Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Μια νοσοκόμα ετοιμάζει το εμβόλιο Moderna COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο West Wales στο Carmarthen της Ουαλίας, στις 7 Απριλίου 2021. (Jacob King/PA)

Οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά τον εμβολιασμό COVID-19 πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερώς: Καθηγητής αναπαραγωγικής ανοσολογίας

Η πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολιασμών κατά του ιού του ΚΚΚ και των αλλαγών στον εμμηνορροϊκό κύκλο θα πρέπει να διερευνηθεί για να ξεκαθαρίσει τις όποιες αμφιβολίες, δήλωσε ένας καθηγητής αναπαραγωγικής ανοσολογίας από το Imperial College London.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο British Medical Journal, η Δρ. Βικτόρια Μέιλ είπε ότι η αποτυχία να διερευνηθούν λεπτομερώς οι αναφορές για εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά τον εμβολιασμό κατά του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τους φόβους ότι τα εμβόλια μπορούν να βλάψουν τις πιθανότητες των γυναικών να κάνουν παιδιά.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου περισσότερα από 30.000 περιστατικά εμμηνορροϊκών διαταραχών και απροσδόκητης κολπικής αιμορραγίας μετά τον εμβολιασμό είχαν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σύστημα της Κίτρινης Κάρτας του Medicinal and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) για ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων.

Στις 16 Αυγούστου, το MHRA δημοσίευσε μια ενημέρωση δηλώνοντας ότι «η αυστηρή αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μέχρι και σήμερα» δεν υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ αλλαγών στις περιόδους εμμήνου ρύσεως και σχετικών συμπτωμάτων με τα εμβόλια κατά του ιού του ΚΚΚ.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο αριθμός των αναφορών για εμμηνορροϊκές διαταραχές και κολπική αιμορραγία ήταν χαμηλός σε σχέση τόσο με τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα εμβόλια COVID-19 όσο και με το πόσο κοινές είναι οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως γενικά.

Είπε επίσης ότι οι αναφερόμενες διαταραχές ήταν κυρίως παροδικές στη φύση και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα επηρεάσουν τη γονιμότητα και την ικανότητα αναπαραγωγής.

Η Μέιλ επιβεβαίωσε τη δήλωση του MHRA, λέγοντας ότι οι περισσότερες αναφερόμενες εμμηνορροϊκές διαταραχές μετά το εμβόλιο εμφανίστηκαν μόνο για έναν μόνο κύκλο πριν επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο τα ακούσια ποσοστά εγκυμοσύνης όσο και τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ασθενείς σε κλινικές δοκιμές.

Ωστόσο, η Μέιλ υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες.

Το σύστημα της κίτρινης κάρτας βασίζεται στην εθελοντική αναφορά ύποπτων παρενεργειών ή συμβάντων ιατρικών συσκευών που πρέπει να αναφέρονται από επαγγελματίες υγείας και κοινό, συμπεριλαμβανομένων ασθενών, νοσηλευτών και γονέων.

Η Μέιλ είπε ότι η φύση της μεθόδου συλλογής πληροφοριών του συστήματος καθιστά δύσκολη την εξαγωγή σταθερών συμπερασμάτων.

Μια γυναίκα εμβολιάζεται κατά της COVID-19 στο Poliambulatorio Health Canter στο νότιο ιταλικό νησί Pelagie της Lampedusa στις 15 Μαΐου 2021. (Alberto Pizzoli/ AFP μέσω Getty Images)

 

Η καθηγήτρια αναπαραγωγικής ανοσολογίας είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τρία εμβόλια COVID-19 είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο από αυτά—το Pfizer-BioNTech και το Spikevax (αναπτύχθηκε από τη Moderna)—είναι εμβόλια mRNA, ενώ το Oxford-AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο με αδενοϊό.

Τα περιστατικά αλλαγής της εμμήνου ρύσεως συνέβησαν και στα τρία εμβόλια. Η Μέιλ είπε ότι αυτό υποδηλώνει ότι εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό και όχι ενός συγκεκριμένου συστατικού του εμβολίου.

Σύμφωνα με την Μέιλ, οι κύκλοι της εμμήνου ρύσεως μπορεί να επηρεαστούν από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ως απάντηση σε διάφορα ερεθίσματα, όπως άλλα εμβόλια και ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από τον ιό του ΚΚΚ.

Σε μια μελέτη γυναικών με έμμηνο ρύση, περίπου το ένα τέταρτο αυτών που μολύνθηκαν με τον ιό εμφάνισαν διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, ανέφερε το άρθρο.

Η Μέιλ πιστεύει ότι μια έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από τις εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά τους εμβολιασμούς, και θα βοηθήσει επίσης να διώξει κάθε περιττό φόβο και δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.

«Αν και οι αναφερόμενες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά τον εμβολιασμό είναι μικρής διάρκειας, μια ενδελεχής έρευνα σχετικά με αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια παραμένει κρίσιμη για τη συνολική επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού», έγραψε.

Η Μέιλ κάλεσε τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο διέθεσε 1,67 εκατομμύρια δολάρια για να «ενθαρρύνει αυτή τη σημαντική έρευνα» στις 30 Αυγούστου.

Ο Δρ. Τζο Μάουντφιλντ, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε ότι το κολέγιο θέλει να «καθησυχάσει τις γυναίκες ότι τυχόν αλλαγές επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από έναν ή δύο κύκλους», αλλά υποστηρίζει επίσης εκκλήσεις για περισσότερη έρευνα για τη πιθανή σχέση.

Η MHRA ανέφερε ότι τα προβλήματα της περιόδου μπορεί να προκληθούν από αγχωτικά γεγονότα της ζωής και πρόσθεσε ότι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο έχουν επίσης αναφερθεί μετά από άτομα που είχαν τον ιό ή πάσχουν από τον αποκαλούμενο μακρύ COVID.

Η Δρ. Άλισον Κέιβ, επικεφαλής ασφαλείας στο MHRA, δήλωσε ότι «παρακολουθούν στενά τις αναφορές για υποψίες εμμηνορροϊκών διαταραχών» μέσω του «ισχυρού» συστήματος κίτρινης κάρτας.

«Όπως περιγράφεται στη στρατηγική μας για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων, το σύστημα της κίτρινης κάρτας είναι μία από τις πολλές πηγές στοιχείων που χρησιμοποιούμε κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων», είπε.

«Με βάση την τρέχουσα αυστηρή παρακολούθηση της ασφάλειας, οι γυναίκες μπορούν να διαβεβαιωθούν ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν σχέση με οποιεσδήποτε αλλαγές στις περιόδους ή τα συμπτώματα των γυναικών, ούτε υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 θα επηρεάσουν τη γονιμότητα. Αυτό είναι επίσης το συμπέρασμα της ειδικής επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής μας, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα», δήλωσε η Κέιβ σε δήλωσή της.

«Ενώ είναι άβολα και ενοχλητικά, τα προβλήματα της περιόδου είναι εξαιρετικά συνηθισμένα, και αγχωτικά γεγονότα στη ζωή μπορούν να διαταράξουν τις περιόδους των γυναικών. Έχουν αναφερθεί επίσης αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά από μόλυνση με COVID-19 και σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από μακρύ COVID», πρόσθεσε.

«Η συμβουλή μας παραμένει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων για τους περισσότερους ανθρώπους».

Η PA συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε