Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Αμερικανοί στρατιώτες συναρμολογούν το σύστημα Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) στη Μεσόγειο Θάλασσα. (Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ)

Ο αμερικανικός στρατός εγκαθιστά προβλήτα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στέλνει το πρώτο φορτίο προμηθειών

«Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να αποβιβάζονται στην ξηρά» μέσω μίας προσωρινής προβλήτας γύρω στις 9 π.μ. τοπική ώρα το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε η CENTCOM.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την εγκατάσταση μιας αυτοσχέδιας προβλήτας για την παράδοση προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να μεταφέρεται προς την περιοχή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε αρχικά εντολή στον αμερικανικό στρατό να κατασκευάσει την προβλήτα τον Μάρτιο, για να διευκολύνει τις αυξημένες παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικών προμηθειών από τη θάλασσα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί μηχανικοί, σε συνεργασία με Ισραηλινούς στρατιωτικούς ομολόγους τους, αγκυροβόλησαν με επιτυχία την προσωρινή προβλήτα στην παραλία της Γάζας.

Η κα Σινγκ δήλωσε ότι η προβλήτα εγκαταστάθηκε με επιτυχία χωρίς να χρειαστεί να εγκατασταθούν Αμερικανοί στρατιώτες στην εμπόλεμη περιοχή. Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση Τύπου της Πέμπτης ότι η βοήθεια θα αρχίσει να μεταφέρεται μέσω του συστήματος προβλήτας «μόλις ο Διοικητής αισθανθεί ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».

Λίγες ώρες μετά την ενημέρωση Τύπου του Πενταγώνου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να αποβιβάζονται στην ξηρά» μέσω της προβλήτας περίπου στις 9 π.μ. τοπική ώρα το πρωί της Παρασκευής.

«Πρόκειται για μια πολυεθνική προσπάθεια για την παροχή συμπληρωματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου, η οποία έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει είδη βοήθειας που θα δωρίσουν διάφορες χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε η CENTCOM.

Σε ανακοίνωση Τύπου στις 25 Απριλίου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εκτιμήσει ότι η προσωρινή προβλήτα ανθρωπιστικής βοήθειας θα έφτανε σε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα κάποια στιγμή «στις αρχές Μαΐου». Η προσπάθεια κατασκευής και εγκατάστασης της προβλήτας καθυστέρησε την περασμένη εβδομάδα λόγω αναφορών για κακές καιρικές συνθήκες.

Η κα Σινγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειάζονταν αρχικά 320 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει να λειτουργεί η προσωρινή προβλήτα. Το κόστος μπορεί να αυξηθεί καθώς ο αμερικανικός στρατός και οι Αμερικανοί και διεθνείς εταίροι συνεχίζουν να λειτουργούν την αυτοσχέδια διαδρομή παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό» Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην προβλήτα, οι οποίοι δεν θα πατήσουν το πόδι τους στην ξηρά στο πλαίσιο της επιχείρησης. Ο κος Κίρμπι αρνήθηκε να αναφέρει τον συγκεκριμένο αριθμό των στρατιωτών που απαρτίζουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην προβλήτα, αλλά είπε ότι βρίσκονται εκεί για να «παρέχουν μια στοιχειώδη ασφάλεια» για την ανθρωπιστική επιχείρηση και για να βοηθήσουν στις υλικοτεχνικές επιχειρήσεις, καθώς τα φορτηγά πλοία προσεγγίζουν την προβλήτα και αφήνουν τα φορτηγά να περάσουν από μια αυτοσχέδια γέφυρα στην ακτογραμμή της Γάζας.

Ο κος Κίρμπι δήλωσε ότι στην επιχείρηση της προβλήτας εμπλέκεται επίσης ένα άλλο απόσπασμα προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιχειρεί «αρκετά μακριά από την ακτή».

Οι ΗΠΑ διευρύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω ανησυχιών για λιμό

Η ολοκλήρωση της προβλήτας ανθρωπιστικής βοήθειας έρχεται περισσότερο από επτά μήνες μετά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με την ισραηλινή κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να εξαλείψει την τρομοκρατική ομάδα με κάθε κόστος και να απελευθερώσει τους ομήρους που συνελήφθησαν από ενόπλους της Χαμάς και άλλους τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει διαταράξει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες και έχει υποβαθμίσει τις μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη την επικράτεια. Η Διοικητής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ κατέθεσε σε ακρόαση της 10ης Απριλίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας «ζει υπό την απειλή λιμού» και ότι οι συνθήκες λιμού έχουν πιθανότατα ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Στην ακρόαση της 10ης Απριλίου, η κα Πάουερ δήλωσε ότι περίπου 500 εμπορικά και ανθρωπιστικά φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Η κα Πάουερ δήλωσε ότι ο αριθμός των φορτηγών εφοδιασμού που φθάνουν στη Λωρίδα της Γάζας έχει ανακάμψει ελαφρώς, αλλά ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» για να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή.

«Η καταστροφή της βλάστησης, των αγορών και της καλλιεργήσιμης γης, και στη συνέχεια το γεγονός ότι τόσο λίγα φορτηγά πέρασαν κατά τη διάρκεια τόσο πολλών μηνών, σημαίνει ότι έχουμε να καλύψουμε τεράστιο κενό», πρόσθεσε η κα Πάουερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στις 10 Απριλίου.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε ότι περίπου 5.671 φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο, δηλαδή κατά μέσο όρο 189 φορτηγά ημερησίως. Η UNRWA εκτιμά ότι άλλα 1.296 φορτηγά έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 1ης και 15ης Μαΐου – ένας ημερήσιος μέσος όρος περίπου 89 φορτηγών.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η νέα προβλήτα μπορεί να προωθεί 90 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας κάθε μέρα με την αρχική της λειτουργική ικανότητα. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το Πεντάγωνο λέει ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 150 φορτηγά ή περίπου 2.000.000 γεύματα την ημέρα. Ο αμερικανικός στρατός έχει διευκολύνει κάποιες πρόσθετες παραδόσεις βοήθειας με πακέτα που ρίχνονται από αέρος.

«Ο αριθμός των φορτηγών που θα βγαίνουν από την προβλήτα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μπορεί να έρθει από τις χερσαίες διαβάσεις», δήλωσε η κα Σινγκ την Πέμπτη. «Έτσι, πρέπει να ανοίξουν αυτές οι χερσαίες οδοί. Και ο γρηγορότερος τρόπος για να φτάσει η βοήθεια, είτε πρόκειται για τον βορρά είτε για οποιοδήποτε άλλο σημείο της Γάζας, είναι μέσω αυτών των χερσαίων οδών. Η προβλήτα είναι απλώς ένα πρόσθετο μέτρο».

Από το NTD news

Του Ryan Morgan

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε