Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Οδηγοί ασθενοφόρων ξεφορτώνουν έναν ασθενή έξω από μια κλινική που περιθάλπει ασθενείς με COVID-19 στο Πεκίνο στις 21 Δεκεμβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Οι θάνατοι μεταξύ των ελίτ του ΚΚΚ αυξάνονται καθώς το κύμα COVID-19 πλήττει την Κίνα

Ξεκίνησε με υψηλό πυρετό, ένα ενδεικτικό σημάδι της COVID-19, που σύντομα οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα του τεστ. Ο Yang Lianghua, πρώην ανώτερος δημοσιογράφος του επίσημου φερέφωνου του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος People’s Daily και αρχισυντάκτης της διεθνούς έκδοσης της εφημερίδας, έπρεπε στη συνέχεια να περιμένει στα επείγοντα για ένα κρεβάτι στο κορυφαίο νοσοκομείο του Πεκίνου, το οποίο ήταν ήδη υπερπλήρες.

Με την παρέμβαση των ανώτερων στελεχών των κρατικών μέσων ενημέρωσης και του διευθυντή του νοσοκομείου, ο Yang εισήχθη τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου πέθανε ώρες αργότερα. Η αιτία του θανάτου του ήταν μια βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων.

Ο Yang ήταν ένας από έναν μακρύ κατάλογο επιφανών προσωπικοτήτων που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) που πέθαναν εν μέσω μιας έξαρσης της Όμικρον που σαρώνει την Κίνα, αφού το καθεστώς χαλάρωσε απότομα τους πολυετείς δρακόντειους περιορισμούς COVID-19 που είχαν κλείσει επιχειρήσεις, είχαν παραλύσει την οικονομία της Κίνας και είχαν καταστήσει πρόκληση για τον κινεζικό πληθυσμό να διατηρήσει τη στοιχειώδη ζωή του.

Η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, ωστόσο, έγινε χωρίς την παροχή πόρων και πολιτικών που θα βοηθούσαν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα λοιμώξεων.

Το σύστημα υγείας της χώρας ήταν κακώς προετοιμασμένο. Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε σε όλα τα νοικοκυριά, ξέσπασε χάος στα νοσοκομεία και τα κρεματόρια, και ακόμη και οι κινεζικές ελίτ, γνωστές για τα προνόμια που απολαμβάνουν, δεν έμειναν ανεπηρέαστες από το μαστίγιο.

Εκτός από τον Yang, αυτοί που έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν τον Zhou Zhichun, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη και αντιπρόεδρο της κρατικής εφημερίδας China Youth Daily, τον πολιτικό Zhi Zhihong, ο οποίος κάποτε προήδρευε της επαρχιακής επιτροπής Jiangxi της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, η 39χρονη ηθοποιός της Όπερας του Πεκίνου Chu Lanlan, ο μαρξιστής οικονομολόγος Hu Jun, ο πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αθλητισμού Liu Ji, ο σχεδιαστής της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, Wu Guanying, καθώς και δεκάδες επιφανείς καθηγητές σε δύο από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Περίπου δώδεκα κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν επίσης πεθάνει, μεταξύ των οποίων ο Nan Dengkun, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στην κινεζική βιομηχανία ιατρικής αποκατάστασης, και ο κορυφαίος φαρμακευτικός επιστήμονας Wei Shuli.

Κηδεμόνες φαίνονται να περιμένουν να εισέλθουν σε ένα κρεματόριο στο Πεκίνο στις 22 Δεκεμβρίου 2022. (STF/AFP via Getty Images)

 

Τα επίσημα στοιχεία υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό

Παρά την έξαρση των κηδειών επιφανών προσώπων που εμφανίζονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ελάχιστες λεπτομέρειες αναφέρονται για τις αιτίες θανάτου τους.

Το κινεζικό καθεστώς έχει στραφεί στο καθιερωμένο του εγχειρίδιο με την τεράστια υποβάθμιση των αριθμών μόλυνσης και θανάτου από COVID σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ειδήσεις που αμαυρώνουν την εικόνα του ΚΚΚ. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έχει μετρήσει μέχρι στιγμής μόνο μια χούφτα θανάτους από COVID – εννέα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλούνται από τον COVID. Όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις δεν υπολογίζονται.

Όμως οι επί τόπου απολογισμοί παρουσιάζουν μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα.

Τα γραφεία τελετών σε όλη τη χώρα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για την καύση των πτωμάτων και οι υγειονομικές αρχές ενθαρρύνουν τους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό για να μειωθεί η έλλειψη προσωπικού. Πολλοί από το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί είναι και οι ίδιοι άρρωστοι με COVID. Ένας κορυφαίος χειρουργός νοσοκομείου του Πεκίνου δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου το 70% του υγειονομικού προσωπικού της μονάδας του ήταν άρρωστο, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, αλλά ότι έπρεπε να συνεχίσει να εργάζεται.

Η εταιρεία ερευνών για την υγεία Airfinity με έδρα το Λονδίνο εκτίμησε ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι είναι πιθανό να πεθαίνουν κάθε μέρα από την COVID-19, με βάση τη μοντελοποίηση από περιφερειακά κινεζικά δεδομένα.

A man holds a wreath of flowers at a crematorium in Beijing on December 22, 2022. – Hospitals are struggling, pharmacy shelves have been stripped bare and many crematoriums are overwhelmed in the wake of the Chinese government’s sudden decision to lift years of lockdowns, quarantines and mass testing. (Photo by AFP) (Photo by STF/AFP via Getty Images)

 

Ο επίσημος απολογισμός από την Κίνα αποδεικνύεται τόσο αναξιόπιστος οδηγός που ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας οργανισμός που συνήθως απέφευγε να καυτηριάσει άμεσα το καθεστώς για την έλλειψη διαφάνειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξέφραζε τις αμφιβολίες του.

«Στην Κίνα, αυτό που έχει αναφερθεί είναι σχετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στις ΜΕΘ, αλλά ανεπίσημα οι ΜΕΘ γεμίζουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 21 Δεκεμβρίου ο διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

«Δεν θα ήθελα να πω ότι η Κίνα ενεργά δεν μας λέει τι συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι πίσω από την καμπύλη».

Ανταπόδοση

Ο Heng He, αναλυτής για θέματα Κίνας, βλέπει ένα μεταφυσικό στοιχείο πίσω από το σημερινό κύμα COVID. Ενώ ο πραγματικός απολογισμός της επιδημίας είναι άγνωστος, ο αριθμός των κινεζικών ελίτ που επηρεάζονται είναι αξιοσημείωτος, είπε.

Πολλοί από αυτούς υπήρξαν οι βασικοί παίκτες στη δομή εξουσίας του καθεστώτος και δεσμεύτηκαν να γίνουν προπαγανδιστές που γυαλίζουν την εικόνα του ΚΚΚ.

«Ίσως νομίζετε ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά το ΚΚΚ είναι ένα συνδικάτο του εγκλήματος», δήλωσε στους Epoch Times, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το καθεστώς. «Το να συνδέεις τη ζωή σου με την τύχη του κόμματος δεν θα σου φέρει κανένα καλό».

Η ιδέα ότι «θερίζεις ό,τι σπέρνεις», είπε, είναι βαθιά ριζωμένη στα κινεζικά μυαλά από την αρχαιότητα.

«Μια δημοφιλής πεποίθηση στην Κίνα είναι ότι οι καλές πράξεις θα συναντήσουν καλές αποδόσεις και το αντίστροφο, και ότι θα μπορούσες να δεις την τιμωρία μέσα στη ζωή σου», δήλωσε ο Heng.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι προειδοποιούν πάντα να μην βοηθούν κανέναν σε μια άδικη πράξη -ιδιαίτερα στη δίωξη των θρησκειών».

Ο Heng υποδείκνυε τις βίαιες εκστρατείες καταστολής του καθεστώτος με στόχο το Φάλουν Γκονγκ και άλλες μορφές πίστης.

«Κατά μία έννοια, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι πρόκειται για καρμική τιμωρία», είπε.

Η έννοια αυτή απεικονίστηκε σε ένα άρθρο του Μαρτίου 2020 από τον κ. Li Hongzhi, τον ιδρυτή της πνευματικής εξάσκησης Φάλουν Γκονγκ.

«Αλλά μια πανδημία όπως ο σημερινός Ιός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ή «Ιός της Γουχάν») έρχεται με έναν σκοπό από πίσω και έχει στόχους. Είναι εδώ για να ξεριζώσει τα μέλη του Κόμματος και όσους έχουν ταχθεί στο πλευρό του», έγραψε ο κ. Li.

«Αν κάποιος αμφιβάλλει γι’ αυτό, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο ποιες χώρες ή άνθρωποι έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό: είναι αυτοί που έχουν έρθει κοντά με το ΚΚΚ. Τότε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι; Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποστασιοποιηθούν από το ΚΚΚ και να σταματήσουν να συντάσσονται με το Κόμμα».

Μέλη της οικογένειας ακολουθούν μια τεφροδόχο που περιέχει τις στάχτες ενός αγαπημένου προσώπου σε ένα κρεματόριο στο Πεκίνο στις 22 Δεκεμβρίου 2022. (STF/AFP via Getty Images)

 

Οι ελίτ έμειναν ανυπεράσπιστες

Τα ανώτερα κλιμάκια του ΚΚΚ, τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό προστατευτεί από τις επιζήμιες συνέπειες των lockdown τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν ξαφνικά ευάλωτα στο τελευταίο κύμα.

Ένας λογαριασμός στον κινεζικό ιστότοπο μικρομπλόγκ Weibo που έχει αναγνωριστεί ότι ανήκει στη σύζυγο του Zhao Lijian, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι διαβόητος για τη ρητορική των γερακιών και τη διάδοση της παραπληροφόρησης για τον ιό -συμπεριλαμβανομένου του ψέματος ότι ο ιός μεταφέρθηκε στη Γουχάν από τον αμερικανικό στρατό- παραπονέθηκε πρόσφατα ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αντιικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φάρμακα για το κρυολόγημα.

«Πόσες μέρες θα έχεις πυρετό μέχρι να αναρρώσεις;» έγραψε, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιον αναφερόταν, σύμφωνα με ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας διαγραμμένης ανάρτησης. «Πού πήγαν όλα αυτά τα φάρμακα;»

Αργότερα πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούσαν γρανίτες για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μετακινούν έναν ασθενή COVID-19 σε φορείο στον θάλαμο επειγόντων περιστατικών του Πρώτου Συνδεδεμένου Νοσοκομείου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Chongqing στο Chongqing της Κίνας, στις 22 Δεκεμβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Ο οικονομολόγος Hu Angang, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Κίνα, ο οποίος συμβουλεύει την κομμουνιστική ηγεσία, έχασε πρόσφατα τον πεθερό του από πνευμονία που προκλήθηκε από την COVID-19. Η οικογένεια δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την ιατρική γραμμή για μια ώρα και στη συνέχεια έπρεπε να περιμένει για ώρες το ασθενοφόρο, σύμφωνα με μια ευρέως αναφερόμενη ανάρτηση του Mei Xinyu, ανώτερου αναλυτή στο Ινστιτούτο Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

«Ο ηλικιωμένος κύριος είναι υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος που έχει λάβει μετάλλια από τη χώρα, αλλά μπορεί να περιμένει για αποτέφρωση μόνο στο νεκροτομείο του νοσοκομείου», έγραψε ο Mei στις 21 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι το γραφείο τελετών Babaoshan του Πεκίνου, όπου θα σταλεί η σορός του, αποτεφρώνει περίπου 200 με 300 πτώματα κάθε μέρα. «Δεν υπάρχει καμία θέση σήμερα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε