Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράζει τις παρατηρήσεις του για την τρομοκρατική επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai και για τους Αμερικανούς στρατιώτες και Αφγανούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου, Ουάσινγκτον, στις 26 Αυγούστου 2021. (Jim Watson/AFP μέσω Getty Images)

Μια αυτοκαταστροφή

Σχολιασμός

Η επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, αποτελεί την απόλυτη ντροπή για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τη στρατιωτική ηγεσία που φτάνει μέχρι και τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Η καταστροφή στο Αφγανιστάν είναι χειρότερη από τη Βεγγάζη, χειρότερη από την Κρίση των Ομήρων του Τζίμι Κάρτερ, επειδή αυτές παρήγαγαν αδέξιες απαντήσεις σε μια εξωτερική κατάσταση. Αντίθετα, αυτή είναι μια καταστροφή που ο ίδιος ο Μπάιντεν και η ανίκανη ομάδα του δημιούργησαν.

Θυμάμαι καλά πώς τελείωσε η Κρίση των Ομήρων του Κάρτερ. Τελείωσε την ίδια μέρα που ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 1981. Ο Ρέιγκαν είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάβει πολύ ισχυρή δράση εναντίον του Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της ενέργειας. Προφανώς οι τρομοκράτες, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη του καθεστώτος Χομεϊνί, αποφάσισαν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα του Ρέιγκαν. Άφησαν τους ομήρους ελεύθερους.

Η τρέχουσα καταστροφή στο Αφγανιστάν φαίνεται να προχώρησε αντίστροφα. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν συνέχισαν τον πόλεμό τους, αλλά ούτε αυτοί ούτε άλλες ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες, από την Αλ Κάιντα έως τον ISIS, δεν είχαν την ικανότητα να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στις αμερικανικές δυνάμεις. Τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα, ωστόσο, οι Ταλιμπάν και οι άλλοι τρομοκράτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν καιρός να αναλάβουν δράση. Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία τους να καταλάβουν την Καμπούλ. Ενθαρρύνθηκαν να εξαπολύσουν μια επίθεση αυτοκτονίας που ήταν η πιο επιτυχημένη επίθεση εναντίον της Αμερικής από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η ευθύνη, φυσικά, ξεκινά από τον Μπάιντεν. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτόν τον αυτοτραυματισμό. Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μεταθέσει την ευθύνη στον προκάτοχό του, Τραμπ. Η θέση του Μπάιντεν φαίνεται να είναι ότι απλώς πραγματοποίησε μια απόσυρση στην οποία συμφώνησε ο Τραμπ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν ανέτρεψε τις πολιτικές του Τραμπ σε αναρίθμητους τομείς, οπότε δεν ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει την τακτική του Τραμπ σε αυτήν την περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ απόφασης υπαναχώρησης και τρόπου απόσυρσης. Η ευθύνη για το τελευταίο ανήκει εξ ολοκλήρου στον Μπάιντεν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο εν αποστρατεία στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο τεσσάρων αστέρων στρατηγός και πρώην αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Μπάιντεν ότι ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για το τρέχον χάος. Ο Πετρέους επεσήμανε ότι υπήρχαν μόλις 2.500 αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και δεν έκαναν μάχες στην πρώτη γραμμή. Αντιθέτως, η ευθύνη τους ήταν να παρέχουν πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη στον αφγανικό στρατό, και επιπλέον, να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων για την κάλυψη του αφγανικού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν.

Σε αυτό, λέει ο Πετρέους, υπολόγισε ο αφγανικός στρατός. Δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ να πολεμήσουν αποκλειστικά μόνοι τους. Εκπαιδεύτηκαν να πολεμούν με τον συντονισμό και την υποστήριξη των ΗΠΑ, και όταν αυτός ο συντονισμός σταμάτησε απότομα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες απλά σηκώθηκαν και έφυγαν, λοιπόν, ο αφγανικός στρατός αποφάσισε να σηκωθεί και να φύγει επίσης. Αυτός, καταλήγει ο Πετρέους, είναι ο λόγος που το Αφγανιστάν έπεσε τόσο γρήγορα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Οι γκάφες του Μπάιντεν συνεχίστηκαν και μετά την πτώση της Καμπούλ. Αυτή η απώλεια ήταν αρκετά καταστροφική, γιατί άφησε μια τεράστια ποσότητα όπλων και υλικών στους Ταλιμπάν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ή να το διαθέσουν στη διεθνή αγορά σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και στην Κίνα και τη Ρωσία. Επιπλέον, χιλιάδες Αμερικανοί έμειναν εγκλωβισμένοι, για να μην αναφέρουμε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς συμμάχους που τους είχε διαβεβαιωθεί η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών , αλλά τώρα βρέθηκαν ευάλωτοι σε φυλάκιση, βασανιστήρια και θάνατο.

Αλλά ακόμα και αφού άφησε πίσω τους Αμερικανούς – δημιουργώντας μια τεράστια πιθανή κατάσταση ομηρίας – ο Μπάιντεν επιδείνωσε περαιτέρω το πρόβλημα δίνοντας στους Ταλιμπάν μια λίστα με ονόματα πολιτών των ΗΠΑ, κατόχων πράσινης κάρτας και Αφγανών συμμάχων. Ο δήθεν σκοπός ήταν οι Ταλιμπάν να παραχωρήσουν σε αυτούς τους ανθρώπους πρόσβαση στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου της πόλης, ώστε να μπορέσουν να βγουν. Δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο Μπάιντεν πήρε αυτή την απόφαση, αλλά η διοίκησή του την ενέκρινε σαφώς.

Ο κίνδυνος εδώ είναι προφανής. Οι Ταλιμπάν πολεμούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αφγανών συμμάχων τους εδώ και 20 χρόνια. Δεν θα ήταν λογικό να αρπάξουν τη λίστα, να ευχαριστήσουν τον Αλλάχ για αυτό το απίστευτο δώρο και στη συνέχεια να βάλουν όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μια λίστα θανάτου; Υπάρχει αμφιβολία ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν σκληραγωγηθεί από τον αποκλεισμό και τον αντάρτικο πόλεμο θα ήταν πρόθυμοι να εκτελέσουν ανθρώπους τους οποίους θεωρούν εχθρούς του Αλλάχ και τους ανθρώπους που προσπαθούν να σκοτώσουν εδώ και δύο δεκαετίες;

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμη να εμπιστευτεί τους Ταλιμπάν για να προστατεύσει και να βοηθήσει στην εκκένωση των ανθρώπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι Ταλιμπάν θα ήθελαν να το κάνουν αυτό για να εξασφαλίσουν τη φήμη τους στη διεθνή κοινότητα, λες και οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι στα Ηνωμένα Έθνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειές τους. Εξίσου παράλογο, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν «μοιράζονται έναν κοινό σκοπό», γεγονός που εγείρει το ερώτημα γιατί οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να αλληλοσκοτωθούν από το 2001.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, άσκησαν ελάχιστη κριτική απέναντι στις ενέργειες του Μπάιντεν, προφανώς λόγω των ιδεολογικών συμπάθειών τους προς τη σημερινή κυβέρνηση. Υπήρξαν αρκετά άρθρα που έδιναν οδηγίες στους Αμερικανούς να μην συγχέουν τους Ταλιμπάν με την ομάδα ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι Ταλιμπάν και το ISIS-K έχουν πολλές διαφωνίες, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις μεταξύ των δύο, και ως εκ τούτου δεν είναι παράλογο να περιμένουμε από τους Ταλιμπάν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες του ISIS-K.

Αυτά τα άρθρα έχουν όλη την πειστικότητα κάποιου που υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο είδη φιδιών στον κήπο, οι οχιές και οι κροταλίες, και οι άνθρωποι δεν πρέπει στη βιασύνη τους να τα μπερδεύουν. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι αλήθεια, και μπορεί επίσης να είναι ότι οι κροταλίες και οι οχιές δεν τα πάνε καλά, αφού ανταγωνίζονται για τους ίδιους τύπους τροφίμων. Αλλά δεν προκύπτει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασίζονται στους κροταλίες ως συμμάχους τους όταν αντιμετωπίζουν μια απειλή από μία οχιά. Η πιο σοφή πορεία δράσης είναι για τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται μέσα σε ένα φιδόλακκο και να αναλάβουν δράση για να καταστρέψουν όσα περισσότερα φίδια μπορούν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ήδη παραιτήσεις, αλλά όχι αρκετοί από αυτούς και όχι αρκετά δυναμικά. Δεν αρκεί να σταματήσουμε στον Μπάιντεν. Το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται όλες την ευθύνη για αυτήν την αβίαστη καταστροφή. Όλοι έβαλαν τους Αμερικανούς τελευταίους, όλοι πρόδωσαν τους συμπατριώτες και τις γυναίκες τους και όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των The Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε