Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ μιλάει σε gaming συνέδριο στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, στις 13 Ιουνίου 2019. (Mike Blake/Reuters)

Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει τη μηχανή λογοκρισίας του Twitter το 2020

Ο ιδιοκτήτης του Twitter Έλον Μασκ και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματ Τάιμπι αποκάλυψαν το βράδυ της Παρασκευής εσωτερικές επικοινωνίες του Twitter σχετικά με το τι οδήγησε την τεχνολογική εταιρεία να καταστείλει το ρεπορτάζ της New York Post για το λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν στην πλατφόρμα τις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Με την ονομασία “The Twitter Files” από τον Μασκ, ο Τάιμπι δημοσίευσε το ρεπορτάζ του σε μια σειρά από tweets στον λογαριασμό του, τα οποία, όπως είπε, βασίστηκαν σε “χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από πηγές στο Twitter”.

Τα tweets περιείχαν επικοινωνίες μεταξύ των υπαλλήλων του Twitter καθώς προβληματίζονταν για το πώς να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να λογοκρίνουν το ρεπορτάζ.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διαφάνειας στην εταιρεία που ανέλαβε τον Οκτώβριο, έκανε retweet το νήμα του Τάιμπι και διερωτήθηκε αν ορισμένες από τις αποκαλύψεις υποδηλώνουν πιθανές παραβιάσεις της Πρώτης Τροπολογίας.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι του Twitter για τον “έλεγχο του λόγου” είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και των οικονομικών απατεώνων, δήλωσε ο Τάιμπι. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το προσωπικό άρχισε “να βρίσκει όλο και περισσότερες χρήσεις για αυτά τα εργαλεία”.

Σύντομα, και με αυξανόμενο ρυθμό, “εξωτερικοί παράγοντες άρχισαν να ζητούν από την εταιρεία να επεμβαίνει στο περιεχόμενο”, έγραψε.

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή με επίκεντρο τη δημοσίευση για τον Χάντερ Μπάιντεν ήταν η πρώτη δόση μιας σειράς που θα βασιστεί σε “χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα” που αποκτήθηκαν από πηγές του Twitter, δήλωσε ο Τάιμπι.

Άφησε να εννοηθεί ότι οι επόμενες δόσεις του “The Twitter Files” θα θίξουν θέματα όπως η καταστολή της εμβέλειας ορισμένων λογαριασμών, ενισχύοντας παράλληλα άλλους.

Ο Μασκ είπε ότι ένα δεύτερο “επεισόδιο” θα κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Αιτήματα λογοκρισίας “ρουτίνα” μέχρι το 2020

Ο Τάιμπι δήλωσε ότι το “The Twitter Files” αφηγείται μια “απίστευτη ιστορία” σχετικά με το πώς μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο χρησιμοποίησε τα ισχυρά εργαλεία της για να διαγράψει tweets κατόπιν αιτήματος “συνδεδεμένων φορέων”.

Το σύστημα λογοκρισίας του Twitter είχε καθιερωθεί καλά μέχρι το 2020, έτος εκλογών, και ενώ και οι δύο πλευρές της αμερικανικής πολιτικής είχαν πρόσβαση, η πολιτική προκατάληψη της πλειοψηφίας των εργαζομένων της πλατφόρμας σήμαινε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν περισσότερες δυνατότητες να “διαμαρτυρηθούν” για τα tweets, σύμφωνα με τον Τάιμπι.

“Για παράδειγμα, το 2020, τα αιτήματα τόσο του Λευκού Οίκου του Τραμπ όσο και της εκστρατείας του Μπάιντεν ελήφθησαν και έγιναν δεκτά”, έγραψε ο Τάιμπι.

“Ωστόσο”, πρόσθεσε. “Αυτό το σύστημα δεν ήταν ισορροπημένο. Βασιζόταν στις επαφές. Επειδή το Twitter ήταν και είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία στελεχωμένο από ανθρώπους ενός πολιτικού προσανατολισμού, υπήρχαν περισσότερα κανάλια, περισσότεροι τρόποι για να διαμαρτυρηθεί κανείς, ανοιχτά υπέρ της Αριστεράς ( δηλαδή των Δημοκρατικών) από ό,τι υπέρ της Δεξιάς”.

Κατά τη διάρκεια του νήματός του, ο Τάιμπι μοιράστηκε στιγμιότυπα οθόνης από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επικοινωνίες μεταξύ και με στελέχη του Twitter, τα οποία έδωσαν μια γεύση από το πώς λειτούργησε το σύστημα για να λογοκρίνει το άρθρο της New York Post για τον Χάντερ Μπάιντεν.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2020 φαίνεται να δείχνει ένα στέλεχος του Twitter να μοιράζεται μια λίστα με πέντε tweets που φέρεται να έχουν αναγνωριστεί από άτομα της εκστρατείας του τότε υποψήφιου Τζο Μπάιντεν.

“Μέχρι το 2020, τα αιτήματα από διασυνδέσεις για τη διαγραφή tweets ήταν ρουτίνα. Ένα στέλεχος έγραφε σε ένα άλλο: “Περισσότερα προς εξέταση από την ομάδα του Μπάιντεν”. Η απάντηση θα ερχόταν πίσω: “Διαχειρισμένο””.

Ο Τάιμπι, ο οποίος συνήθως κάνει ρεπορτάζ για τους συνδρομητές του στο Substack, παρουσίασε την έρευνά του ως μια σειρά από “live tweets” στο Twitter, με νέες παραγράφους να δημοσιεύονται η μία μετά την άλλη κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου το βράδυ της Παρασκευής.

Σημείωσε ότι “θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη” και υποσχέθηκε απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που έχουν θέσει πολλές συντηρητικές προσωπικότητες σχετικά με θέματα όπως “το shadow-banning, το boosting, ο αριθμός των followers, η τύχη διαφόρων μεμονωμένων λογαριασμών και άλλα”.

“Αυτά τα ζητήματα δεν περιορίζονται στην πολιτική δεξιά”, σημείωσε ο Τάιμπι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε