Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο εξωτερικός χώρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο Άμστερνταμ, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου COVID-19

Η ομάδα θα συναντηθεί με άλλες ρυθμιστικές αρχές για να συζητήσει την πιθανή επικαιροποίηση των σημερινών εμβολίων

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον μια δεύτερη αναμνηστική δόση των επί των παρόντων διαθέσιμων εμβολίων COVID-19 θα ήταν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

«Υπάρχει μια επείγουσα συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα χορήγησης μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιείται σήμερα. Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ), σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

Πρόσθεσε αργότερα: «Θα θέλαμε να δούμε αυτά τα δεδομένα προτού προβούμε σε οποιαδήποτε σύσταση, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούμε μάλλον για μια στρατηγική που [περιλαμβάνει] επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Μια πρόσθετη αναμνηστική δόση εμβολίου «θα μπορούσε να εξεταστεί ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης», αλλά «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε μικρά χρονικά διαστήματα δεν θα αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», σύμφωνα με τον Καβαλέρι.

Ανησυχίες για την ανοσολογική απόκριση

Όταν του ζητήθηκε να αναπτύξει τις δηλώσεις του, ο Καβαλέρι δήλωσε ότι με τη συχνή χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων, «θα καταλήξουμε ενδεχομένως να έχουμε προβλήματα με την ανοσολογική ανταπόκριση και η ανοσολογική ανταπόκριση μπορεί να καταλήξει να μην είναι τόσο καλή όσο θα θέλαμε, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενες ανοσοποιήσεις».

Σημείωσε επίσης ότι η συνεχής χορήγηση ενισχυτικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση του πληθυσμού.

«Θα είναι πολύ καλύτερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια χορήγηση ενισχυτικών που θα είναι πιο διακεκομμένη χρονικά», δήλωσε ο Καβαλέρι.

Ο ΕΜΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους ανάπτυξης εμβολίων σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης των σημερινών εμβολίων, σύμφωνα με τον Καβαλέρι. Αλλά είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή «θα πρέπει να συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της παραλλαγής Όμικρον στα εμβόλια και μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του τρέχοντος κύματος για να αποφασιστεί εάν χρειάζεται ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης από φορητό υπολογιστή δείχνει τον Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλή της στρατηγικής για τις βιολογικές απειλές κατά της υγείας και τα εμβόλια, να μιλάει κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στο Άμστερνταμ στις 21 Δεκεμβρίου 2020. (Pieter Stam de Jonge/ANP/AFP μέσω Getty Images)

«Ενώ ένα μονοδύναμο εμβόλιο κατά της Όμικρον θα αποτελούσε έναν προφανή υποψήφιο προς διερεύνηση, άλλες επιλογές, όπως ένα πολυδύναμο εμβόλιο, δεν μπορούν να αποκλειστούν ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Καβαλέρι.

Μια στρατηγική για την «πρόβλεψη της επόμενης κίνησης»

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή συζήτηση γύρω από την επιλογή της σύνθεσης του εμβολίου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια στρατηγική που δεν είναι απλώς αντιδραστική μετά την αλλαγή του ιού, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση και να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια προσέγγιση που θα είναι κατάλληλη προκειμένου να αποτρέψουμε μια μελλοντική παραλλαγή που, σε κάθε περίπτωση, θα εμφανιστεί», δήλωσε ο Καβαλέρι.

Ο EMA συγκάλεσε συνάντηση με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στις 12 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν και αξιωματούχοι από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο» στη λήψη αποφάσεων.

Ο Καβαλέρι σημείωσε ότι ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), ο οποίος προκαλεί τον COVID-19, «εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως πανδημικός ιός και η έκτακτη ανάγκη της Όμικρον το δείχνει επί του παρόντος».

«Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πανδημία», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, με την αύξηση της ανοσίας στον πληθυσμό και με την Όμικρον θα υπάρξει μεγάλη φυσική ανοσία και θα κινηθούμε σε τεράστιο βαθμό προς ένα σενάριο που θα είναι πιο κοντά στην ενδημικότητα».

Ξεχωριστά, σημείωσε: «Ιδανικά, αν θέλετε να κινηθείτε προς ένα σενάριο ενδημικότητας, τότε οι εν λόγω ενισχυτικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να συγχρονίζονται με την άφιξη των ψυχρών εποχών σε κάθε ένα από τα ημισφαίρια, παρόμοια με ό,τι κάνουμε με τα εμβόλια της γρίπης».

Η Pfizer εξετάζει εμβόλιο στοχευμένο στην Όμικρον

Στις 10 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι ένα εμβόλιο COVID-19 που στοχεύει ειδικά την παραλλαγή Όμικρον του ιού, καθώς και τις ήδη κυκλοφορούσες παραλλαγές, «θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο», σημειώνοντας ότι η εταιρεία «έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει κάποιες από αυτές τις ποσότητες με ρίσκο».

Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η Pfizer είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για την έγκριση των αμερικανικών αρχών για το επανασχεδιασμένο εμβόλιο COVID-19 και ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει άφθονη παραγωγική ικανότητα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα άμεσης μετάβασης. Σημείωσε επίσης ότι τα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν τελικά να αποτελούν ετήσιο εμβόλιο για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου ενδέχεται να είναι επιλέξιμες για να λαμβάνουν τα εμβόλια πιο συχνά από αυτό.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο Καβαλέρι δήλωσε ότι ο Απρίλιος ή ο Μάιος θα ήταν το συντομότερο που θα μπορούσε ο EMA να εγκρίνει οποιοδήποτε εμβόλιο με στόχο την παραλλαγή.

«Όσον αφορά την αλλαγή της παραγωγής, αυτή είναι μια απόφαση που υπερβαίνει τον ΕΜΑ, και θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια παγκόσμια συζήτηση γύρω από την καλύτερη επιλογή για το συμφέρον της δημόσιας υγείας», δήλωσε.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε