Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλάει σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (δεν απεικονίζεται) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στις 12 Απριλίου 2023. (Piroschka van de Wouw/Reuters, File Photo)

Καταρρέει η ολλανδική κυβέρνηση με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Η κρίση προκλήθηκε από την προσπάθεια του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περιορίσει τη ροή των παράνομων μεταναστών στην Ολλανδία, την οποία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν δύο μέλη του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού του.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εταίροι του συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις για τη μεταναστευτική πολιτική. Σήμερα πρέπει δυστυχώς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές αυτές έχουν γίνει ανυπέρβλητες. Ως εκ τούτου, θα υποβάλω την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στον βασιλιά», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο κ. Ρούτε απαίτησε την υποστήριξη μιας πρότασης να περιοριστεί η είσοδος των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια για να μπορέσουν να ενωθούν.

Αυτή η τελευταία πρόταση υπερέβη τα όρια για τη μικρή Χριστιανική Ένωση και το φιλελεύθερο D66, προκαλώντας αδιέξοδο.

Ο συνασπισμός του κ. Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο ολλανδικό πολιτικό τοπίο διαρκεί συνήθως μήνες.

Το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την εθνική εκλογική επιτροπή, δήλωσε ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για νέες πολιτικές, αλλά ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, αλλά υπό την πίεση ορισμένων κομμάτων, ο κ. Ρούτε προσπαθούσε επί μήνες να αναζητήσει τρόπους για την περαιτέρω μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 46.000 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος – ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Αυτό θα επιβαρύνει και πάλι τις εγκαταστάσεις ασύλου της χώρας, όπου για μήνες πέρυσι, εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε φορά αναγκάζονταν να κοιμούνται στα ακατοίκητα με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υγειονομική περίθαλψη.

Ο κ. Ρούτε δήλωσε πέρυσι ότι αισθάνεται «ντροπή» για τα προβλήματα, αφού η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλε για πρώτη φορά στην Ολλανδία μια ομάδα για να βοηθήσει με τις ιατρικές ανάγκες των παράνομων μεταναστών στο κέντρο επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις, κυρίως με τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ολλανδία. Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων του συνασπισμού, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι πολιτικές του υπερέβαιναν τα όρια.

Ο κ. Ρούτε, 56 ετών, είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός ηγέτης στην ιστορία της Ολλανδίας και ο παλαιότερος στην ΕΕ μετά τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Αναμένεται να ηγηθεί και πάλι του κόμματός του VVD στις επόμενες εκλογές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε