Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ένας εργάτης κατασκευάζει μια βεράντα ενός εστιατορίου στο κέντρο της Μόσχας, Ρωσία, σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου που τραβήχτηκε στις 11 Ιουνίου 2020 (Alexander Nemonov/AFP μέσω Getty Images)

Νέο lockdown στη Μόσχα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19

Η ρωσική πρωτεύουσα θα τεθεί σε μερικό lockdown για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, καθώς η χώρα αναφέρει ένα αυξανόμενο κύμα λοιμώξεων και θανάτων COVID -19, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια του μερικού περιορισμού της Μόσχας, επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο βασικές υποδομές και καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα.

Όλες οι μη βασικές υπηρεσίες, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά. Τα σχολεία και τα κρατικά νηπιαγωγεία θα κλείσουν επίσης, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες μόνο για παραλαβή ή παράδοση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε επίσης μια μη εργάσιμη περίοδο για εννέα ημέρες από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι περισσότεροι κρατικοί οργανισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ρεκόρ 1.159 θανάτων από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), ο οποίος προκαλεί την COVID-19, το τελευταίο 24ωρο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι περισσότερες από 40.000 νέες λοιμώξεις COVID-19 εντοπίστηκαν σε εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας ένα προηγούμενο ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια της μη εργάσιμης περιόδου της χώρας, οι αρχές δεν έχουν δώσει οδηγίες στους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και πολλοί Ρώσοι αποφάσισαν ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να χρησιμοποιήσουν τις ημέρες για ένα ταξίδι στην παραλία ή αλλού.

«Μην κάνετε καραντίνα, διακοπές στην παραλία!» διακηρύσσει η ταξιδιωτική εταιρεία Orange Sun Tour στην ιστοσελίδα της.

Η Πολίνα Μπονταρένκο, ταξιδιωτικός πράκτορας της εταιρείας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι τιμές έχουν εκτοξεθεί για ταξίδια σε όλους τους διαθέσιμους προορισμούς. «Οι άνθρωποι φεύγουν εξαιτίας του lockdown», δήλωσε στο πρακτορείο.

Ο Μχισίν Ράμι, διευθυντής στην Orange Sun Tour, δήλωσε ότι η συρροή ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των μερικών αποκλεισμών την προηγούμενη εβδομάδα.

«Κανείς δεν ήθελε να μείνει στη Μόσχα, καθώς τι μπορεί να κάνει εδώ, οπότε η ζήτηση αυξήθηκε περίπου πέντε φορές, σίγουρα», ανέφερε.

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει την αύξηση των λοιμώξεων από τον ιό του ΚΚΚ και τους θανάτους για τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια. Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 49,1 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Ο συνολικός πληθυσμός, εξαιρουμένης της προσαρτημένης Κριμαίας, εκτιμάται επίσημα σε περίπου 144 εκατομμύρια.

Πολλοί Ρώσοι έχουν δηλώσει ότι είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν, με τον κόσμο να λέει ότι διστάζει λόγω δυσπιστίας προς τις αρχές, ενώ άλλοι αναφέρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε