Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Το υγειονομικό προσωπικό προετοιμάζει το εμβόλιο Moderna (COVID-19) για χορήγηση στο κέντρο μαζικού εμβολιασμού στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στις 24 Μαΐου 2021. (Carl Court/Pool μέσω Reuters)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, λένε αξιωματούχοι του FDA και άλλοι επιστήμονες

Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο γενικός πληθυσμός χρειάζεται ενισχυτικά εμβόλια COVID-19.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι εάν οι ενισχυτικές δόσεις εισαχθούν πολύ σύντομα, μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας ή του συνδρόμου Guillain-Barre. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, ανέφεραν οι ερευνητές, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα με την αποδοχή εμβολίων στον γενικό πληθυσμό.

Η εργασία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και συντάχθηκε από κοινού από τους Μάριον Γκρούμπερ και Φιλ Κράους, δύο κορυφαίους αξιωματούχους του FDA που είναι αρμόδιοι για τη ρύθμιση και την έγκριση εμβολίων. Τόσο ο Γκρούμπερ όσο και ο Κράους πρόκειται να αποχωρήσουν από τον FDA τις προσεχείς εβδομάδες, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι συντάκτες της εφημερίδας Lancet δήλωσαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 είναι σε θέση να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές περιπτώσεις και συμπτώματα COVID-19. Σημείωσαν ότι η προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα έχει μειωθεί.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι «τα τρέχοντα στοιχεία δεν… φαίνεται να δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση του γενικού πληθυσμού, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών ασθενειών παραμένει υψηλή».

«Ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί ότι η ενίσχυση μειώνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, οι τρέχουσες προμήθειες εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές εάν χρησιμοποιηθούν σε προηγουμένως ανεμβολίαστους πληθυσμούς», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο επιβλαβείς παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό, το οποίο είναι ένα κακώς κατανοητό φαινόμενο, προειδοποίησαν.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνδυνοι εάν οι ενισχυτικές δόσεις εισαχθούν ευρέως πολύ σύντομα, ή πολύ συχνά, ειδικά με εμβόλια που μπορεί να έχουν παρενέργειες με ανοσοποιητικό μέσο (όπως η μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι πιο συχνή μετά τη δεύτερη δόση ορισμένων εμβολίων mRNA, ή το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο έχει συσχετιστεί με εμβόλια COVID-19 που σχετίζονται με τον αδενοϊό)», ανέφερε η μελέτη.

Εάν «η περιττή ενίσχυση προκαλεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες», όπως οι προαναφερθείσες παρενέργειες, οι ερευνητές είπαν, «θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις για την αποδοχή του εμβολίου που υπερβαίνουν τα εμβόλια COVID-19».

Τις τελευταίες ημέρες, ο ΠΟΥ προέτρεψε τα πλουσιότερα έθνη να μην ξεκινήσουν την παραγωγή, τη διανομή ή την επιδότηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων COVID-19. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να σταματήσουν να αναπτύσσουν ενισχυτικές δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

«Δεν θα παραμείνω σιωπηλός όταν εταιρείες και χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων πιστεύουν ότι οι φτωχοί του κόσμου πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τα αποφάγια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Σεπτεμβρίου. «Επειδή οι κατασκευαστές έχουν δώσει προτεραιότητα ή είναι νομικά υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν διμερείς συμφωνίες με πλούσιες χώρες που είναι πρόθυμες να πληρώσουν το υψηλό τίμημα, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν στερηθεί τα μέσα για να προστατεύσουν το λαό τους».

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Γκρούμερ, ο επικεφαλής του Γραφείου Έρευνας και Αναθεώρησης Εμβολίων, όσο και ο Κράους δεν έχουν εκδώσει δηλώσεις για τους οποίους αποχωρούν από τον FDA.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα που εστάλη από τον επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA Πίτερ Μαρκς τον Αύγουστο, ο Γκρούμπερ φεύγει στις 31 Οκτωβρίου. Ο Κράους φεύγει κάποια στιγμή το Νοέμβρη, ανέφερε το υπόμνημα. Εν τω μεταξύ, ο Μαρκς θα διατελέσει επικεφαλής του Γραφείου Έρευνας και Αναθεώρησης Εμβολίων.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα).

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον FDA για κάποιο σχόλιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε