Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Σε έκτακτη συνεδρίαση του, την Κυριακή 7 Μαΐου, ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Άσαντ.

Η Συρία επιστρέφει στον Αραβικό Σύνδεσμο

Έπειτα από μία δεκαετία και πλέον αναστολής της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο παναραβικός οργανισμός αποφάσισε να ξαναδεχτεί τη χώρα στις συνόδους του, καλώντας για  επίλυση των κρίσεων που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, περιλαμβανομένης της φυγής προσφύγων προς γειτονικές χώρες και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε όλη την περιοχή.

Κάποιες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πίεσαν για επανένταξη της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ Άσαντ, άλλες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

Ορισμένοι θέλουν να επιβληθούν όροι για την επιστροφή της Συρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να λέει την περασμένη εβδομάδα πως η επαναφορά στον Αραβικό Σύνδεσμο της Συρίας, η οποία παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση, θα είναι μόνο η αρχή «μιας πολύ μακράς, δύσκολης και απαιτητικής διαδικασίας».

«Η επαναφορά της Συρίας δεν σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις αραβικές χώρες και στη Συρία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. «Είναι μια απόφαση που θα λάβει κάθε κυρίαρχη χώρα».

Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Συρία θα πρέπει να δείξει πως επιδιώκει την επίτευξη πολιτικής λύσης, καθώς αυτό θα ήταν προϋπόθεση προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση για άρση των δυτικών κυρώσεων, ένα κρίσιμο βήμα για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Από την πλευρά της, η Συρία κάλεσε τις αραβικές χώρες να δείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» μετά την έγκριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο της επιστροφής της στους κόλπους του, τονίζοντας την «από κοινού εργασία και τον διάλογο απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες».

Η απόφαση αναφέρει πως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα συστήσουν ομάδα υπουργών που θα συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση και θα επιδιώξει λύσεις στην κρίση μέσω αμοιβαίων βημάτων.

Τα πρακτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη συνέχιση των προσπαθειών για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στη Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που είδε το πρακτορείο Reuters.

Η επιστροφή της Συρίας ακολουθεί μια ιορδανική πρωτοβουλία, που κατήρτισε έναν οδικό χάρτη για το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία, ο οποίος περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των θεμάτων των προσφύγων, των κρατούμενων που αγνοούνται, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και των ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Συρία.

Τα αραβικά κράτη απέναντι στην Τουρκία | Το New Europe Greece είναι η ελληνική έκδοση του ευρωπαϊκού site neweurope.eu που κυκλοφορεί στις Βρυξέλες
Χάρτης του Αραβικού Συνδέσμου

 

Η Ιορδανία είναι προορισμός και κύρια οδός διέλευσης προς τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου για τη φαινεθυλλίνη, μια πολύ εθιστική αμφεταμίνη που παράγεται στη Συρία.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011, έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Αρκετές χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν να υποστηρίζουν οργανώσεις ανταρτών που πολεμούσαν για την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.

Ο Άσαντ ανέκτησε αργότερα τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας με τη βοήθεια των κυριότερων συμμάχων του, του Ιράν και της Ρωσίας, όμως ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να φύγουν από τη χώρα. Η Συρία παραμένει μια κατακερματισμένη χώρα με κατεστραμμένη οικονομία.

Πρόσφατα, αραβικές χώρες προσπάθησαν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκληθεί ο Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία, ο Αμπούλ Γκέιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εφόσον το επιθυμεί, επειδή η Συρία, αρχής γενομένης από αυτό το απόγευμα, είναι πλήρες μέλος του Αραβικού Συνδέσμου».

«Όταν η πρόσκληση σταλεί από τη χώρα που τη διοργανώνει, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει, θα συμμετάσχει», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία εναντιωνόταν επί μακρόν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, όμως είπε πως έπειτα από την πρόσφατη επαναπροσέγγισή της με το Ιράν -τον σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο της Συρίας- χρειάζεται να βρεθεί μια νέα προσέγγιση  με τη Δαμασκό.

Η Ουάσινγκτον, που χαρακτηρίζει τη Συρία του Άσαντ κράτος παρία, κάλεσε τις αραβικές χώρες να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους με τον Άσαντ.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε