Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Συμμάχους στη Λατινική Αμερική αναζητά η Ρωσία.

Η Ρωσία προσεγγίζει τη Λατινική Αμερική

Περιοδεία σε λατινοαμερικανικές χώρες προετοιμάζει ο υπουργός Εξωτερικών μέσα στην άνοιξη

Επαφές με χώρες της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί τα τέλη Απριλίου, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη χώρα του και τη σύναψη νέων συμμαχιών, καθώς ο πόλεμος που ακόμα διεξάγει στα εδάφη της Ουκρανίας την έχει φέρει αντιμέτωπη με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. (φωτογραφία αρχείου)

 

Σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα, ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε βραζιλιάνικα και κουβανικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ρωσία θέλει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις παραπάνω χώρες «στη βάση της αμοιβαίας υποστήριξης, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας αναγνώρισης των συμφερόντων της κάθε πλευράς από την άλλη», εξηγείται στο κείμενο.

«Είμαστε (…) ανοικτοί στην επέκταση της συνεργασίας σε πολυμερή βάση, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου της Ρωσίας με την κοινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», επιμένει ο κ. Λαβρόφ.

Πέρυσι, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 48,8% και οι εξαγωγές λιπασμάτων και πετρελαϊκών προϊόντων επίσης επεκτάθηκαν, διαβεβαιώνει.

Η Μόσχα επιδιώκει να συνάψει συμμαχίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου καθώς είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις ευρέος φάσματος και προσπάθειες να απομονωθεί διπλωματικά από τη Δύση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μολαταύτα, σημειώνει στο κείμενο, αναφερόμενος στις επαφές της Μόσχας με χώρες της (γαλλόφωνης κυρίως) Αφρικής και της Ασίας, όπως η Ινδία, πως η χώρα του εξακολουθεί να έχει φίλους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτό θέλει να υπογραμμίσει με την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε