Δευτέρα, 24 Ιούν, 2024
Ένα φιαλίδιο του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech απεικονίζεται σε φωτογραφία αρχείου. (Justin Sullivan/Getty Images)

Όλο και περισσότεροι γιατροί λένε ότι δεν θα κάνουν την αναμνηστική δόση κατά της COVID-19

Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο COVID-19, επικαλούμενοι την έλλειψη στοιχείων από κλινικές δοκιμές.

«Έκανα το τελευταίο μου εμβόλιο COVID χωρίς αποδείξεις επιπέδου RCT ότι θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου», έγραψε στο Twitter ο Δρ Τοντ Λι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.

Ο Λι επεσήμανε την έλλειψη αποτελεσμάτων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCT) για τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια, τα οποία εγκρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το φθινόπωρο του 2022 με βάση κυρίως δεδομένα από πειράματα σε ποντίκια.

Ο Λι, ο οποίος έχει λάβει τρεις δόσεις εμβολίου, σημείωσε ότι είχε μολυνθεί από την παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον -τα εμβόλια παρέχουν μικρή προστασία από τη μόλυνση- και περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν υγιή άνδρα στα 40 του.

Ο Δρ Βινάι Πρασάντ, καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε επίσης ότι δεν θα κάνει καμία πρόσθετη δόση εμβολίου μέχρι να γίνουν διαθέσιμα στοιχεία κλινικών δοκιμών.

«Πήρα τουλάχιστον 1 δόση παρά τη θέλησή μου. Ήταν ανήθικο και επιστημονικά αφερέγγυο», δήλωσε.

Η Άλισον Κρουγκ, επιδημιολόγος και συν-συγγραφέας μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι τα έφηβα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 από ό,τι με τη μόλυνση με COVID-19, διηγήθηκε πως εξήγησε στον γιατρό της γιατί αρνείται την αναμνηστική δόση και είπε ότι ο γιατρός της συμφώνησε με τη θέση της.

Κάλεσε τους ανθρώπους να «συμμετάσχουν στο κίνημα για να απαιτήσουν τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία», επισημαίνοντας μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του Πρασάντ.

«Δώστε μεγάλη προσοχή για να σημειώσετε ότι αυτό δεν είναι αντιεμβολιαστικό συναίσθημα. Αυτό είναι «παροχή [αδιάσειστων] αποδεικτικών στοιχείων για το όφελος που να δικαιολογεί τη συνεχή χρήση», το οποίο είναι πολύ διαφορετικό. Είναι δίκαιο για ένα προϊόν αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που χορηγείται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Λι.

Ο Δρ Μαρκ Σίλβερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Ανοσοποιητικής και Πεπτικής Υγείας του Τορόντο, ο Κέβιν Μπας, φοιτητής ιατρικής, και η Δρ Τρέισι Χογκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, ενώθηκαν με τους Λι και Πρασάντ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε περισσότερες ενισχυτικές δόσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η Χογκ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται κλινικές δοκιμές για να γνωρίζει ότι δεν θα κάνει κανένα ενισχυτικό αφού έλαβε μια πρωτογενή σειρά δύο δόσεων, σημειώνοντας ότι έλαβε τη δεύτερη δόση «παρά τη θέλησή της».

«Είχα επίσης μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη 1η δόση της moderna και, αν μπορούσα να το ξανακάνω, δεν θα έκανα κανένα εμβόλιο covid», έγραψε στο Twitter. «Χάρηκα που οι γονείς μου στα 70 τους μπορούσαν να εμβολιαστούν κατά του covid, αλλά δεν έχω δει ακόμη μη τεκμηριωμένα δεδομένα για να τους συμβουλεύσω για το δισθενές αναμνηστικό. Θα ήθελα να δω μια RCT για το δισθενές για άτομα της ηλικίας τους και για ενήλικες με παθήσεις υγείας που τους θέτουν σε κίνδυνο».

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε τον Αύγουστο του 2022 άδεια επείγουσας χρήσης για τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια, ή αλλιώς δισθενή εμβόλια, από την Pfizer και τη Moderna, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δεδομένα σε ανθρώπους.

Τα δεδομένα παρατήρησης υποδηλώνουν ότι τα ενισχυτικά παρέχουν μικρή προστασία έναντι της λοίμωξης και στερεή θωράκιση έναντι σοβαρής ασθένειας, τουλάχιστον αρχικά.

Πέντε μήνες μετά τη χορήγηση της άδειας, δεν έχουν διατεθεί δεδομένα κλινικών δοκιμών για τα δισθενή, τα οποία στοχεύουν στο στέλεχος της Γουχάν, καθώς και στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον. Η Moderna παρουσίασε εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας για ένα διαφορετικό δισθενές, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνεδρίασης. Η εταιρεία εκτίμησε ότι το αναμνηστικό αύξησε την προστασία έναντι της λοίμωξης κατά μόλις 10 τοις εκατό.

Ο FDA ετοιμάζεται να διατάξει την αντικατάσταση όλων των εμβολίων COVID-19 της Pfizer και της Moderna με τα δισθενή εμβόλια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα οποία εκδίδουν συστάσεις για τα εμβόλια, συνεχίζουν να συμβουλεύουν σχεδόν όλους τους Αμερικανούς να κάνουν μια αρχική σειρά και πολλαπλές αναμνηστικές δόσεις.

Καθηγητής ζητά να σταματήσουν τα mRNA εμβόλια

Ένας καθηγητής έγινε ο πιο πρόσφατος που ζήτησε να σταματήσουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία βασίζονται αμφότερα στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA.

«Αυτή τη στιγμή, όλα τα [προγράμματα] εμβολιασμού COVID mRNA θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Ρέτσεφ Λέβι, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, σε δήλωση μέσω βίντεο. «Θα πρέπει να σταματήσουν επειδή απέτυχαν πλήρως να εκπληρώσουν οποιαδήποτε από τις διαφημισμένες [υποσχέσεις] τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Και το πιο σημαντικό, θα πρέπει να σταματήσουν λόγω των αυξανόμενων και αδιαμφισβήτητων στοιχείων ότι προκαλούν πρωτοφανή επίπεδα βλάβης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου νέων ανθρώπων και παιδιών».

Ο Λέβι αναφερόταν στη φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό, ή μυοκαρδίτιδα. Η πάθηση αυτή είναι μία από τις λίγες που οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι προκαλούνται από τα εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA.

Οι αξιωματούχοι της Pfizer και της Moderna δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Λέβι επεσήμανε έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι σχεδόν 3 στα 10 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer παρουσίασαν καρδιακές επιπτώσεις και μιας μελέτης που εντόπισε αντιγόνα ακίδας στο αίμα εμβολιασμένων νέων.

Άλλοι εμπειρογνώμονες, όπως ο Δρ Τζόζεφ Φρέιμαν και ο Δρ Πίτερ ΜακΚάλοου, έχουν στο παρελθόν ζητήσει να σταματήσει η χορήγηση των εμβολίων.

Ο Φρέιμαν δήλωσε στους Epoch Times ότι η διακοπή θα πρέπει να γίνει έως ότου οι κλινικές δοκιμές αποδείξουν ότι τα οφέλη των εμβολίων αντισταθμίζουν τις βλάβες.

«Πρέπει να καταλάβουμε … αν τα οφέλη τους αντισταθμίζουν τις βλάβες ή αν οι βλάβες αντισταθμίζουν τα οφέλη», δήλωσε. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα θα είναι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε