Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ο πρόεδρος Λάσο, αντιμέτωπος με δίκη για διαφθορά, χρησιμοποίησε διάταξη του Συντάγματος γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», που επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να προκηρύσσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, όταν κινδυνεύει να παυθεί από το κοινοβούλιο. (φωτ. (AP Photo/Marco Ugarte. File)

Ισημερινός: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη διάλυση του κοινοβουλίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού απέρριψε χθες Πέμπτη, 18 Μαΐου, ομόφωνα τις προσφυγές εναντίον της απόφασης του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο να διαλύσει το κοινοβούλιο, εν μέσω της δίκης του στο σώμα που μπορούσε να οδηγήσει στην παύση του από το αξίωμα.

Με έξι αποφάσεις του, ο κορυφαίος δικαστικός θεσμός της χώρας της Λατινικής Αμερικής απέρριψε τις προσφυγές που χαρακτήριζαν αντισυνταγματική την απόφαση και ζητούσαν να ακυρωθεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε «αναρμόδιο» να εκφραστεί ή να επαληθεύσει τα ελατήρια και τα αίτια «της σοβαρής πολιτικής κρίσης και της αναταραχής» στον Ισημερινό που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Λάσο, κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει επίσης «καμία άλλη δικαστική αρχή», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Οι αποφάσεις του αυτές σημαίνουν πως η διάλυση του κοινοβουλίου είναι πλέον εκτελεστέα, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό εντός τριών μηνών.

Την Τετάρτη, ο δεξιός πρόεδρος Λάσο, αντιμέτωπος με δίκη για διαφθορά, χρησιμοποίησε διάταξη του Συντάγματος γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», που επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να προκηρύσσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, καθώς κινδύνευε να παυθεί από το κοινοβούλιο, όπου άρχισε νωρίτερα την ίδια ημέρα η δίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Θα είναι σε θέση πάντως να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές, στις οποίες ελπίζει να κερδίσει και να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, που ολοκληρώνεται το 2025.

Ο πρόεδρος κατηγορείται από τους αντιπάλους του πως έκανε τα στραβά μάτια σε κατάχρηση. Η υπόθεση σχετίζεται με σύμβαση επιχείρησης του δημοσίου για τη μεταφορά αργού πετρελαίου. Δηλώνει αθώος.

Ο Ισημερινός βίωσε πολιτική αστάθεια την περίοδο από το 1997 ως το 2005, όταν λαϊκές εξεγέρσεις ανέτρεψαν τρεις προέδρους· το τρέχον διάστημα, μαστίζεται από κύμα βίας που συνδέεται με την ανελέητη σύγκρουση μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Η επικεφαλής του εκλογοδικείου (της εθνικής εφορευτικής επιτροπής) του Ισημερινού Ντιάνα Αταμαΐντ δήλωσε εξάλλου χθες, στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, πως οι εκλογές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για την 20ή Αυγούστου, χρονοδιάγραμμα που είναι ακόμη προκαταρκτικό καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του σώματος, καθώς και ότι αν χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, θα μπορούσε να διεξαχθεί την 15η Οκτωβρίου.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε