Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Άνθρωποι παρακολουθούν σε ειδησεογραφική εκπομπή μια βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή, σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Σεούλ στις 12 Ιουλίου 2023. (Jung Yeon-Je/AFP via Getty Images)

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο μετά από ισχυρισμούς της για κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ύποπτο βαλλιστικό πύραυλο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της την Τετάρτη, ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μόλις δύο ημέρες αφότου προειδοποίησε για «αντίποινα» κατά των παραβιάσεων που κατήγγειλε από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία ανέφεραν ότι εντόπισαν την εκτόξευση, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αυτό συνέβη μετά την τελευταία εκτόξευση της Βόρειας Κορέας στις 15 Ιουνίου, η οποία αφορούσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που προσγειώθηκαν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Η πρόσφατη εκτόξευση έγινε μετά από καταγγελία της Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι αναγνωριστικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχαν εισβάλει στον εναέριο χώρο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βόρειας Κορέας στις 10 Ιουλίου.

«Έχω ήδη ειδοποιήσει εκ των προτέρων για την αντίδραση του στρατού μας κατόπιν εξουσιοδότησης», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA).

Η μικρότερη αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ (κέντρο), φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό Τζίνμπου στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, στις 9 Φεβρουαρίου 2018. (Lee Jin-man/AP Photo)

 

Προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν «μια πολύ επικίνδυνη πτήση» εάν συνεχίσουν να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το KCNA. Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας απείλησε ότι θα καταρρίψει κάθε κατασκοπευτικό αεροσκάφος που θα εισβάλει στον εναέριο χώρο της.

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ένα drone -RC-135, U-2S και RQ-4B- πάνω από τις ανατολικές και δυτικές θάλασσες της Κορέας μεταξύ 2 και 9 Ιουλίου και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα «πληρώσει το τίμημα».

«Συγκεκριμένα, ένα στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εισέβαλε παράνομα στον απαραβίαστο εναέριο χώρο της ΛΔΚ πάνω από την ανατολική της θάλασσα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων αρκετές φορές», ανέφερε το υπουργείο του Βορρά, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας και κάλεσαν σε διάλογο. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ επανέλαβε ότι ο αμερικανικός στρατός λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Δεν έχω τίποτα περισσότερο να πω για τα σχόλια ή τις απειλές της Βόρειας Κορέας. Επιχειρούμε υπεύθυνα και με ασφάλεια στις διεθνείς πλωτές οδούς και στον εναέριο χώρο όπου μπορούμε», δήλωσε η κ.Σινγκ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε ενέργειες κλιμάκωσης και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις.

«Το έχουμε καταστήσει αυτό σαφές σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Το αντιτορπιλικό Atago της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας (α), το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Barry (κ) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κλάσης Arleigh Burke, και το αντιτορπιλικό Aegis του Νοτιοκορεατικού Πολεμικού Ναυτικού King Sejong the Great (δ) πλέουν κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης αντιπυραυλικής άμυνας μεταξύ της Νότιας Κορέας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στα διεθνή ύδατα της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, στις 22 Φεβρουαρίου 2023. (Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας μέσω AP)

 

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή αποτελεί απόδειξη της εχθρότητας των ΗΠΑ. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης δηλώσει ότι η πρόσφατη σειρά εκτοξεύσεων όπλων της ήταν μια απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Στις 16 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων USS Michigan στη Νότια Κορέα ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η αποστολή ήταν μέρος της δήλωσης της Ουάσιγκτον που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Απρίλιο.

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε την κίνηση των ΗΠΑ και δήλωσε ότι η ανάπτυξη πυρηνικού υποβρυχίου θα κλιμακώσει τη στρατιωτική ένταση στην κορεατική χερσόνησο και «μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη κρίση πυρηνικής σύγκρουσης».

«Οι επιδεικτικές ενέργειες, όπως η ανάπτυξη στρατηγικών μέσων από τις ΗΠΑ, δεν θα οδηγήσουν ποτέ στην προώθηση της ασφάλειας, αλλά μάλλον θα προκαλέσουν μια επώδυνη και ανησυχητική κρίση ασφάλειας, αυτό που οι ίδιοι απεύχονται», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Βορρά στις 10 Ιουλίου.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει φέτος αριθμό-ρεκόρ σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, περιλαμβανομένων πυραύλων μικρού βεληνεκούς και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Εκτόξευσε δοκιμαστικά ICBM σε πλήρες βεληνεκές τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμή ICBM από το 2017.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει τον φόβο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ετοιμάζεται να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών βομβών για πρώτη φορά από το 2017.

 

Η Mimi Nguyen Ly συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε