Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ένα ασθενοφόρο φροντίζει τραυματίες καθώς η Νορβηγία ανοίγει ξανά από τους περιορισμούς COVID-19 στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2021. (Joakim Halvorsen/NTB μέσω AP)

Μαζικοί εορτασμοί στη Νορβηγία καθώς τελειώνουν οι περιορισμοί του ιού του ΚΚΚ

Οι Νορβηγοί βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να γιορτάσουν τον τερματισμό των περιορισμών του κορονοϊού στη χώρα, με τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση να περιορίζουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων για περίπου 18 μήνες.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες περιορισμούς covid-19 θα καταργηθούν από τις 25 Σεπτεμβρίου και ότι η ζωή στο έθνος των 5,3 εκατομμυρίων θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

«Έχουν περάσει 561 ημέρες από τότε που εισαγάγαμε τα αυστηρότερα μέτρα στη Νορβηγία σε καιρό ειρήνης», δήλωσε η απερχόμενη Πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινή ζωή».

Η Νορβηγία δεν θα απαιτεί πλέον από τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν μέτρα αποστάσεων, και θα επιτρέψει επίσης σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους καθώς και εστιατόρια να χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Τα νυχτερινά κέντρα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

Ο ιός μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως μία από τις αρκετές αναπνευστικές ασθένειες με εποχιακή διακύμανση, δήλωσε ο Γκάιρ Μπούχολμ, υποδιευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Στη Νορβηγία, η COVID-19 έχει ταξινομηθεί ως γενικά επικίνδυνη ασθένεια, αλλά η επίσημη ταξινόμηση θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα, είπε.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια νέα φάση όπου πρέπει να δούμε τον κορωνοϊό ως μια από τις αρκετές αναπνευστικές ασθένειες με εποχιακές διακυμάνσεις», δήλωσε ο Μπούχολμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο VG, αναφερόμενος στον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Οι θορυβώδεις εορτασμοί στο σκανδιναβικό ευρωπαϊκό έθνος ξέσπασαν στις 25 Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Νορβηγία να βγαίνουν στους δρόμους και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Υπήρχε σημαντικά μεγαλύτερος φόρτος εργασίας από ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπήρχαν ήδη πολλοί άνθρωποι έξω το απόγευμα και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο Ρούνε Χέκελστραντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, στον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK.

Η αστυνομία ανέφερε ότι απάντησε σε δεκάδες αναφορές για αναταραχές και βίαιες συγκρούσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όταν δρόμοι, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα ήταν γεμάτα με ανθρώπους που γιόρταζαν το τέλος των περιορισμών του ιού του ΚΚΚ.

Άνθρωποι στους δρόμους γιορτάσουν το τέλος των περιορισμών COVID-19, στο Όσλο, στις 25 Σεπτεμβρίου 2021. (Naina Helen Jama/NTB μέσω AP)

 

Ο Σόλμπεργκ δικαιολόγησε την κίνηση για επαναλειτουργία της κοινωνίας λέγοντας ότι Νορβηγοί ειδικοί υγείας υποστήριξαν την απόφαση.

«Δεν θα έχουμε αυστηρά μέτρα (κορωνοϊού) εκτός εάν είναι επαγγελματικά δικαιολογημένα. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ζουν όπως επιθυμούν», δήλωσε ο Σόλμπεργκ στη Νορβηγική εφημερίδα VG αργά το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, περίπου το 67 τοις εκατό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Νορβηγία είναι η δεύτερη χώρα στη σκανδιναβική περιοχή που αίρει τους περιορισμούς COVID-19 μετά τη Δανία στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κοντινή Σουηδία ανακοίνωσε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα άρει τους περισσότερους περιορισμούς του COVID-19 στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζακ Φίλιπς και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Από NTD News

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε