Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
(ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

Η «στολή-μαμάς»: Γιορτάζοντας τη θηλυκότητα, τη σεμνότητα και τη μητρότητα

Η πίστη και οι παραδοσιακές αλήθειες μπορούν να καλλιεργήσουν την κατανόηση της "ταυτότητάς μας ως παιδιά του Θεού", λέει μητέρα 5 παιδιών, που αντιλαμβάνεται το όμορφο ντύσιμο ως έναν τρόπο να τιμά τον ρόλο της ως γυναίκα και μητέρα.

Μια μητέρα πέντε παιδιών και νοικοκυρά πλήρους απασχόλησης διατυπώνει μια θέση για τη γυναικεία φύση φορώντας όμορφα φορέματα κάθε μέρα. Η γκαρνταρόμπα της αντικατοπτρίζει τις βασικές της αξίες της θηλυκότητας, της σεμνότητας και της αξίας της ως σύζυγος και μητέρα και επιπλέον, όπως επιμένει, είναι άνετη!

Η 32χρονη Μήγκαν Μάντεν, μητέρα, νοικοκυρά και συγγραφέας, είναι παντρεμένη με τον 34χρονο Τζος Μάντεν, λέκτορα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου και ζουν. Η Μήγκαν και ο Τζος είναι γονείς πέντε παιδιών: τεσσάρων θυγατέρων ηλικίας 10, 6, 3 και 1 έτους και ενός γιου ηλικίας 8 ετών, τα οποία διδάσκουν στο σπίτι,

«Η μητρότητα δεν σημαίνει ότι καταρρέουμε ή ότι χάνουμε την ταυτότητά μας ως γυναίκες. Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτήν μπορούμε να βρούμε τους εαυτούς μας με έναν εντελώς νέο τρόπο», δήλωσε η Μήγκαν στην Epoch Times. «Τόσο συχνά μας λένε να σκληραγωγηθούμε, να παραμερίσουμε τα συναισθήματά μας και τις γυναικείες μας ιδιότητες για να ανταγωνιστούμε και να γίνουμε σαν τους άνδρες. Αλλά θα υποστήριζα ότι ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες να είναι αυτές που είναι και ότι αυτό φέρνει μια βαθιά γαλήνη στην ταυτότητά μας.

»Η πίστη μας έχει επίσης προωθήσει την κατανόηση της ταυτότητάς μας ως παιδιά του Θεού, γιους και κόρες. Οι βιβλικές και παραδοσιακές αλήθειες για τη θηλυκότητα και τον ανδρισμό μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας και αυτό που μπορούμε τόσο όμορφα να δώσουμε στον κόσμο ως άνδρες και γυναίκες.»

Το πρώτο βιβλίο της Μήγκαν, «Μαρία, δίδαξέ με πώς να γίνω κόρη Σου», αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 από την Ascension Press.

Η Μήγκαν Μάντεν, 32 ετών και κάτοικος Αγγλίας, είναι μητέρα και συγγραφέας με πλήρη απασχόληση στο σπίτι, όπου και διδάσκει τα παιδιά της. (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Η Μήγκαν με τον σύζυγό της, Τζος Μάντεν, λέκτορα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, και τα πέντε παιδιά τους. (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Η Μήγκαν, η οποία είναι έγκυος στο έκτο παιδί τους, μοιράζεται την οικογενειακή της ζωή στο Instagram και ελπίζει ότι τα φορέματά της αποτελούν παράδειγμα της ιδέας ότι η «διαχρονική θηλυκότητα» είναι πολύ συμβατή με τη σύγχρονη μητρότητα. Λαμβάνει πολλά σχόλια, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Στην αρχή του «ταξιδιού» της με τα φορέματα, η Μήγκαν έκανε εξωτερικές δουλειές με τα τρία της παιδιά, όταν ένας ηλικιωμένος άνδρας στο ταμείο σχολίασε: «Φαίνεστε τόσο ωραία, για ποιο λόγο είστε τόσο καλοντυμένη;». Η Μήγκαν απάντησε: «Ευχαριστώ, απλά ντύνομαι για την ημέρα μου ως μαμά». Ο άνδρας απάντησε ότι ήταν όμορφο αυτό που έκανε και ευχήθηκε να το έκαναν περισσότερες γυναίκες.

Η Μήγκαν αποφάσισε να αρχίσει να ντύνεται με φροντίδα, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για να δείξει στα παιδιά της «την αξία του να φροντίζεις το σώμα σου και ότι η μητρότητα είναι όμορφη». (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Η Μήγκαν λέει ότι τα σεμνά, εμπνευσμένα από το παρελθόν φορέματά της έχουν γίνει για αυτήν η «στολή-μαμάς».(ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

«Τέτοιες μικρές ιστορίες συμβαίνουν συνέχεια. Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να πει ένα απλό φόρεμα», είπε. «Δεν είναι ότι θέλω να θεωρηθώ νοικοκυρά της δεκαετίας του 1950 ή με μη αυθεντικό τρόπο. Αντίθετα, ελπίζω να αναδείξω την ομορφιά της μητρότητας στη σύγχρονη εποχή – ότι η διαχρονική θηλυκότητα δεν χρειάζεται να χάνεται στη όψη του μοντερνισμού και της άνεσης του αθλητικού στυλ.

»Πιστεύω ότι η ομορφιά και η σεμνότητα πάνε χέρι-χέρι. … Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχικά με τράβηξαν τόσο πολύ αυτά τα πιο vintage φορέματα που αποτυπώνουν την ομορφιά, τις θηλυκές καμπύλες με υπέροχο τρόπο και καλύπτουν ό,τι είναι σωστό να καλύπτουν. Εκτιμώ τη σεμνότητα λόγω της εγγενούς καλοσύνης του σώματος, σε αναγνώριση της δικής μου αξιοπρέπειας -καλύπτοντας ό,τι είναι ιερό για χάρη του, χωρίς να φοβάμαι την ομορφιά.»

«Η αξία της φροντίδας του σώματός σας»

Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του μωρό στις 20 Οκτωβρίου 2012 και η Μήγκαν λέει ότι «απορροφήθηκε πλήρως από τη μητρότητα με τον καλύτερο τρόπο». Ωστόσο, ως νέα μητέρα, δυσκολευόταν να ντυθεί και απαρνήθηκε κάποιες από τις μέχρι πρότινος αγαπημένες της συνήθειες φροντίδας του εαυτού της, όπως το βάψιμο των νυχιών της ή το μακιγιάζ.

«Μετά από περίπου έξι μήνες, ήρθε μια στιγμή που κοίταξα στον καθρέφτη και δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου», είπε. «Φορούσα κολάν και φαρδιά μπλουζάκια, χωρίς μακιγιάζ και με “μαμαδίστικο κότσο”. Ήταν η μαμά-επιβίωσης, κάτι που συμβαίνει κατά καιρούς και δεν είναι ντροπή, αλλά ήξερα ότι δεν αισθανόμουν ο εαυτός μου».

Η Μήγκαν αποφάσισε να αρχίσει να προσέχει το ντύσιμό της, όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για να δείξει στα παιδιά της «την αξία του να φροντίζεις το σώμα σου και ότι η μητρότητα είναι όμορφη».

Φορώντας κομψά και ταυτόχρονα σεμνά φορέματα, η Μήγκαν άλλαξε τη διάθεσή της ως γυναίκα με τρόπους που δεν πίστευε ποτέ ότι ήταν δυνατοί. (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του Τζος και της πρώτης περιόδου της καριέρας του, έζησαν στην Αυστρία και την Πολωνία, όπου η Μέγκαν τελειοποίησε το προσωπικό της στυλ. Εντυπωσιασμένη από τις «υπέροχες μητέρες που ήταν όμορφα ντυμένες, αλλά και με απλότητα και άνεση», άρχισε να φτιάχνει μια μικρή, συνειδητή γκαρνταρόμπα-κάψουλα (capsule wardrobe) με φορέματα από βιώσιμα υλικά.

«Δεν έχω πλέον ούτε ένα ζευγάρι τζιν στη ντουλάπα μου. Απλώς σταμάτησα να τα αναζητώ!», δήλωσε.

«Η στολή-της-μαμάς μου»

Σήμερα, η Μήγκαν φοράει κάθε μέρα κομψά, σεμνά φορέματα, εμπνευσμένα από το παρελθόν. Κάτι τέτοιο έχει αλλάξει τη διάθεσή της ως γυναίκα με αδιανόητους για αυτήν μέχρι τώρα τρόπους

«Έχει αλλάξει τον τρόπο που κάθομαι, τον τρόπο που φέρομαι και την παραγωγικότητά μου μέσα στην ημέρα μου», είπε. «Ο λόγος για τον οποίο προτιμώ τα πιο vintage κοψίματα είναι επειδή αυτά τα στυλ φορεμάτων είναι φτιαγμένα με περισσότερο υλικό, έτσι ώστε το να παίζω στο πάτωμα με τα μικρά μου, για παράδειγμα, να είναι απολύτως εφικτό και εύκολο – η φούστα μου απλώνεται.

»Έχω ορισμένα φορέματα που είναι πιο απλά για μεγάλους περιπάτους ή περισσότερη δραστηριότητα και άλλα που είναι λίγο πιο κομψά και δεν διστάζω να τα φορέσω για δουλειές. Υπό μία έννοια, τα φορέματα έχουν γίνει ένα είδος στολής-της-μαμάς για εμένα. Είναι ένα γρήγορο ντύσιμο που με κάνει να αισθάνομαι συγκροτημένη, έτοιμη για την ημέρα και ντυμένη με τρόπο που δείχνει την αξιοπρέπεια της δουλειάς μου ως μαμά που μένει στο σπίτι.»

Το ζευγάρι είχε αποφασίσει πριν από το γάμο του ότι ο Τζος θα ήταν ο κύριος πάροχος και η Μήγκαν θα έμενε στο σπίτι και θα μεγάλωνε τα παιδιά τους. (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Η Μήγκαν πιστεύει ότι η μακραίωνη αντίληψη για «τη μητέρα που μένει στο σπίτι, πρέπει να θεωρηθεί και πάλι φυσιολογική και σίγουρα να υποστηριχθεί». (ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Το ενδιαφέρον της Μήγκαν για τη γυναικεία φύση εκδηλώθηκε στα 20 της χρόνια, ενώ σπούδαζε για να πάρει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Ξεκίνησε να ερευνά τα δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή, καθώς έχει καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, και, αφότου μετακόμισε στην Αυστρία το 2017, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στις σπουδές γάμου και οικογένειας.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μέγκαν υπέστη αποβολές, αλλά βρήκε παρηγοριά ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων γυναικών συγγραφέων όπως η Ήντιθ Στάιν, η Γερτρούδη φον λε Φορτ και η Άλις φον Χίλντεμπραντ.

«[Αυτές] υποστήριζαν τις παραδοσιακές αξίες, ενώ παράλληλα διατύπωναν την αξιοπρέπεια και την αξία της γυναίκας: ίση σε αξιοπρέπεια με τον άνδρα, αλλά συμπληρωματική στη φύση», δήλωσε η Μήγκαν. «Υπό το πρίσμα αυτών των μελετών, πιστεύω πραγματικά ότι η καρδιά της γυναίκας είναι η μητρική της φύση.»

(ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Με θεμέλια στην πίστη

Οι ερωτευμένοι από το γυμνάσιο και παντρεμένοι από το 2011 Μήγκαν και Τζος  διέπονται από την καθολική τους πίστη σε ό,τι κάνουν και, στο πλαίσιο της άσκησης της μητρικής της φύσης, η Μήγκαν συμφώνησε με τον Τζος ότι θα διδάσκουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Η ίδια είπε: «Ήξερα ότι αν παντρευόμουν θα ήθελα να γίνω μητέρα, και αν ήμουν μητέρα θα ήθελα πολλά παιδιά, και αν είχα πολλά παιδιά θα ήθελα να είμαι μαζί τους, παρούσα στη ζωή τους, χωρίς να χάνω ούτε στιγμή. Εξαιτίας αυτού, αποφασίσαμε πριν από το γάμο ότι ο Τζος θα ήταν ο κύριος τροφοδότης … ώστε να μπορώ να μείνω στο σπίτι και να μεγαλώνω τα παιδιά μας.

»Με αυτό το δεδομένο, ο Τζος είναι το είδος του πατέρα που θέλει να είναι με την οικογένεια και τα παιδιά του όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφιερώνεται στη δουλειά του ως θεολόγος και ταυτόχρονα βρίσκει έναν τρόπο να μας εξυπηρετεί όλους καθημερινά … είμαστε πραγματικά μια ομάδα στην ανατροφή των παιδιών και στο να είμαστε παρόντες για αυτά», πρόσθεσε η Μήγκαν.

(ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Δεδομένου ότι η Μήγκαν και η οικογένειά της ταξιδεύουν συχνά, η Μήγκαν έχει ενσωματώσει τη μελέτη βιβλίων και τις πραγματικές εμπειρίες στην εκπαίδευση των παιδιών της, όπως π.χ. μια επίσκεψη σε ρωμαϊκά ερείπια στην Αγγλία μετά τη μελέτη της ρωμαϊκής ιστορίας ή μια βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη μετά από ένα μάθημα για την τέχνη.

Το καλύτερο απ’ όλα, η καλοντυμένη μαμά ισχυρίζεται ότι τα παιδιά της είναι οι καλύτεροι φίλοι του ενός για το άλλο.

«Ποτέ δεν έδειξαν ενδιαφέρον να φοιτήσουν σε ένα παραδοσιακό σχολείο, έχουμε ευλογηθεί με μια μεγάλη κοινότητα φίλων και κοινωνικών ευκαιριών και είμαι σε θέση να είμαι ουσιαστικά μια ιδιωτική δασκάλα για αυτά, προωθώντας όλους τους τομείς ενδιαφέροντος και επιβραδύνοντας σε τυχόν δύσκολους τομείς», λέει η Μήγκαν, η οποία λέει ότι το καλύτερο μέρος του να είσαι μαμά που μένει στο σπίτι είναι «να βλέπεις τα παιδιά να γίνονται αυτό που φτιάχτηκαν να είναι με τις ατομικές τους προσωπικότητες, σκέψεις, ταλέντα και όνειρα».

(ευγενική παραχώρηση της Megan Madden)

 

Ό,τι αξίζει στη ζωή περιλαμβάνει και προκλήσεις, λέει η Μήγκαν, η οποία βρίσκει παράξενο το γεγονός ότι μια γυναίκα που θέλει να μεγαλώνει παιδιά, να είναι νοικοκυρά και να φοράει φορέματα θεωρείται «παραδοσιακή σύζυγος» με τα σημερινά δεδομένα.

Η ίδια δήλωσε: «Δεν θα έλεγα ποτέ οριζόντια τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα, γιατί υπάρχουν περιστάσεις όπου ένας άλλος δρόμος είναι καλύτερος για το κοινό καλό της οικογένειας. Αλλά πιστεύω ότι η ιδέα της μητέρας που μένει στο σπίτι θα πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογική και σίγουρα να υποστηριχθεί.

»Αν και μπορεί να μην βλέπουμε αμέσως τους καρπούς της, η φροντίδα της ζωής, η καθοδήγηση και η ανατροφή των παιδιών είναι κομβικής σημασίας για το καλό του πολιτισμού. Δευτερευόντως, ο τρόπος που παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας ως μητέρες κοινοποιεί στον κόσμο κάτι για το ποιες είμαστε, τις καρδιές μας και τη διάθεσή μας για τη δουλειά μας. Ναι, γέννησα όλα αυτά τα μωρά. Όχι, δεν κατέρρευσα. Βλέπεις, μπορείς να το κάνεις κι εσύ!»

 

Η Arsh Sarao συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε