Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Mέλος του προσωπικού που φοράει εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) κατευθύνει τους οδηγούς καθώς ελέγχουν τα αποτελέσματα των δοκιμών νουκλεϊκών οξέων και τους υγειονομικούς κώδικες των ανθρώπων σε έναν σταθμό διοδίων αυτοκινητοδρόμου στο Yantai, επαρχία Σάντονγκ, Κίνα, στις 16 Μαρτίου 2022. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Κινεζική πόλη χρησιμοποιεί την εφαρμογή COVID-19 για να εμποδίσει τη συγκέντρωση διαδηλωτών στις τράπεζες, λένε οι καταθέτες

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τα μέτρα ελέγχου COVID-19 για να εμποδίσει τους καταθέτες των οποίων οι αποταμιεύσεις δεσμεύτηκαν από τις αγροτικές τράπεζες να διαμαρτυρηθούν.

Αρκετοί καταθέτες δήλωσαν στην Epoch Times στις 14 Ιουνίου ότι ο κωδικός υγείας στην εφαρμογή COVID-19 έγινε κόκκινος μόλις σάρωσαν τους γραμμωτούς κώδικες των χώρων διεξαγωγής στο Ζενγκζού, την επαρχιακή πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν της κεντρικής Κίνας. Ένας κόκκινος κωδικός υγείας -που υποδηλώνει έναν πιθανό ασθενή της COVID-19- σημαίνει ότι ο φορέας αποκλείεται από την πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, από δημόσιες τουαλέτες μέχρι καταστήματα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, και αντιμετωπίζει υποχρεωτική καραντίνα σε κέντρα απομόνωσης.

Είναι μεταξύ δεκάδων χιλιάδων καταθετών τραπεζών που δίνουν μάχη για να ανακτήσουν τις αποταμιεύσεις τους για περισσότερο από δύο μήνες. Η κρίση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν τουλάχιστον τέσσερις τράπεζες στην Χενάν πάγωσαν τις αναλήψεις μετρητών, επικαλούμενοι εσωτερικές αναβαθμίσεις του συστήματος. Αλλά οι πελάτες δήλωσαν ότι ούτε αυτές οι τράπεζες ούτε οι αξιωματούχοι προσέφεραν έκτοτε πληροφορίες σχετικά με το γιατί και για πόσο χρονικό διάστημα, προκαλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες έξω από το γραφείο της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών στη Ζενγκζού τον Μάιο.

Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκαν περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες, γεγονός που έχει αφήσει σε κίνδυνο τις οικονομίες πολλών κατοίκων και τους ασθενείς να μην μπορούν να πληρώσουν για τακτική ιατρική περίθαλψη.

Οι καταθέτες έχουν αποκοπεί από τουλάχιστον 39,7 δισεκατομμύρια γιουάν (5,91 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Sanlian LifeWeek, ένα κρατικό περιοδικό.

Οι θιγμένοι καταθέτες σε όλη τη χώρα σχεδίασαν άλλη μια διαμαρτυρία στη Ζενγκζού στις 13 Ιουνίου για να απαιτήσουν μια απάντηση, αν και οι προηγούμενες συγκεντρώσεις αντιμετωπίστηκαν με σιωπή από τις τοπικές αρχές και βία από αστυνομικούς με πολιτικά.

Κόκκινος κώδικας

Το σχέδιό τους, ωστόσο, ματαιώθηκε και πάλι, καθώς ο υγειονομικός κώδικας έγινε κόκκινος στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης ή στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου.

Ο κόκκινος κωδικός υποδηλώνει το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο έχει θετικό τεστ, έχει βρεθεί κοντά σε ασθενή με COVID-19 ή έχει επισκεφθεί περιοχές υψηλού κινδύνου COVID τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι κάτοικοι με κόκκινο κωδικό αντιμετωπίζουν δύο εβδομάδες απομόνωσης.

Το κινεζικό καθεστώς υιοθέτησε συστήματα κωδικών QR τριών επιπέδων με βάση το χρώμα, τα οποία χρησιμοποιούν δεδομένα και τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για την παρακολούθηση της κίνησης των ανθρώπων στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου του COVID-19. Οι κάτοικοι πρέπει να παρουσιάζουν έναν πράσινο κωδικό υγείας στα κινητά τηλέφωνα, ενώ σαρώνουν έναν κωδικό χώρου για κάθε μέρος που επισκέπτονται.

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο για να σαρώσει έναν κωδικό χώρου πριν εισέλθει σε υπαίθριο παγοδρόμιο στο Πεκίνο στις 12 Ιανουαρίου 2021. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

 

Ο Λιου Γιονγκ (ψευδώνυμο), καταθέτης από την κοντινή επαρχία Χεμπέι, πήγε με το αυτοκίνητο στη Ζενγκζού ελπίζοντας να πάρει πίσω τα χρήματά του στις 12 Ιουνίου. Αλλά κατέληξε να εγκλωβιστεί σε έναν αυτοκινητόδρομο, καθώς ο κωδικός υγείας του έγινε κόκκινος όταν σάρωσε τον κωδικό του χώρου στην έξοδο.

Ο Λιου έφερε έναν πράσινο κωδικό υγείας καθώς και ένα αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR όταν έφυγε από τη γενέτειρά του.

Παρ’ όλα αυτά, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο σπίτι του, καθώς η αστυνομία απείλησε να τον στείλει σε κέντρο καραντίνας αν αρνιόταν.

Με τον κόκκινο κωδικό, ο δρόμος της επιστροφής του είχε αποκλειστεί. Ο Λιου δεν μπορούσε να κάνει διάλειμμα ή να χρησιμοποιήσει καν τις τουαλέτες στο πρατήριο καυσίμων ενώ επέστρεφε στο Χεμπέι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Epoch Times στις 14 Ιουνίου, ο Λιου είπε ότι εξακολουθούσε να είναι αποκλεισμένος σε μια έξοδο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη γενέτειρά του.

Δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, αλλά ένας εμπλεκόμενος δήλωσε στην Epoch Times ότι εκατοντάδες καταθέτες σε όλη τη χώρα μοιράστηκαν τα στιγμιότυπα των κόκκινων κωδικών τους σε μια ομαδική συνομιλία στο WeChat, τη δημοφιλή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων της χώρας.

Ένας υπάλληλος που χειρίζεται τις έρευνες της υγειονομικής επιτροπής Ζενγκ δήλωσε στην Epoch Times ότι είχαν ακούσει για τα προβλήματα του υγειονομικού κώδικα και ανέφεραν το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πελάτες των τεσσάρων τραπεζών στην επαρχία Χενάν κρατούν χαρτιά που γράφουν «Οι τράπεζες της Χενάν γυρίστε τις καταθέσεις μου» στην Ζενγκζού, επαρχία Χενάν, Κίνα. (Παρέχεται στην Epoch Times)

 

Ένας άλλος πελάτης της τράπεζας, η Λι Γιν (ψευδώνυμο), δήλωσε ότι η ίδια και τρεις άλλοι καταθέτες διαπίστωσαν ότι οι κωδικοί υγείας τους έγιναν κόκκινοι όταν σάρωσαν εξ αποστάσεως τους κωδικούς του χώρου της Ζενγκζού στις 12 Ιουνίου. Δοκίμασαν την εφαρμογή στα σπίτια τους στην Εσωτερική Μογγολία, μια βόρεια κινεζική επαρχία που απέχει 550 μίλια από την Ζενγκζού.

Αλλά η Λι είπε ότι ο σύζυγος της φίλης της, ο οποίος δεν είχε σχέση με τις παγωμένες καταθέσεις, δεν διαπίστωσε την αλλαγή χρώματος μετά τη σάρωση, γεγονός που ενίσχυσε τις εικασίες ότι βρίσκονταν στη λίστα στόχων των αρχών.

«Αυτοί [οι υπάλληλοι] είναι σαν ληστές», δήλωσε ένας τρίτος πελάτης της τράπεζας, τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζενγκζού στις 12 Ιουνίου και του ζητήθηκε να φύγει.

«Είμαστε όλοι νόμιμοι καταθέτες … Γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε ούτε μια εξήγηση;».

«Ψηφιακές χειροπέδες»

Οι αναφορές σχετικά με την εμπειρία των καταθετών από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έγιναν δημοφιλείς στο Weibo στις 14 Ιουνίου και προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή.

Η είδηση τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι οι περιορισμοί της COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου. Δικηγόροι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει στο παρελθόν στην Epoch Times ότι το καθεστώς έκανε κατάχρηση των εφαρμογών κώδικα υγείας για να τους εμποδίσει να ταξιδέψουν.

Ο Σου Σιτζίν, πρώην συντάκτης της εφημερίδας Global Times του ΚΚΚ, έγραψε σε ανάρτησή του προειδοποιώντας ότι η ανάμειξη στους κώδικες υγείας για σκοπούς άλλους από την πρόληψη πανδημίας θα θέσει σε κίνδυνο το κύρος του συστήματος και την υποστήριξη του κοινού.

«Είναι τόσο τρομακτικό», σχολίασε ένας χρήστης. «Εάν γίνεται κατάχρηση στον κώδικα υγείας … θα μπορούσε να μας βάλει ψηφιακές χειροπέδες. Ο καθένας θα γίνει φυλακισμένος από εδώ και πέρα και θα μπορούσε να σταματηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε».

Οι Ζάο Φενγκχουά, Γκου Σιαοχούα και Λούο Για συνέβαλαν στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε