Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
(Αριστερά) Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, παρακολουθούν ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του ΚΚΚ από την κυβέρνηση στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον στις 2 Μαρτίου 2020. (Drew Angerer/Getty Images)

Ο πρώην διευθυντής του CDC αντιδρά στον ισχυρισμό του Φάουτσι περί «φυσικής προέλευσης»

Ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ απέρριψε τους ισχυρισμούς του συμβούλου του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι είναι πιο πιθανό η COVID-19 να προήλθε φυσικά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Φάουτσι δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός», αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο, αφού προηγουμένως απέρριψε τη θεωρία ότι προέκυψε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στα τέλη του 2019. «Μοιάζει πολύ με φυσικό φαινόμενο, αλλά κρατάτε ανοιχτό μυαλό», δήλωσε ο Φάουτσι.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του Φάουτσι τη Δευτέρα, ο Ρέντφιλντ δήλωσε στο Fox News ότι εξακολουθεί να υποπτεύεται ότι η COVID-19 προέκυψε «από εργαστήριο» και «έπρεπε να “εκπαιδευτεί” στο εργαστήριο για να αποκτήσει την αποτελεσματική ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο που έχει».

«Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία, αν θέλετε πραγματικά να είστε σοβαροί, για να υποστηρίξετε» τη θεωρία της φυσικής προέλευσης, είπε. Ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ συνέκρινε στη συνέχεια την COVID-19 με προηγούμενους κορωνοϊούς όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) που εμφανίστηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια, λέγοντας ότι κανένας από τους δύο ιούς δεν είχε την ίδια ικανότητα μετάδοσης με την COVID-19.

«Είναι λοιπόν πραγματικά εξαιρετικό το γεγονός ότι ο ιός αυτός είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς ιούς για τον άνθρωπο. Και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκπαιδεύτηκε στο πώς να μολύνει τον ανθρώπινο ιστό», δήλωσε ο Ρέντφιλντ στο Fox News.

Εργαστήριο

Το ίδιο εργαστήριο της Γουχάν, πρόσθεσε, ήταν το αντικείμενο μιας έκθεσης του 2014 εν μέσω ισχυρισμών ότι οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα για ιούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον άνθρωπο.

Το εργαστήριο P4 στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, Κίνα, στις 13 Μαΐου 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

«Είμαι απογοητευμένος από τα [Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας] που δεν οδήγησαν από την αρχή σε μια αντικειμενική αξιολόγηση», δήλωσε ο Ρέντφιλντ στο πρακτορείο. «Νομίζω ότι είναι πραγματικά αντίθετο με την επιστήμη, όπου πήραν μια πολύ ισχυρή θέση ότι άνθρωποι όπως εγώ που είναι κατά κάποιο τρόπο συνωμοσιολόγοι μόνο και μόνο επειδή έχουμε μια διαφορετική επιστημονική υπόθεση».

Ένας λόγος για τον οποίο η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως, υποστήριξε ο Ρέντφιλντ, οφείλεται στην πολιτικοποίηση της αντιμετώπισης της πανδημίας και στην πίεση που ασκήθηκε στους επιστήμονες που αναζήτησαν αντικειμενικές προσεγγίσεις κατά τη μελέτη της προέλευσης της COVID-19.

«Έχω απογοητευτεί πολύ από την επιστημονική κοινότητα με επικεφαλής [τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας] που πραγματικά έβαλε τα δυνατά της από την αρχή για να προσπαθήσει να υποβαθμίσει όποιον από εμάς έχει μια διαφορετική υπόθεση», δήλωσε.

Τόσο το NIH όσο και ο Φάουτσι έχουν τεθεί υπό έλεγχο σχετικά με την απόφαση του οργανισμού να παράσχει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μια ομάδα τρίτων για να βοηθήσει στην έρευνα των κορονοϊών των νυχτερίδων στο εργαστήριο της Γουχάν.

Αφού εργάστηκε για χρόνια στο NIH, ο Ρέντφιλντ διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικεφαλής του CDC τον Μάρτιο του 2018. Παραιτήθηκε στο τέλος της θητείας του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε