Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Οι άνθρωποι χαλαρώνουν έξω από την Όπερα του Όσλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 27 Ιουλίου 2020. (Sean Gallup/Getty Images)

Νορβηγός αξιωματούχος: Η COVID-19 μπορεί πλέον να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς η χώρα καταργεί τους περιορισμούς της πανδημίας

Η Νορβηγία θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 από το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσχωρώντας έτσι σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών και κρατών που έχουν αφαιρέσει τους περιορισμούς της πανδημίας.

«Πέρασαν 561 ημέρες από τότε που θεσπίσαμε τα πιο σκληρά μέτρα στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης… Ήρθε η ώρα πλέον να επιστρέψουμε σε μια κανονική καθημερινή ζωή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ο ιός μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως μία από τις διάφορες αναπνευστικές ασθένειες με εποχιακές διακυμάνσεις, δήλωσε ο Γκέιρ Μπουκόλμ, βοηθός διευθυντή του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη Νορβηγία, η COVID-19 έχει ταξινομηθεί ως μια γενικά επικίνδυνη ασθένεια, αλλά η επίσημη ταξινόμηση θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα, είπε.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια νέα φάση όπου πρέπει να δούμε τον κορονοϊό ως μία από τις διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού με εποχιακές διακυμάνσεις», δήλωσε ο Μπουκόλμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο VG, αναφερόμενος στον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

«Αυτό συμβαίνει επειδή η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κινδυνεύουν προστατεύονται», δήλωσε ο Μπουκόλμ, αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας.

Η Νορβηγία δεν θα απαιτεί πλέον από τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα επιτρέψει επίσης στους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους καθώς και στα εστιατόρια να χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Τα νυχτερινά κέντρα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

«Έχουμε ζήσει πολύ καιρό με αυστηρά μέτρα στα σύνορα. Αυτό ήταν σημαντικό για την καταπολέμηση των εισαγόμενων λοιμώξεων. Εφόσον γυρίζουμε σε μια κανονική καθημερινή ζωή, η κυβέρνηση προτείνει μια σταδιακή μείωση των περιορισμών για την είσοδο στη χώρα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό στενή επίβλεψη», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Μόνικα Μάλαντ σε δήλωση στον κυβερνητικό ιστότοπο, σύμφωνα με μετάφραση.

Η χώρα θα επιτρέψει επίσης ταξίδια χωρίς περιορισμούς από ορισμένες χώρες, συγκεκριμένα από ευρωπαϊκά έθνη, τις αποκαλούμενες «χώρες της πορφυρής λίστας» και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σόλμπεργκ είχε μέχρι στιγμής εφαρμόσει τα πρώτα τρία από τα τέσσερα στάδια ενός σχεδίου για την άρση των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά το τελευταίο βήμα αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω ανησυχιών για τα ποσοστά μόλυνσης.

«Εν ολίγοις, μπορούμε πλέον να ζούμε κανονικά», είπε ο Σόλμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ωστόσο, ότι όσοι προσβάλλονται από την COVID-19 πρέπει ακόμα να απομονώνονται για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού. Ορισμένοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για εκείνους που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται ότι έχουν υψηλό ποσοστό λοιμώξεων, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η κοντινή Σουηδία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς της για την COVID-19.

Μια ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης στις 7 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι οι περιορισμοί σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα και γήπεδα θα καταργηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Η πρόταση λέει ότι τυχόν περιορισμοί συμμετοχής που μπορεί να χρειαστούν για δημόσιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με 15.000 ή περισσότερους συμμετέχοντες δεν χρειάζονται εάν χρησιμοποιείται το σύστημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού», ανέφερε η κυβέρνηση. «Αυτό σημαίνει ότι ο διοργανωτής δεν υποχρεούται να περιορίσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κτίρια και οριοθετημένες περιοχές ή χώρους που έχει στη διάθεσή του ο διοργανωτής εάν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την εκδήλωση».

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, περίπου το 67% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε