Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ο αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς παρακολουθεί την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης στις 7 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. (Jacquelyn Martin-Pool/Getty Images)

Καταργούνται οι «θετικές» φυλετικές διακρίσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Τα φυλετικά κριτήρια εισαγωγής, που είχαν καθιερωθεί τη δεκαετία του 1960 στα αμερικανικά Πανεπιστήμια με σκοπό την αύξηση του αριθμού των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων και των αυτόχθονων φοιτητών, κατήργησε χθες με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από καταγγελία του 2014 για διακρίσεις εις βάρος φοιτητών ασιατικής καταγωγής.

Έξι από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν αντισυνταγματικές τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια που λαμβάνουν υπόψη το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων.

Οι διαδικασίες αυτές βασίζονταν σε αιτήματα της δεκαετίας του 1960, που ζητούσαν να υπάρχει μεγαλύτερη ποσόστωση των προαναφερθέντων ομάδων στο δυναμικό των Πανεπιστημίων για τη ρύθμιση των ανισοτήτων, οδηγώντας σε ρυθμίσεις εισαγωγής με φυλετικά και εθνοτικά κριτήρια.

Ωστόσο, αυτές οι λεγόμενες πολιτικές «θετικών διακρίσεων» έχουν επικριθεί ως αδιαφανείς και ως έκφραση ενός «αντίστροφου ρατσισμού».

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις ποσοστώσεις, αλλά πάντα επέτρεπε στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα φυλετικά κριτήρια. Έως τώρα, το δικαστήριο θεωρούσε «νόμιμη» την αναζήτηση μιας μεγαλύτερης ποικιλομορφίας στα πανεπιστήμια.

«Μεγάλη μέρα»

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αναστροφή, όπως είχε κάνει στις 24 Ιουνίου 2022, ακυρώνοντας το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο ήταν κατοχυρωμένο από το 1973.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας που κατατέθηκε το 2014 κατά των παλαιότερων ιδιωτικών και δημόσιων Πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χάρβαρντ και αυτό της Βόρειας Καρολίνας, που κατηγορήθηκαν για διακρίσεις εις βάρος φοιτητών ασιατικής καταγωγής.

Οι τελευταίοι, που έχουν ακαδημαϊκές επιδόσεις σαφώς υψηλότερες από τον μέσο όρο, θα ήταν πολύ περισσότεροι στα Πανεπιστήμια εάν οι επιδόσεις τους ήταν το μόνο κριτήριο επιλογής, είχε υποστηρίξει η ένωση Students for Fair Admission.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τους δικαίωσε, κρίνοντας ότι «παρά τις καλές τους προθέσεις», οι διαδικασίες εισαγωγής σε αυτά τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούσαν «ανακριβείς» φυλετικές κατηγορίες και φυλετικά «στερεότυπα».

Αυτή η στροφή 180 μοιρών προκάλεσε τις επιδοκιμασίες των Ρεπουμπλικανών. «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Αμερική», «επιστρέφουμε σε ένα αξιοκρατικό σύστημα», έγραψε στο Truth Social ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αρχιτέκτονας αυτής της μεταστροφής, καθώς αναδιαμόρφωσε σε βάθος το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την «βαθιά διαφωνία του και την απογοήτευσή του» μετά τη δικαστική απόφαση που «αποκλίνει από δεδικασμένο δεκαετιών». Κάλεσε τα πανεπιστήμια να μην «εγκαταλείψουν» τον στόχο τους σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Δικαστήριο να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε