Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα smartphone σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου. (Chandan Khanna/AFP via Getty Images)

Ο πόλεμος παραπληροφόρησης του ΚΚΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανάλυση ειδήσεων

Συστάδες νέων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται και αλληλεπιδρούν με λογαριασμούς που είχαν αδρανοποιηθεί επί μακρόν, ανταλλάσσοντας φαινομενικά απόψεις από όλο το αμερικανικό πολιτικό φάσμα.

Κάποιοι έχουν αμερικανικές σημαίες για φωτογραφίες προφίλ- άλλοι έχουν εικόνες όμορφων γυναικών. Σχεδόν όλα είναι ανώνυμα, αν και ορισμένα υποδύονται πραγματικούς ανθρώπους.

Με tweets, αναρτήσεις και μηνύματα διαδίδουν τις απόψεις τους. Κάποιοι υπερασπίζονται σθεναρά το δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση, άλλοι το δικαίωμα στη ζωή. Κάποιοι υπερασπίζονται τη δεύτερη τροπολογία, άλλοι υπερασπίζονται σθεναρά τους Black Lives Matter. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατρακυλούν σε μια αριστερή τυραννία. Ακόμα περισσότεροι λένε ότι οδεύουν προς τον φασισμό.

Πάνω απ’ όλα, αναρτούν memes που υποτιμούν τα πολιτικά κόμματα και τους κυβερνητικούς θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ βρίσκει κανείς ένα meme με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μια λεζάντα που αφορίζει το σύνθημα Build Back Better. Εδώ βρίσκει κανείς ένα meme του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο (R-Fla.) που υπονοεί ότι ο βουλευτής έχει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν.

Θα ήταν εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι αυτές οι συστάδες λογαριασμών αποτελούν μια τέλεια αναπαράσταση της πολιτικής πόλωσης που έχει καταλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Αλλά θα ήταν λάθος.

Κανένας από αυτούς τους λογαριασμούς δεν λειτουργεί από Αμερικανούς.

Τα λογότυπα του Facebook, της Google και του Twitter φαίνονται σε αυτή τη συνδυαστική φωτογραφία. (Reuters)

 

Αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης σειράς διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων επιρροής που διεξάγονται προς όφελος του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, χειραγωγεί όλο και περισσότερο αυτά που βλέπουν και πιστεύουν οι Αμερικανοί σπέρνοντας διχόνοια και έχθρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις επιρροής, οι οποίες κάθε άλλο παρά απλή προπαγάνδα είναι, αναπτύσσονται για την επιδίωξη της μεγαλύτερης στρατηγικής φιλοδοξίας του ΚΚΚ να υπονομεύσει και να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτη της διεθνούς τάξης.

Βεβαίως, η φιλοδοξία του ΚΚΚ να αντικαταστήσει τη δημοκρατική Δύση με έναν σινοκεντρικό αυταρχισμό δεν είναι καινούργια. Αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το καθεστώς στις υπερπόντιες επιχειρήσεις επιρροής του είναι καινούργιες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων ασφαλείας, νομοθέτες και πολυάριθμες εκθέσεις, το ΚΚΚ προσαρμόζει τη στρατηγική του για ψυχολογικό πόλεμο ενάντια στις αδυναμίες των ανοιχτών κοινωνιών και εξελίσσει τις εκστρατείες επιρροής του από την τετριμμένη προπαγάνδα για τη δόξα του κομμουνισμού σε πιο λεπτές, ύπουλες εκστρατείες παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στο να κάνουν τους Αμερικανούς να απαρνηθούν τη χώρα τους.

Ο Ρούμπιο, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος το αντικείμενο ενός meme σε μια τέτοια επιχείρηση επιρροής, δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή συνδέεται άρρηκτα με την επιθυμία του καθεστώτος να υπονομεύσει και να καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι απόλυτα επικεντρωμένο στην υπονόμευση και, τελικά, στην ανατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο γερουσιαστής της Φλόριντα στους Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Εργάζεται υπερωριακά για να κυριαρχήσει και να επηρεάσει τους Αμερικανούς στον ακαδημαϊκό χώρο, την τεχνολογία, καθώς και την τοπική και ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι αφελείς απέναντι σε αυτή την απειλή, και αυτό ξεκινά με την αναγνώριση και την απαγόρευση των εταιρειών, των οργανισμών και του λογισμικού που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ για να επηρεάσει τους Αμερικανούς».

Ο πόλεμος της Κίνας στον αμερικανικό νου

Για να καταλάβουμε γιατί το ΚΚΚ εκμεταλλεύεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ του αμερικανικού κοινού, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε προς τι πιστεύει το καθεστώς ότι αποσκοπούν οι επιχειρήσεις επιρροής του.

Η έκθεση του Πενταγώνου για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας το 2022 (pdf), η οποία αποστάζει τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις του Υπουργείου Άμυνας για τη στρατηγική και τις δυνατότητες της Κίνας, υπογραμμίζει την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου ψυχολογικού πολέμου που αναδύεται μεταξύ της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του καθεστώτος.

Η έκθεση αναφέρει ότι η στρατιωτική πτέρυγα του ΚΚΚ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), επεκτείνει και εξελίσσει τις μεθόδους του για τη διεξαγωγή πολέμου στο μυαλό σε μια προσπάθεια να κερδίσει πραγματικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.

«Καθώς ο PLA επιδιώκει να επεκτείνει την εμβέλεια των επιχειρήσεων επιρροής του σε όλο τον κόσμο και να κατακτήσει την κυριαρχία των πληροφοριών στο πεδίο της μάχης, ερευνά και αναπτύσσει την επόμενη εξέλιξη του ψυχολογικού πολέμου που ονομάζεται cognitive domain operation[s] (CDO), η οποία αξιοποιεί υποσυνείδητα μηνύματα, βαθιά ψεύτικα μηνύματα, ανοιχτή προπαγάνδα και ανάλυση του δημόσιου συναισθήματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Ένας νεαρός άνδρας σε ένα ίντερνετ καφέ κάθεται σε έναν υπολογιστή. (Cancun Chu/Getty Images)

 

Η έκθεση περιγράφει την CDO ως «μια πιο επιθετική μορφή ψυχολογικού πολέμου» που αποσκοπεί στο να «επηρεάσει τη γνώση, τη λήψη αποφάσεων και τη συμπεριφορά του στόχου».

Εν ολίγοις, η CDO είναι η νέα μεθοδολογία του καθεστώτος για να σπάσει τη θέληση ενός αντιπάλου, ή αλλιώς να τον χειραγωγήσει ώστε να συμπεριφέρεται με τρόπο που να είναι περισσότερο σύμφωνος με τις επιθυμίες του καθεστώτος.

«Ο στόχος της CDO είναι να επιτευχθεί αυτό που η PLA αποκαλεί “κυριαρχία του μυαλού”, που ορίζεται ως η χρήση της προπαγάνδας ως όπλο για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης ώστε να επιφέρει αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα ενός έθνους, που πιθανόν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την Κίνα και να μειώσουν την αντίσταση των πολιτών και του στρατού στις δράσεις της PLA», αναφέρει η έκθεση.

«Τα άρθρα της PLA σχετικά με την CDO αναφέρουν ότι η κατάληψη της κυριαρχίας του νου στο γνωστικό πεδίο και η υποταγή του εχθρού χωρίς μάχη είναι το υψηλότερο πεδίο του πολέμου».

Ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΚ στρέφει τους Αμερικανούς ο ένας εναντίον του άλλου πυροδοτώντας την πόλωση είναι αρκετά απλός τότε: Ένα έθνος που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό του δύσκολα μπορεί να πολεμήσει εναντίον της κομμουνιστικής Κίνας.

Ο Σαμ Κέσλερ, γεωπολιτικός σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων North Star Support Group, δήλωσε ότι οι νέες επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ θα έπρεπε τότε να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο των στρατιωτικών του δογμάτων και στρατηγικών.

Πρωταρχικό μεταξύ αυτών είναι το δόγμα του καθεστώτος του «Πολέμου Δίχως Όρια», μέσω του οποίου το ΚΚΚ δεσμεύει όλες τις πτυχές της κοινωνίας για την επίτευξη της νίκης, καθώς και η στρατηγική του που αξιοποιεί τα «τρία πεδία πολέμου» του νομικού, των μέσων ενημέρωσης και του ψυχολογικού πολέμου.

«[Το ΚΚΚ] εφαρμόζει έναν γνωστικό και ασύμμετρο πόλεμο, οι οποίες είναι ανατρεπτικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην πρόκληση φόβου, σύγχυσης, αναστάτωσης και πόλωσης εντός της αμερικανικής κοινωνίας, καθώς και σε άλλες χώρες-στόχους», δήλωσε ο Κέσλερ.

Το ΚΚΚ προκαλεί την «κοινωνική κατάρρευση» των ΗΠΑ

Διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί συζητούν τα ζητήματα της εποχής και πολώνοντας τους σε σημείο που να μην μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ο Κέσλερ πιστεύει ότι το ΚΚΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ανίκανες να αντιμετωπίσουν μια κρίση και πιο πιθανό να διολισθήσουν σε ένα εθνικό σπιράλ θανάτου.

«Ο στόχος είναι να αποδυναμωθούν τα θεμέλια μιας κοινωνίας και οι θεσμοί της με τη χρήση μιας στρατηγικής τύπου μακροπρόθεσμου παιχνιδιού που συνήθως στοχεύει ανυποψίαστα άτομα και ομάδες», δήλωσε ο Κέσλερ.

«Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για να προκαλέσει δυσπιστία στους αμερικανικούς θεσμούς … Μόλις αυτά τα πράγματα αμαυρωθούν και διαβρωθούν μακροπρόθεσμα, είναι συνήθως πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν. Ως αποτέλεσμα, η ιστορία έχει δείξει ότι αυτές οι μέθοδοι [είναι] εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόκληση κοινωνικής κατάρρευσης, αν όχι απλώς χάους, όταν αφήνονται να συμβούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ίσως πουθενά δεν είναι πιο σαφής αυτή η φιλοδοξία από ό,τι στην περίπτωση του “DRAGONBRIDGE”, μιας πρόσφατα ανακαλυφθείσας κακόβουλης επιχείρησης επιρροής που διεξήχθη για την υποστήριξη του ΚΚΚ και των στόχων του.

Η εταιρεία πληροφοριών Mandiant, η οποία αποκάλυψε τη συνεχιζόμενη επιχείρηση, διαπίστωσε ότι η εκστρατεία επιδιώκει να υπονομεύσει επιθετικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ αποθαρρύνοντας τους Αμερικανούς από το να ψηφίσουν, πυροδοτώντας πολιτικές εντάσεις και ισχυριζόμενη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κρυφά υπεύθυνες για αυτό που στην πραγματικότητα είναι επιθετικότητα του ΚΚΚ.

Η επιχείρηση DRAGONBRIDGE το κάνει αυτό υποδυόμενη νόμιμες ομάδες, λογοκλοπώντας και αλλοιώνοντας άρθρα ειδήσεων και παριστάνοντας τους Αμερικανούς πολίτες που είναι πρόθυμοι να ασκήσουν κριτική στις επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Κέσλερ, τέτοιες προσπάθειες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του καθεστώτος για την αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών εκ των έσω.

«Με πολλούς τρόπους, ο γνωστικός πόλεμος είναι πιο αποτελεσματικός στην αποστράγγιση της ικανότητας μιας κοινωνίας να είναι έτοιμη να αντιδράσει όταν υπάρχει μεγαλύτερη σύγχυση, κακό ηθικό και εξαντλημένη ψυχική αντοχή», δήλωσε ο Κέσλερ.

«Εξάλλου, αν η εσωτερική ραχοκοκαλιά μιας κοινωνίας αποδυναμωθεί, κουραστεί και εξαντληθεί ψυχικά μέσω αυτών των στοχευμένων εκστρατειών επιρροής, τότε είναι πιο ευάλωτη στη χειραγώγηση και τον έλεγχο από ξένους αντιπάλους όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν».

Το λογότυπο της κινεζικής εφαρμογής βίντεο TikTok φαίνεται στο πλάι του νέου χώρου γραφείων της εταιρείας στην πανεπιστημιούπολη C3 στο Culver City, στη δυτική πλευρά του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, στις 11 Αυγούστου 2020. (CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images)

 

Οι επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ αυξάνονται σε συχνότητα και πολυπλοκότητα

Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν σαφές αν το καθεστώς θα αναλάμβανε άμεση δράση εναντίον αυτής της ραχοκοκαλιάς. Το καθεστώς ιστορικά στόχευε τα μέλη της κινεζικής διασποράς με φιλοκομμουνιστική προπαγάνδα και υπάρχει μια απότομη καμπύλη εκμάθησης από τέτοιες επιχειρήσεις για να σπείρει ευρύτερα την πολιτική εχθρότητα μεταξύ των Αμερικανών πολιτών μαζικά.

Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει. Μέσα σε μόλις τρία ή τέσσερα χρόνια, το καθεστώς και οι υποστηριζόμενοι από αυτό φορείς φαίνεται να έχουν διπλασιάσει την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν χάος διεθνώς, όπως καταγράφεται σε διάφορες εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία πληροφοριών Recorded Future.

Μια έκθεση του 2019 (pdf), για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι από το 2016 έως το 2019, οι επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ διέφεραν θεμελιωδώς από εκείνες άλλων αντίπαλων εθνών, όπως η Ρωσία.

Οι επιχειρήσεις της Ρωσίας βασίζονται σε δίκτυα bot και «φάρμες τρολ» που λειτουργούν σε συντονισμένες εκστρατείες επιρροής στο διαδίκτυο με στόχο την αποσταθεροποίηση των εθνών-στόχων αυξάνοντας τις ενδοεθνικές διαμάχες. Τέτοιες εκστρατείες δημιουργούν δυσπιστία και σύγχυση μεταξύ των ψηφοφόρων σε δημοκρατικές κοινωνίες και έτσι διαβρώνουν την ικανότητα της κοινωνίας να ανταποκριθεί σε πιο ανοιχτές απειλές από το έθνος που κατευθύνει την επιχείρηση επιρροής.

Πριν από το 2019, το ΚΚΚ εκμεταλλευόταν σε μεγάλο βαθμό το ανοιχτό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την προώθηση θετικών απόψεων για την Κίνα και τον κομμουνισμό. Οι υποστηριζόμενοι από το κράτος επιρροείς του χρησιμοποιούσαν πληρωμένη διαφήμιση και δίκτυα bot για να κερδίσουν ευνοϊκές απόψεις στο εξωτερικό.

Μέχρι το 2022, ωστόσο, μια άλλη έκθεση (pdf) διαπίστωσε ότι το ΚΚΚ είχε μεταβεί με επιτυχία σε μια νέα φάση των επιχειρήσεων επιρροής, η οποία χαρακτηρίζεται από τη στοχευμένη αποστολή μηνυμάτων σε σαφώς καθορισμένα κοινά που τμηματοποιούνται με βάση λεπτομερή δημογραφικά δεδομένα, όχι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούν οι παγκόσμιες εταιρείες μάρκετινγκ και έρευνας.

«Το 2019 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη χρήση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης από την Κίνα, με την υπολογιστική προπαγάνδα που έχει αντίκτυπο στο εξωτερικό να αυξάνεται ραγδαία», αναφέρεται στην έκθεση.

“Στην περίοδο μετά το 2019, οι μη αυθεντικές εκστρατείες και οι διαδικτυακές προσωπικότητες έχουν γίνει βασικά στοιχεία της προπαγάνδας του ΚΚΚ. Το YouTube, το Facebook και άλλες παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς ύποπτους για μη αυθεντική χειραγώγηση που αποδίδονται στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια».

Αυτοί οι νέοι λογαριασμοί, σύμφωνα με την Recorded Future, πιθανόν να λαμβάνουν καθοδήγηση ή υλική υποστήριξη από το Τμήμα Εργασίας Ενιαίου Μετώπου του ΚΚΚ, μια ισχυρή υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των παγκόσμιων επιχειρήσεων επιρροής, και την κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών του καθεστώτος, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

Επιπλέον, η ταχεία εξέλιξη των τακτικών και της στρατηγικής θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το καθεστώς μαθαίνει να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο από έναν πιο υψηλόβαθμο εταίρο όπως η Ρωσία, της οποίας οι τακτικές στον κυβερνοχώρο μοιάζουν πολύ με τις νέες κινεζικές μεθόδους.

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν σφυρηλατήσει μια πολύ στενή εταιρική σχέση που έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Κέσλερ. «Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας επίσημης στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας για την πιο άμεση αντιμετώπιση των ΗΠΑ και της Δύσης κάποια στιγμή στη ζωή μας, αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί».

«Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν βελτιώσει τους δεσμούς τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, εκτός από άλλα πράγματα όπως η οικονομία, οι υποδομές, η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι. Αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερα τις συνεργασίες στον κυβερνοχώρο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας όσον αφορά τη συνεργασία και τον συντονισμό όσον αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών και τις επιχειρήσεις μεταξύ των δύο».

Τα δεδομένα στην καρδιά των εκστρατειών επιρροής του ΚΚΚ

Δεδομένης της νέας εστίασης του καθεστώτος στις επιχειρήσεις του γνωστικού τομέα και της ολοένα και πιο έντονης συμπεριφοράς του στην προσπάθεια υπονόμευσης των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Αμερικανοί μπορεί δικαίως να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τη μηχανή παραπληροφόρησης της Κίνας.

Η απάντηση είναι τα δεδομένα.

Πράγματι, το καθεστώς αξιοποιεί καθημερινά τεράστιους όγκους δεδομένων για τους Αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διαταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των έσω.

Η έκθεση 2022 Record Future διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη της «επικοινωνίας ακριβείας» από το ΚΚΚ, ένα μέσο διεξαγωγής επιχειρήσεων επιρροής με βάση στοχευμένα ακροατήρια, απαιτούσε έναν εξαιρετικό όγκο σε βάθος δεδομένων οργανωμένων σε επίπεδο ατόμων, κοινοτήτων και εθνών, και περαιτέρω προσαρμοσμένων ώστε να λαμβάνονται υπόψη η κουλτούρα, η οικονομία, η θρησκεία και τα προσωπικά συμφέροντα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής από την Κίνα απαιτεί μια σε βάθος κατανόηση των στοχευμένων ακροατηρίων, η οποία επιτυγχάνεται -με τη βοήθεια διεθνών εταιρειών- μέσω ερευνών περιφερειακών μελετών, ερευνών σε χώρες και διαδικτυακών δεδομένων συμπεριφοράς», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, ανέφερε η έκθεση, οι βραχίονες προπαγάνδας του καθεστώτος ήταν σχεδόν σίγουρα πελάτες της China Data Matrix, μιας εταιρείας παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης με έδρα την Κίνα, «η οποία ισχυρίζεται ότι έχει “πλήρη κάλυψη” του Facebook, του Pinterest, του Instagram, του Linkedin, του YouTube, του Line και άλλων σημαντικών πλατφορμών, διαδικτυακών πυλών, κοινοτήτων, φόρουμ και ιστολογίων από περισσότερες από 100 χώρες και 10 γλώσσες».

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νόμοι του ΚΚΚ κατηγοριοποιούν τα δεδομένα ως εθνικό πόρο, που υπόκειται σε κομμουνιστική κολεκτιβοποίηση, και ως εκ τούτου επιβάλλουν ότι όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη χώρα ή από κινεζικές εταιρείες πρέπει να παραδίδονται στο Κόμμα κατόπιν αιτήματος.

Αυτή η ανάγκη για δεδομένα που τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις επιρροής του καθεστώτος καθιστά επίσης προβληματική την παρουσία εταιρειών κινεζικής ιδιοκτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το είδος των δεδομένων που θα μπορούσαν να συλλεχθούν από τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok μέσω της μητρικής εταιρείας ByteDance με έδρα την Κίνα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άμεση ενημέρωση της κατασκευής μιας εκστρατείας επιρροής από τις κομμουνιστικές αρχές.

Ο αντιπρόσωπος Μάικλ ΜακΚόουλ (R-Texas), ο οποίος θα προεδρεύσει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν την πλειοψηφία τον Ιανουάριο, έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος. Πιστεύει ότι η ικανότητα του καθεστώτος να αποκτά τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών μέσω εταιρειών όπως η TikTok αποτελεί βασικό μέρος του παζλ.

«Δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΚΚ εργάζεται για να σπείρει πολιτική διχόνοια μεταξύ του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο ΜακΚόουλ στους Epoch Times σε ένα email. «Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να πάρουν στα σοβαρά την απειλή του ΚΚΚ».

«Η Bytedance, μια εταιρεία που ελέγχεται από το ΚΚΚ, λειτουργεί το πιο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μεταξύ της αμερικανικής νεολαίας και οι οντότητες του ΚΚΚ αγοράζουν τα ευαίσθητα δεδομένα μας. Μια Βουλή με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους θα επιτεθεί κατά μέτωπο σε αυτές τις απειλές».

Η υπεράσπιση ενός ανοικτού συστήματος είναι δύσκολη, αλλά δυνατή

Το ΚΚΚ επιδιώκει να διαμορφώσει τη συμπεριφορά των Αμερικανών σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της είναι να το επιτύχει αυτό εκμεταλλευόμενη το άνοιγμα της αμερικανικής κοινωνίας και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ. Η απειλή εγχώριας κρίσης που προέρχεται από επιχειρήσεις επιρροής αυξάνεται.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι το ΚΚΚ κερδίζει στην προσπάθειά του να πολώσει τους Αμερικανούς και να υπονομεύσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Τον Νοέμβριο, bots που υποστηρίχθηκαν από την Κίνα έκαναν spam στο Twitter καταλαμβάνοντας hash tags και αποκλείοντας τις περιφερειακές αναζητήσεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους χρήστες να δουν τις διαδηλώσεις κατά των lockdown που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Κίνα.

Τον Οκτώβριο, μια έκθεση διαπίστωσε ότι το TikTok απέτυχε να αποτρέψει το 90% της εκλογικής παραπληροφόρησης που απευθυνόταν στους Αμερικανούς πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης που περιείχε ρητά ψευδείς πληροφορίες με σκοπό να αποτρέψει τους Αμερικανούς από το να ψηφίσουν.

Τον Σεπτέμβριο, η Meta εξάρθρωσε αρκετές επιχειρήσεις επιρροής με έδρα την Κίνα, η ουσία των οποίων περιγράφηκε στην αρχή αυτής της ιστορίας.

Παράγοντες με έδρα την Κίνα προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ, προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα των ΗΠΑ με τη δημιουργία φυλετικής εχθρότητας και προσπάθησαν να δυσφημίσουν και να επιτεθούν ακόμη και σε Κινέζους αντιφρονούντες που διεκδικούν το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση της Recorded Future (pdf) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, οι προσπάθειες αυτές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

«Οι κρατικά υποστηριζόμενοι από την Κίνα influencers είναι σχεδόν βέβαιο ότι διεξάγουν κακόβουλες επιχειρήσεις επιρροής με στόχο το αγγλόφωνο και κινεζόφωνο κοινό των ΗΠΑ με διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο πολυμέσων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλα. Σύμφωνα με τον Κέσλερ, υπάρχει ελπίδα στη διαφάνεια και η ικανότητα των πρακτόρων του ΚΚΚ να υποδαυλίζουν πολιτικό βιτριόλι και να υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ μειώνεται κάθε φορά που μια τέτοια προσπάθεια καθίσταται σαφής.

Για το σκοπό αυτό, ο Κέσλερ δήλωσε ότι το μέλλον του TikTok είναι απλώς ένα ανεμοδείκτης που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να καταλάβει από πού φυσάει ο άνεμος.

«Πρόσφατα, έχουν γίνει μεγαλύτερες προσπάθειες αποτροπής του επιπέδου επιρροής που έχει το TikTok στο αμερικανικό mediascape», δήλωσε ο Κέσλερ. «Θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι νομοθέτες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και ερευνητές συνδέουν το TikTok με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης καθώς και ότι αποτελεί εργαλείο της κινεζικής κατασκοπείας».

«Η αντιμετώπισή του ως εργαλείου κατασκοπείας και ανατρεπτικού πολέμου είτε θα εξαφανίσει το TikTok από το αμερικανικό mediascape είτε τουλάχιστον θα το αναμορφώσει πλήρως με αλγορίθμους που δεν θα είναι σχεδιασμένοι να βλάπτουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και των παιδιών της».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε