Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στον Λευκό Οίκο, 27 Απριλίου 2021. (Drew Angerer/Getty Images)

Οι πρώτες 100 μέρες του Μπάιντεν μια ριζοσπαστική μεταμόρφωση της Αμερικής

Ανάλυση ειδήσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και συντηρητικοί ειδικοί προειδοποιούσαν για μήνες κατά την προεκλογική εκστρατεία 2020 ότι πίσω από την κεντρώα, δικομματική επιφανειακή εμφάνιση του τότε υποψηφίου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μια ριζοσπαστική αριστερίζουσα ατζέντα με στόχο την μεταμόρφωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπάιντεν τους απέδειξε σωστούς σε λιγότερο από 100 μέρες, κερδίζοντας επιδοκιμασίες από αριστερίζοντες παρατηρητές που κάνουν ιστορικές συγκρίσεις με την θητεία του προέδρου Φρανκλίνου Ντ. Ρούσβελτ.

Το νομοσχέδιο $1,9 τρισεκατομμυρίων για την πανδημία, κατασκευασμένο σύμφωνα με τις γενικές γραμμές της πρότασης του Μπάιντεν, είναι πολύ μεγαλύτερο από το New Deal της FDR όσον αφορά συνολικό κόστος για τον Αμερικανό φορολογούμενο. Οι Δημοκρατικοί πέρασαν το μέτρο μέσω του Κογκρέσου χωρίς καμία Ρεπουμπλικανική υποστήριξη, αποδεικνύοντας ότι ο Μπάιντεν ήταν ο μονοκομματικός για τον οποίο προειδοποιούσαν οι επικριτές.

Τα προταθέντα μέτρα υποδομών του Δημοκρατικού προέδρου – το American Jobs Plan και το American Families Plan – φέρνουν το συνολικό κόστος στα $5,4 τρις σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ εκκινούν ένα κύμα προγραμμάτων κρατικών επιδομάτων που δεν έχει ιδωθεί από την εισαγωγή των κουπονιών ιατρικής περίθαλψης και τροφίμων. Το κόστος διαιρείται σε περισσότερα από $43.000 ανά νοικοκυριό και αποτελεί περισσότερο από τον συνδυασμένο πλούτο όλων των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής. Οι Δημοκρατικοί μπορούν να περάσουν και τα δύο νομοσχέδια χωρίς καμία Ρεπουμπλικανική υποστήριξη, χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά στην ιστορία, την διαδικασία συμβιβασμού περισσότερο από μία φορά σε ένα οικονομικό έτος.

Η οικονομική κλίμακα και ριζοσπαστική φύση της ατζέντας, σε συνδυασμό με οριακές πλειοψηφίες σε Βουλή και Σύγκλητο (Γερουσία) των Δημοκρατικών χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της, και ασκούν πίεση σε ένα αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης που ιστορικά απαιτούσε έναν βαθμό δικομματικότητας για να μπορέσει να ψηφίσει μεταμορφωτικές αλλαγές.

«Μια Σύγκλητος διαχωρισμένη κατά το ήμισυ μεταξύ των δύο κομμάτων και μια οριακή Δημοκρατική πλειοψηφία στην Βουλή δεν αποτελούν εντολή να “το κάνεις μόνος σου”», είπε ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνυ (Ρ-Γιούτα), ένας επικριτής του Τραμπ και ένας από τους λίγους Ρεπουμπλικανούς που επιθυμούσε μια δικομματική λύση στις υποδομές, σε ανάρτηση στο Τουίτερ.

Οι Δημοκρατικοί λένε πως η ψήφιση του πακέτου πανδημίας χωρίς Ρεπουμπλικανική στήριξη ήταν απαραίτητη για την βοήθεια προς Αμερικανούς που παλεύουν με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Λένε πως κάποιες παράγραφοι του νομοσχεδίου, όπως η επέκταση του Obamacare, έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η πίστωση φορολογίας τέκνων, που θα αποτελεί μια μηνιαία πληρωμή σε μετρητά προς οικογένειες και θα αρχίσει τον Ιούλιο, θα μπορούσε να κόψει την παιδική φτώχεια στο μισό.

«Η ιστορία των πρώτων 100 ημερών είναι μια για βολές που πηγαίνουν μέσα σε όπλα, επιταγές που πηγαίνουν σε τσέπες, και ελπίδα στον ορίζοντα», είπε ο επικεφαλής πλειοψηφίας της Συγκλήτου Τσακ Σούμερ (Δ-Ν.Υ.) στο Τουίτερ στις 27 Απριλίου.

Ενώ δοκιμάζει τα όρια του συστήματος, ο Μπάιντεν έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος της προεδρίας στην ριζοσπαστική μεταμόρφωση του ίδιου του συστήματος. Υποστήριξε την φιλόδοξη στόχευση για ανεξαρτητοποίηση ως πολιτεία της Ουάσινγκτον, που θα δώσει δύο θέσεις στην Σύγκλητο στους Δημοκρατικούς στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε στήριξη για αποδυνάμωση ή απόρριψη των μακροσκελών νομοθετικών συζητήσεων (filibuster), έδωσε εντολή σε μια επιτροπή να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο περίπου τον καιρό που άλλοι Δημοκρατικοί εισήγαγαν νομοθεσία για να γεμίσουν τις θέσεις του, και είπε ότι θα υπέγραφε το H.R. 1, μια αχανή εκλογική μεταρρύθμιση που, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, καθιστά την επιστολική ψήφο να ισχύει παντού και για πάντα.

«Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει ότι η ατζέντα του είναι τόσο ριζοσπαστική, τόσο ακραία, που δεν μπορεί να ελπίζει να την περάσει και να την κρατήσει άθικτη χωρίς να αλλάξει πρώτα θεμελιωδώς τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού», είπε η Τζέννυ Μπεθ Μάρτιν, συνιδρύτρια και εθνική συντονίστρια των Πατριωτών Tea Party, σε ένα πρόσφατο άρθρο. «Συνεπώς, κινείται σε όλα τα μέτωπα για να επιτύχει αυτό.»

Για τους Δημοκρατικούς, το κύμα αλλαγής είναι απλώς αυτό που τους είπε ο γιατρός. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποκάλεσε την επίδοση του Μπάιντεν έως τώρα «σχεδόν τέλεια» σε λόγια και πράξεις.

«Αν μπορούμε να παράγουμε θετιικά αποτελέσματα που περνούν αυτούς τους διαχωρισμούς μέσω της βοήθειας σε όλους, του να δώσουμε σε όλους μια ευκαιρία, τότε έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε ψυχολογικά», είπε ο Κλίντον στην Deadline.

«Θέλω να αλλάξω το πρότυπο»

Ενώ εκκινείται ένα κύμα κοινωνικής αλλαγής μέσω νομοθεσίας, ο Μπάιντεν έχει δώσει μαζικά ένα σταθερό ρεύμα εκτελεστικών εντολών που αλλάζουν το συνηθισμένο και δράσεων σε θέματα που κυμαίνονται από την εκπαίδευση σε κριτική θεωρία φυλής για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έως την επανένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κάποια από τα κοινά θέματα μεταξύ των περίπου 50 εκτελεστικών εντολών κατά τις πρώτες 100 μέρες του προέδρου στο αξίωμα ήταν οι αναιρέσεις και ανακλήσεις εντολών της περιόδου Τραμπ και η εισαγωγή της ημιμαρξιστικής ιδεολογίας «ισότητας» σε σχεδόν κάθε πτυχή κυβερνητικής λειτουργίας. «Προώθηση φυλετικής ισότητας και στήριξη των λιγότερο προνομιούχων κοινοτήτων μέσω της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης», ήταν ο τίτλος της πρώτης εντολής του Μπάιντεν, που έθεσε τον τόνο για τις πολλές που ακολούθησαν.

«Θέλω να αλλάξω το πρότυπο. Αρχίζουμε να επιβραβεύουμε την δουλειά, όχι απλώς τον πλούτο. Θέλω να αλλάξω το πρότυπο», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη τύπου.

Αυτό που ένας πρόεδρος λέει είναι μερικές φορές τόσο σημαντικό όσο και αυτό που πράττει. Κατά τις συμβολικές 100 πρώτες μέρες του Μπάιντεν, αυτό έγινε εμφανές από τα σχόλιά του για την δίκη του Ντέρεκ Σωβίν, του πρώην αστυνομικού που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόυντ στην Μιννεάπολη. Ο Μπάιντεν μίλησε υποστηρίζοντας την καταδίκη του Σωβίν πριν ο δικαστής ανακοινώσει την απόφαση και – αφότου η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε – καταδίκασε την Αμερική την ίδια ως ένοχη για «συστημικό ρατσισμό».

Υψηλά και χαμηλά

Αν και το υπουργικό του συμβούλιο δεν θα το παραδεχτεί, ο Μπάιντεν κληρονόμησε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης και διανομής εμβολίων από τον Τραμπ. Αυτό σήμαινε πως η προεκλογική υπόσχεση του Μπάιντεν για εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικανών με το εμβόλιο κατά του ιού του ΚΚΚ στις πρώτες 100 μέρες του ήταν δρομολογημένη για ολοκλήρωση ακόμα και πριν αναλάβει το αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου. Αφότου απέφυγε ερωτήσεις για την αύξηση του στόχου σε ένα πιο φιλόδοξο νούμερο, ο Μπάιντεν διπλασίασε τον στόχο σε 200 εκατομμύρια. Η διοίκηση βρίσκεται τώρα σε τροχιά να τριπλασιάσει τον αρχικό στόχο έως τις 29 Απριλίου, της 100 μέρας ως κυβέρνηση.

Αυτό το εμφανές σημείο αντισταθμίζεται από την κρίση στα νότια σύνορα, που κάποιοι ειδικοί λένε πως προκλήθηκε από την αναίρεση των μεταναστευτικών μέτρων της περιόδου Τραμπ, αναίρεση που έκανε ο Μπάιντεν. Παράνομοι αλλοδαποί διασχίζουν τα σύνορα σε αριθμούς που έχουν να ιδωθούν για δεκαετίες, αναγκάζοντας τις μεταναστευτικές αρχές να γεμίζουν πάνω από το όριο καταφύγια για στέγαση των κρατούμενων ανηλίκων. Μετά από εβδομάδες αποφυγής, ο Μπάιντεν τελικά αποκάλεσε την κατάσταση κρίση τον Απρίλιο.

Ο Λευκός Οίκος υπονόησε ότι προτίθεται να λύσει την κρίση μέσω επένδυσης σε χώρες από όπου φεύγουν οι παράνομοι αλλοδαποί. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για βοήθεια προς αυτές τις χώρες.

Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν κυμάνθηκε μεταξύ 45 με 55 τοις εκατό κατά την διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του στο αξίωμα, σύμφωνα με την Rasmussen, την μόνη εταιρεία δημοσκοπήσεων που διεξάγει καθημερινές έρευνες για την αποδοχή των προέδρων από τους πολίτες. Τα μέσα ενημέρωσης ίσως συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Μια πρόσφατη έρευνα του Media Research Center έδειξε ότι η κάλυψη του Μπάιντεν στα βραδινά νέα ήταν 59 τοις εκατό θετική κατά τους τρεις πρώτους μήνες του στο αξίωμα, σε σύγκριση με μόλις 11 τοις εκατό θετική κάλυψη για την ίδια περίοδο στην προεδρία Τραμπ.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε