Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετάει έξω από τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 10 Αυγούστου 2022. (Stringer/AFP via Getty Images)

Ο Τραμπ λέει ότι το FBI κατέσχεσε «απόρρητα» αρχεία στην επιδρομή, ζητά την «άμεση επιστροφή τους»

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι κατά την έφοδο του FBI στην ιδιοκτησία του στο Μαρ-α-Λάγκο ελήφθη απόρρητο υλικό και το απαίτησε πίσω.

«Ωραία! Μόλις μάθαμε ότι το FBI, κατά την περίφημη πλέον έφοδό του στο Μαρ-α-Λάγκο, πήρε κιβώτια με απόρρητο “δικηγορικό-πελατειακό” υλικό, αλλά και “εκτελεστικό” απόρρητο υλικό, το οποίο εν γνώσει τους δεν έπρεπε να πάρουν», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο Truth Social, καθώς δημοσίευσε ένα άρθρο του Fox News που επικαλείται ανώνυμες πηγές για τους ισχυρισμούς του.

Το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη κάνει αναφορά σε ένα νομικό απόρρητο που επιτρέπει την εμπιστευτική επικοινωνία μεταξύ ενός πελάτη και του δικηγόρου του.

«Με αντίγραφο αυτού του TRUTH (post), ζητώ με σεβασμό να επιστραφούν αυτά τα έγγραφα αμέσως στην τοποθεσία από την οποία ελήφθησαν. Σας ευχαριστώ!» έγραψε επίσης ο Τραμπ το πρωί της Κυριακής.

Το FBI δήλωσε ότι πήρε απόρρητα αρχεία από την κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς επιδρομής την περασμένη εβδομάδα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος. Δεν είναι σαφές τι περιελάμβαναν τα έγγραφα.

Σύμφωνα με απόδειξη παραλαβής ιδιοκτησίας που αποσφραγίστηκε στις 12 Αυγούστου από δικαστή της υπόθεσης, ορισμένα από τα έγγραφα αυτά είχαν την ένδειξη άκρως απόρρητο, ενώ σε ένταλμα της υπόθεσης αναφέρεται ότι ο Τραμπ ερευνάται για πιθανή παραβίαση διατάξεων του νόμου περί κατασκοπείας, καθώς και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Από τότε που ανακοινώθηκε η έφοδος στις 8 Αυγούστου, τόσο το FBI όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμειναν ως επί το πλείστον σιωπηλοί σχετικά με το τι έψαχνε το FBI και γιατί.

Απόρρητο

Μόλις το απόγευμα της 11ης Αυγούστου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ εξέδωσε μια λιτή δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι ο ίδιος προσωπικά ενέκρινε την επιδρομή. Δεν ανέλυσε τις λεπτομέρειες της έρευνας του FBI. Η ένορκη βεβαίωση για την υπόθεση δεν έχει αποκαλυφθεί -μόνο το ένταλμα και η απόδειξη παραλαβής της περιουσίας.

«Πρώτον, ενέκρινα προσωπικά την απόφαση να ζητηθεί ένταλμα έρευνας σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Γκάρλαντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δεύτερον, το Υπουργείο δεν παίρνει μια τέτοια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Όπου είναι δυνατόν, είναι συνήθης πρακτική να αναζητούνται λιγότερο παρεμβατικά μέσα ως εναλλακτική λύση σε μια έρευνα και να περιορίζεται στενά κάθε έρευνα που πραγματοποιείται».

Η κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 9 Αυγούστου 2022. (Giorgio Viera/AFP via Getty Images)

 

Το ένταλμα και η απόδειξη αποσφραγίστηκαν στις 12 Αυγούστου από τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ μετά από αίτημα αρκετών ειδησεογραφικών πρακτορείων και παρατηρητών της διαφάνειας να δοθούν στη δημοσιότητα.

«Οι τοποθεσίες που θα ερευνηθούν περιλαμβάνουν το “γραφείο 45”, όλους τους αποθηκευτικούς χώρους και όλα τα άλλα δωμάτια ή τις περιοχές εντός των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται ή είναι διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν από τον FPOTUS και το προσωπικό του και στις οποίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν κιβώτια ή έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατασκευών ή κτιρίων στο κτήμα», αναφέρεται στο ένταλμα.

Το ένταλμα παρείχε επίσης στους πράκτορες την εξουσία να πάρουν «όλα τα φυσικά έγγραφα και αρχεία που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, λαθραία εμπορεύματα, καρπούς εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα» και παραβιάζουν τον κώδικα των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει απόρρητα έγγραφα και υλικά με προεδρικές σφραγίδες που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.

Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε