Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Χριστοδουλίδης σε παλαιότερη συνάντησή τους. (φωτ. αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Λευκωσία για κυπριακό, μεταναστευτικό, ενέργεια κ.ά.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το Κυπριακό θα κατέχει κυρίαρχη θέση. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ενώ στις πρώτες στάσεις της επίσκεψής του στην Κύπρο θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Κ. Τζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε