Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Φιαλίδιο από την πρώτη παρτίδα των 500.000 από τα δύο εκατομμύρια δόσεων εμβολίων της AstraZeneca κατά του COVID-19 που εξασφάλισε ο Καναδάς μέσω συμφωνίας με το Serum Institute of India σε συνεργασία με την Verity Pharma σε εγκατάσταση στο Μίλτον, του Καναδά, στις 3 Μαρτίου, 2021. (Carlos Osorio - POOL / The Canadian Press)

Καναδοί Επίσκοποι εκδίδουν διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson

Το Καναδικό Συνέδριο Καθολικών Επισκόπων (CCCB) έκανε διευκρινιστική δήλωση στις 11 Μαρτίου σχετικά με προηγούμενο υπόμνημα που έστειλε προς τους Καθολικούς, συνιστώντας την επιλογή εναλλακτικών λύσεων έναντι των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του COVID-19 λόγω της χρήσης «κυττάρων που προέρχονται από άμβλωση στην διαδικασία της ανάπτυξης, της παραγωγής και των επιβεβαιωτικών δοκιμών τους».

«Αυτό το υπόμνημα δημοσιεύθηκε ως απάντηση σε ερωτήσεις Καθολικών που ανησυχούσαν για το εάν είναι ηθικό η λήψη εμβολίων κατά του COVID-19 που επί του παρόντος έχουν εγκριθεί», ανακοίνωσε η εθνική συνέλευση των επισκόπων, στην διευκρινιστική δήλωση τους σχετικά με το υπόμνημα (pdf) που έστειλαν την Τρίτη. «Το υπόμνημα δεν αναφερόταν ούτε είχε σκοπό να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου».

«Οι Καθολικοί καλούνται να εμβολιαστούν, τόσο σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής τους όσο στο να συμβάλλουν στο κοινό καλό προωθώντας την υγεία και την ασφάλεια των άλλων», αναφέρει η διευκρίνιση.

Το CCCB είπε ότι απλώς επαναδιατύπωσαν τη θέση της Αγίας Έδρας σχετικά με τη χρήση εμβολίων κατά του COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2020. Η Αγία Έδρα είναι η κυρίαρχη οντότητα που διευθύνει την Καθολική Εκκλησία, η οποία αναγνώρισε επίσημα το CCCB το 1948 μετά την ίδρυσή του το 1943.

Η Αγία Έδρα έχει δηλώσει ότι σε καταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται κύτταρα εμβρύων μετά από άμβλωση για τη δημιουργία κυτταρικών γραμμών για χρήση επιστημονικής έρευνας, «υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ευθύνης συνεργασίας για το κακό». Ανέφερε το παράδειγμα των οργανισμών που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν κυτταρικές γραμμές παράνομης προέλευσης έναντι εκείνων που δεν είχαν επιλογή στη λήψη της απόφασης.

Η Αγία Έδρα είπε ότι «όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ηθικά άμεμπτα εμβόλια κατά του COVID-19… είναι ηθικά αποδεκτό να λαμβάνουμε εμβόλια που έχουν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές εμβρύων, που έχουν υποστεί άμβλωση, στη διαδικασία έρευνας και παραγωγής τους», μια καθοδηγητική γραμμή που επανέλλαβε το CCCB στο προηγούμενο υπόμνημά του.

Στο υπόμνημα, το CCCB δήλωσε στους Καθολικούς ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια της Moderna και Pfizer, παρόλο που είχαν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές με ανήθικες διαδικασίες σε ορισμένες από τις τελικές δοκιμές τους, δεν χρησιμοποίησαν τις κυτταρικές σειρές που προέρχονται από άμβλωση στην ανάπτυξη και παραγωγή τους και επομένως, θεωρείται ηθικά αποδεκτό να λαμβάνετε τα εμβόλια «αφού η σύνδεση με την άμβλωση είναι εξαιρετικά μακρινή».

Ένα φιαλίδιο του εμβολίου της Johnson & Johnson παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο South Shore στο Bay Shore, Νέα Υόρκη, στις 3 Μαρτίου 2021. (Mark Lennihan / AP Photo)

 

Όμως, για τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson, το CCCB υποστήριξε ότι και οι δύο οργανισμοί είχαν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές που προέρχονται από άμβλωση κατά τη διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης, παραγωγής και δοκιμών.

Το CCCB συνιστά στους Καθολικούς, εάν έχουν την επιλογή,  να επιλέξουν το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer έναντι αυτού της AstraZeneca ή Johnson & Johnson.

Σε δήλωση προς το CBC, ο εκπρόσωπος Τύπου της AstraZeneca Κάρλος Μαστρατζέλο δήλωσε ότι το εμβόλιο παράγεται χρησιμοποιώντας μια βιολογική διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί ένα κοινό ανθρώπινο κύτταρο, το HEK293, το οποίο έχει επιλέξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω της ευκολίας χρήσης, ανάπτυξης και συντήρησής του.

«Η κυτταρική σειρά προήλθε αρχικά από εμβρυϊκά ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα από το 1973 και έχει έκτοτε διατηρηθεί σε τράπεζες κυττάρων σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες ιατρικές θεραπείες», δήλωσε ο Μαστρατζέλο.

«Οι κυτταρικές σειρές HEK293 αναπτύσσονται σε εργαστήρια, δημιουργώντας αντίγραφα από τα αρχικά κύτταρα και δεν είναι τα ίδια με τον εμβρυϊκό ιστό. Αρκετές υπάρχουσες ανθρώπινες κυτταρικές γραμμές είναι χιλιάδες γενιές μακριά από τον αρχικό εμβρυϊκό ιστό. Δεν έχει προστεθεί επιπλέον εμβρυϊκός ιστός στην κυτταρική γραμμή μετά τη δημιουργία του».

Πρόσθεσε ότι μόνο αν οι διαδικασίες συμμορφώνονται πλήρως με τις ηθικές οδηγίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κυτταρικές σειρές που προέρχονται από άνθρωπο.

Στη διευκρινιστική δήλωσή του την Πέμπτη, το CCCB είπε ότι οι Καθολικοί μπορούν να λάβουν όλα τα εμβόλια κατά του COVID-19 που είναι εγκεκριμένα στον Καναδά.

«Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη επιλογή εμβολίου, οι Καθολικοί με καθαρή την συνείδησή τους, μπορούν να λάβουν το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και προσφέρεται σε αυτούς», ανέφερε η δήλωση.

Αλλά «η χρήση τέτοιων εμβολίων δεν αποτελεί επίσημη αποδοχή των αμβλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε