Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φτάνει για να μιλήσει στη βόρεια πύλη της σήραγγας Baltimore and Potomac στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, στις 30 Ιανουαρίου 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

ΗΠΑ: Η Διοίκηση Μπάιντεν σχεδιάζει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την COVID-19 στις 11 Μαΐου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να τερματίσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την COVID-19 στις 11 Μαΐου.

Η κίνηση αυτή θα μεταφέρει την ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της COVID-19 πίσω στις συνήθεις εξουσίες που έχουν δοθεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, με τον ιό να θεωρείται ενδημικός.

Η πανδημία COVID-19 κηρύχθηκε σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την έναρξη της επιδημίας από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Μαρτίου 2020. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει παρατείνει επανειλημμένα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έκτοτε.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε τη Δευτέρα ότι η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19 και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία (PHE) πρόκειται επί του παρόντος να λήξουν την 1η Μαρτίου και την 11η Απριλίου.

«Επί του παρόντος, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 11 Μαΐου και στη συνέχεια να τερματίσει και τις δύο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης την ημερομηνία αυτή”, ανέφερε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) σε ανακοίνωση της κυβέρνησης (pdf).

«Αυτή η διακοπή θα ευθυγραμμιστεί με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Διοίκησης να δώσει τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίηση πριν από τον τερματισμό της PHE».

«Για να είμαστε σαφείς, η συνέχιση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 11 Μαΐου δεν επιβάλλει κανέναν απολύτως περιορισμό στην ατομική συμπεριφορά όσον αφορά την COVID-19», αναφέρει η δήλωση της διοίκησης. «Δεν επιβάλλονται υποχρεωτικές μάσκες ή υποχρεωτικός εμβολιασμός. Δεν περιορίζει τις σχολικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν απαιτεί τη χρήση οποιωνδήποτε φαρμάκων ή εξετάσεων ως απάντηση σε κρούσματα της COVID-19».

Στο πλαίσιο της δήλωσης PHE, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα εμβόλια COVID-19, καθώς και ορισμένες εξετάσεις και θεραπείες. Όταν αυτό τελειώσει, το κόστος θα μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση και στα κυβερνητικά προγράμματα υγείας.

Το κόστος των εμβολίων COVID-19 αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σταματήσει να τα αγοράζει. Η Pfizer δήλωσε ότι θα χρεώνει περίπου 110-130 δολάρια ανά δόση.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο omnibus ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Μπάιντεν ως νόμος το 2022 περιέχει διάταξη που θα καταργήσει την προστασία της κάλυψης Medicaid από την PHE, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτείες μπορούν να αρχίσουν να αφαιρούν τα άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια Medicaid από την 1η Απριλίου.

Το OMB σε ξεχωριστή δήλωση της διοίκησης τη Δευτέρα (pdf) δήλωσε ότι αντιτίθεται στο H.R. 497, ένα μέτρο για την κατάργηση των εντολών για το εμβόλιο COVID-19 για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο ορισμένων ομοσπονδιακών προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης. Δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο εάν το Κογκρέσο το ψηφίσει.

Εκκλήσεις για τον τερματισμό των εξουσιών έκτακτης ανάγκης

Η δήλωση της διοίκησης έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από νομοθέτες του Κογκρέσου και κυβερνήτες σε όλη τη χώρα για τον τερματισμό των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για την COVID-19.

Η ίδια η δήλωση της διοίκησης είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την αντίθεση σε δύο μέτρα που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους, το H.R. 382 και το H.J. Res. 7, που επιδιώκουν τον άμεσο τερματισμό των έκτακτων αναγκών.

Οι νομοθέτες στο Κογκρέσο αρνήθηκαν το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των εμβολίων και των εξετάσεων για την COVID-19.

Τον Δεκέμβριο του 2022, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες είχαν καλέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να τερματίσει (pdf) την επείγουσα κατάσταση COVID-19, επειδή επιβαρύνει αδικαιολόγητα οικονομικά τον φορολογούμενο λόγω της επέκτασης της κάλυψης Medicaid.

Πιέζοντας ενάντια στο ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο και το κοινό ψήφισμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ο ξαφνικός τερματισμός των κηρύξεων έκτακτης ανάγκης «θα είχε δύο πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας του έθνους μας και στις κυβερνητικές λειτουργίες». Αυτές περιλαμβάνουν τη διατάραξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούσαν την εισροή μεταναστών στη χώρα από τα νότια σύνορα, ανέφερε.

Το τέλος της PHE θα τερματίσει επίσης την πολιτική του Τίτλου 42 στα σύνορα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι ενώ έχει προσπαθήσει να τερματίσει την πολιτική αυτή, αυτή τη στιγμή παραμένει σε ισχύ λόγω δικαστικών αποφάσεων. Ο τερματισμός της PHE «θα άρει άμεσα του Τίτλου 42 και θα οδηγήσει σε σημαντική πρόσθετη εισροή μεταναστών στα νοτιοδυτικά σύνορα», δήλωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Η διοίκηση υποστηρίζει μια ομαλή, προβλέψιμη κατάργηση του Τίτλου 42, με επαρκή χρόνο για να τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικές πολιτικές», ανέφερε η OMB, προσθέτοντας ότι αν οι περιορισμοί του Τίτλου 42 τερματιστούν απότομα, θα ήταν σαν να επιτρέπεται «η είσοδος στη χώρα σε χιλιάδες μετανάστες ημερησίως αμέσως χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε