Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe παρευρίσκεται στην εναρκτήρια δεξίωση της συνόδου κορυφής του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις 10 Ιουνίου 2022. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP) (Photo by ROSLAN RAHMAN/AFP via Getty Images)

Κινέζος στρατηγός: «Η Κίνα δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ταϊβάν»

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας απείλησε με πόλεμο για το ζήτημα της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια μιας έντονα θερμής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κορυφαίων Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων της άμυνας.

«Αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός σίγουρα δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το κόστος», δήλωσε ο εκπρόσωπος άμυνας της Κίνας Wu Qian, επικαλούμενος τον κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe.

Οι διαξιφισμοί έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Lloyd Austin και του Κινέζου ομολόγου του Wei, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-la, μιας μεγάλης αμυντικής συνόδου κορυφής, στη Σιγκαπούρη για περίπου μισή ώρα στις 10 Ιουνίου.

Ο Κινέζος υπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι το Πεκίνο θα «συντρίψει σε θρύψαλα» κάθε προσπάθεια διατήρησης της Ταϊβάν ως ανεξάρτητου έθνους, δηλώνοντας ότι το νησί και τα εδάφη του θα ενταχθούν στην Κίνα ως μέρος της «ενοποίησης της μητέρας πατρίδας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο λίγο μετά τη συνάντηση δεν αναφέρθηκε το ύφος της συνομιλίας ή άλλες λεπτομέρειες.

«Ο υπουργός επανέλαβε στον στρατηγό Wei ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη μακροχρόνια πολιτική μας της «μίας Κίνας», η οποία καθοδηγείται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, τα τρία κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις έξι διαβεβαιώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο Υπουργός επαναβεβαίωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο το Στενό, την αντίθεση σε μονομερείς αλλαγές στο status quo και κάλεσε τη ΛΔΚ να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες προς την Ταϊβάν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ακρωνύμιο της επίσημης ονομασίας του καθεστώτος, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Wu δήλωσε μετά την ανταλλαγή απόψεων ότι οι συνομιλίες ήταν μια «καλή αρχή» και ζήτησε από τον Austin να ξανασυναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους όσο θα βρίσκεται στην Ασία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία. Ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ έχει ορκιστεί να ενώσει τις δύο οντότητες και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πετύχει.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν αυτοδιοικείται από το 1949 και δεν ήταν ποτέ υπό τον έλεγχο του ΚΚΚ.

Από το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση του ΚΚΚ ως τη μόνη οντότητα που εκπροσωπεί την Κίνα και δεν έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο έθνος. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον διατηρεί μια δέσμευση προς την Ταϊπέι, η οποία περιγράφεται στο νόμο περί σχέσεων με την Ταϊβάν, με τον οποίο εγγυάται ότι θα παρέχει στην Ταϊβάν τις στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για την υπεράσπιση της αυτονομίας της.

Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ πιστεύει ότι το ΚΚΚ προετοιμάζεται για εισβολή στο νησί και θα μπορούσε να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση μέχρι το 2027. Το ερώτημα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν στρατιωτικά σε μια τέτοια κατάσταση είναι ανοιχτό.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» με την οποία δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν αν θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια εισβολή του ΚΚΚ. Σε αρκετές περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν, με την κυβέρνησή του να παίρνει πίσω τα σχόλια τις επόμενες ημέρες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε