ρωσία προφυλακίζει ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ

«Η Ρωσία συμπράττει με την κομμουνιστική Κίνα ως η μόνη άλλη χώρα όπου ένας δικαστής έχει φυλακίσει έναν πολίτη απλά και μόνο επειδή διαλογίζεται».

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε στις 4 Μαΐου τη δίμηνη κράτηση μιας Ρωσίδας ασκούμενης του Φάλουν Γκονγκ λόγω των πεποιθήσεών της, εν αναμονή έρευνας. Είναι η πρώτη τέτοια ενέργεια στη Ρωσία, καθώς το έθνος κλίνει όλο και περισσότερο προς την κομμουνιστική Κίνα.

Η Νατάλια Μινένκοβα, 46 ετών, θα κρατηθεί μέχρι τις 27 Ιουνίου βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου κατά της «διεξαγωγής δραστηριοτήτων μιας ανεπιθύμητης οργάνωσης», αποφάσισε το περιφερειακό δικαστήριο Τουσίνσκι της Μόσχας. Ο κατάλογος των «ανεπιθύμητων οργανώσεων» περιλαμβάνει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, δημοσιογραφικές ομάδες και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης.

Στη σύντομη σύνοψη της υπόθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική αστυνομία, η κ. Μινένκοβα κατηγορήθηκε για παράνομη οργάνωση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Πνευματικής και Σωματικής Βελτίωσης Φάλουν Ντάφα. Το κέντρο δεν είναι μία από τις οργανώσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το περιφερειακό δικαστήριο Tushinsky της Μόσχας στη Ρωσία στις 4 Μαΐου 2024.

 

Η ακρόαση έγινε μετά την έφοδο της αστυνομίας στα σπίτια πέντε ασκούμενων της πνευματικής άσκησης, η οποία αντιμετωπίζει βάναυση δίωξη στην Κίνα από το 1999. Η κ. Μινένκοβα ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν. Ένας άνδρας αφέθηκε ελεύθερος. Η αστυνομία ανέκρινε την κ. Μινένκοβα και άλλους δύο, αλλά κράτησε την κ. Μινένκοβα κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι την εμφάνισή της στο δικαστήριο στις 4 Μαΐου.

«Διατάσσοντας την κράτηση της κας Μινένκοβα, η Ρωσία συμπράττει με την κομμουνιστική Κίνα ως η μόνη άλλη χώρα όπου ένας δικαστής έχει φυλακίσει έναν πολίτη απλά και μόνο επειδή διαλογίζεται και προσπαθεί να ζήσει σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ για την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα», δήλωσε στους Epoch Times ο Λίβαϊ Μπράουντ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα. «Αυτή η επαίσχυντη πράξη διαβρώνει περαιτέρω τις ελευθερίες στη Ρωσία και καταδεικνύει τους αυξανόμενους και ανησυχητικούς δεσμούς της Ρωσίας με το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας».

Στην Κίνα, εκτιμάται ότι 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι ασκούν το Φάλουν Γκονγκ και το πιστώνουν για την ανύψωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Το κινεζικό καθεστώς είδε αυτή τη δημοτικότητα ως απειλή και ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη συστηματική εξάλειψη της πνευματικής άσκησης, καταφεύγοντας σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταναγκαστική εργασία και η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων από ανθρώπους εν ζωή.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου στις 4 Μαΐου, δήλωσε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη … ότι η Ρωσία θα επιδείξει κατασταλτική συμπεριφορά εναντίον όλων των ειδών των ανθρώπων, είτε πρόκειται για θέματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης».

Ο κ. Σάλιβαν, ο οποίος μιλούσε σε πάνελ στο φεστιβάλ FT Weekend Festival, επεσήμανε επίσης τους αυξημένους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

«Η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα για πολλά πράγματα, ιδίως καθώς έχει χάσει άλλες οδούς- οικονομικές, τεχνολογικές και άλλες. Έτσι, αυτή είναι μια σχέση που εξετάζουμε προσεκτικά», είπε.

Ο βουλευτής Τομ Τίφανι (R-Wis.) εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την τάση αυτή.

«Δεν είναι μυστικό ότι ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του ΚΚΚ είναι η καταπίεση και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε στους Epoch Times.

 

«Ψευδής παρουσίαση»

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα με στόχο την κ. Μινένκοβα στις 27 Απριλίου, μια εβδομάδα πριν από την επιδρομή, όπως δείχνουν τα δικαστικά αρχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των Epoch Times. Σύμφωνα με τα αρχεία, οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν για τη διάπραξη «σοβαρού εγκλήματος κατά των θεμελίων της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας του κράτους», σημειώνοντας ότι είχε οργανώσει συναντήσεις σχετικές με το Φάλουν Γκονγκ και είχε διανείμει έντυπα του Φάλουν Γκονγκ.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ζητούν τον τερματισμό της δίωξης της πνευματικής ομάδας στην Κίνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 24 χρόνια από την έναρξη της δίωξης, στον λόφο του Καπιτωλίου, στις 20 Ιουλίου 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ο κ. Μπράουντ υποστήριξε ότι τέτοιες δραστηριότητες δύσκολα συνιστούν έγκλημα.

«Το σύνολο αυτού που έκανε η κ. Μινένκοβα ήταν να φέρει μουσική σε ένα πάρκο και να καθοδηγήσει άλλους να κάνουν ασκήσεις διαλογισμού, ενώ φιλοξενούσε αναγνώσεις πνευματικών κειμένων στο σπίτι της, όλα αυτά ως εθελοντής, επειδή ήθελε να μοιραστεί τα οφέλη που έλαβε από την άσκηση του Φάλουν Ντάφα με άλλους». δήλωσε ο κ. Μπράουντ. «Το Φάλουν Γκονγκ δεν είναι ούτε ‘αίρεση’ ούτε η κ. Μινένκοβα ‘αρχηγός’, γεγονός που καταδεικνύει την εντελώς ψευδή παρουσίαση αυτής της υπόθεσης από τον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση της Ρωσίας Τύπο».

Κατά την εξέταση ενός από τους δύο μάρτυρες πριν από τη δίκη, ένας ερευνητής ρώτησε για το μέγεθος της ομάδας στη χώρα, τα κύρια βιβλία του Φάλουν Γκονγκ και αν είχαν παρακολουθήσει εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την κα Μινένκοβα την περιέγραψαν ως ευγενική, πάντα χαμογελαστή και έτοιμη να βοηθήσει τους άλλους. Έκοψε το ποτό και το κάπνισμα αφού ξεκίνησε την πρακτική το 2010, έχοντας διαπιστώσει ότι η κακή όραση της μητέρας της βελτιώθηκε μετά την εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ.

Η κλιμακούμενη πίεση στη Ρωσία για το Φάλουν Γκονγκ έρχεται καθώς η Μόσχα πλησιάζει περισσότερο στην Κίνα, στηριζόμενη στη στρατιωτική της υποστήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα, η τελευταία επίδειξη φιλίας των χωρών από τότε που κήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία λίγο πριν από την εισβολή.

Στις 3 Μαΐου, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο NTD, αδελφό μέσο ενημέρωσης των Epoch Times, ότι «ανησυχούμε για αυτό, είτε συμβαίνει στην Κίνα είτε στη Ρωσία είτε αλλού στον κόσμο».

«Δεν είναι μυστικό ότι ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του ΚΚΚ είναι η καταπίεση, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τελευταία έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «κάνει κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών και αντι-εξτρεμιστικών νόμων, καθώς και άλλων μέτρων»για να κυνηγήσει ένα περιφερειακό παράρτημα του Φάλουν Γκονγκ και επτά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται με το Φάλουν Γκονγκ «χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις για βίαιες ενέργειες ή προθέσεις», απαγορεύοντας ουσιαστικά τις δραστηριότητες των ομάδων και υποβάλλοντας σε κακοποίηση όσους το ασκούν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε