Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ένας άνδρας φωτογραφίζει μια νεκρή φάλαινα στην παραλία Λίντο της Νέας Υόρκης, στις 31 Ιανουαρίου 2023. (Seth Wenig/AP Photo)

Ομοσπονδιακοί παρατηρητές θα ερευνήσουν τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εν μέσω της αύξησης των θανάτων θαλάσσιων άγριων ζώων

Ένας ανεξάρτητος οργανισμός παρακολούθησης του Κογκρέσου συμφώνησε στο αίτημα ενός βουλευτή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στο Νιου Τζέρσεϊ, εν μέσω της αύξησης των θανάτων θαλάσσιων άγριων ζώων.

Ο βουλευτής Κρις Σμιθ (Chris Smith) εξέδωσε δήλωση στις 15 Ιουνίου ότι το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας (Government Accountability Office-GAO) -ένας μη κομματικός οργανισμός που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό του Κογκρέσου- θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η κατασκευή παράκτιων ανεμογεννητριών επηρεάζει το περιβάλλον και την αλιευτική βιομηχανία, καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

«Αυτή η επιθετική, ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις ωκεάνιες επιπτώσεις των 3.400 υπεράκτιων ανεμογεννητριών που έχουν προγραμματιστεί για την ακτή του Τζέρσεϊ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των εκτεταμένων ερωτημάτων και ανησυχιών που η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο κυβερνήτης Μέρφι συνεχίζουν να απορρίπτουν καθώς προχωρούν ολοταχώς σε αυτή την άνευ προηγουμένου υπεράκτια αιολική εκβιομηχάνιση της ακτής μας», δήλωσε ο Σμιθ. «Είναι απολύτως κρίσιμο οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ να κατανοήσουν όλες τις επιπτώσεις αυτών των υπεράκτιων αιολικών έργων […] πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Σμιθ και τρεις συνάδελφοί του – οι βουλευτές Τζεφ Βαν Ντριου (Jeff Van Drew, R-N.J.), Άντι Χάρις (Andy Harris, R-Md.) και Μπρους Γουέστερμαν (Bruce Westerman, R-Ark.) – απέστειλαν τον Μάιο επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή Τζιν Ντοντάρο (Gene Dodaro) με την οποία ζητούσαν από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας να διεξάγει μελέτη για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην περιοχή σχεδιασμού του Βόρειου Ατλαντικού (pdf).

«Η περιοχή σχεδιασμού του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τα ύδατα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δει σημαντική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια και αρκετά υπεράκτια αιολικά έργα βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Σμιθ εισήγαγε επίσης τροπολογία στη νομοθεσία με τίτλο «Lower Energy Costs Act» (Νόμος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους), η οποία ζητούσε τη διενέργεια μελέτης για τη διερεύνηση των αυξανόμενων ανησυχιών, μεταξύ των οποίων είναι και οι νεκρές φάλαινες που ξεβράζονται στην ακτή.

«Όπως τα καναρίνια στα ανθρακωρυχεία, η πρόσφατη έξαρση των τραγικών θανάτων φαλαινών και δελφινιών και η βάσιμη υποψία ότι οι γεωφυσικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σόναρ, μπορεί να είναι μια από τις αιτίες που συμβάλλουν, έφεραν νέο φως και αυξημένο έλεγχο στην ταχεία προώθηση περίπου 3.400 υπεράκτιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν 2,4 εκατομμύρια στρέμματα μέχρι το 2030 – περισσότερες μετά από αυτό μέχρι το 2040 – όλες ενσωματωμένες στον πυθμένα του ωκεανού από μηχανές τοποθέτησης πασσάλων στην περιοχή σχεδιασμού του Βόρειου Ατλαντικού που περιλαμβάνει τις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ», δήλωσε ο Σμιθ από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο.

Μέλη της Marine Alliance του Βορειοδυτικού Ατλαντικού πραγματοποιούν νεκροψία στο κουφάρι μιας φάλαινας στην παραλία Λίντο στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στις 31 Ιανουαρίου 2023. (Kena Betancur/AFP μέσω Getty Images)

 

Απουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων υπεράσπισης

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA), από τον Δεκέμβριο, 39 φάλαινες και 37 δελφίνια έχουν ξεβραστεί σε παραλίες κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ζητήσει αναστολή της κατασκευής αιολικών πάρκων, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μάικλ Τέστα (Sen. Michael Testa), δήλωσε στο Fox News ότι οργανώσεις όπως η Sierra Club και η Greenpeace αγωνίζονται κατά της αναστολής για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

«Πάντα πίστευα ότι αυτές οι ομάδες υπήρχαν για να προστατεύουν τις φάλαινες και να δημιουργούν αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα που έλεγαν «Σώστε τις φάλαινες» και νομίζω ότι εδώ είναι εντελώς ανειλικρινείς», δήλωσε ο Τέστα. «Ξέρουμε ότι αν επρόκειτο για μια έρευνα για υπεράκτια γεώτρηση πετρελαίου, αν ένα κουφάρι φάλαινας ξεβράζονταν σε μια από τις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, θα το περικύκλωναν, κρατώντας τα χέρια τους με δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό τους τραγουδώντας «Κουμπαγιά»».

Σύμφωνα με τον Τέστα, οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και όχι η αιολική βιομηχανία προκαλεί τον αριθμό ρεκόρ θανάτων φαλαινών και δελφινιών.

«Αν ποτέ αμφισβητήσεις την ατζέντα τους για την πράσινη ενέργεια, σε χαρακτηρίζουν αρνητή της επιστήμης, αρνητή της κλιματικής αλλαγής, και αυτό δείχνει πόσο απεχθείς μπορούν πραγματικά να γίνουν», δήλωσε ο Τέστα.

Το 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν άνοιξε την αμερικανική ακτογραμμή στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία για να αρχίσει να κατασκευάζει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλλαντ (Deb Haalland), ο στόχος είναι να αναπτυχθούν 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη καθώς προωθούμε τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της μετάβασης του έθνους σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον», ανέφερε η Χάαλαντ σε δήλωσή της. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα παρέχει δύο κρίσιμα συστατικά για την επιτυχία: αυξημένη βεβαιότητα και διαφάνεια. Μαζί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας για καθαρή ενέργεια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανάγκες άλλων χρηστών των ωκεανών και των δυνητικά επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Έχουμε μεγάλους στόχους για την επίτευξη μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας και το Εσωτερικό ανταποκρίνεται στη στιγμή».

Κύματα πέφτουν πάνω σε μια παρασυρμένη φάλαινα στην Πασίφικα της Καλιφόρνιας, στις 5 Μαΐου 2015. (Eric Risberg/AP Photo)

 

Ο Άρλο Χέμφιλ (Arlo Hemphill), επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace για τους ωκεανούς, δήλωσε στην Epoch Times ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια με τους θανάτους φαλαινών.

«Η κατασκευασμένη υστερία είναι αποτέλεσμα ψευδών ειδήσεων που προωθούνται από πολιτικούς, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τους κολλητούς τους για να σώσουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία τροφοδοτεί την κλιματική κρίση, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, βλάπτει την υγεία των ανθρώπων και επισπεύδει την κοινωνική αδικία», δήλωσε.

Αντ’ αυτού, ο Χέμφιλ είπε ότι η NOAA έχει αποδώσει την αιτία των εκβρασμών των φαλαινών στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση ως κύρια αιτία θανάτου, η οποία περιλαμβάνει «τραυματισμούς από ναυάγια πλοίων, εμπλοκή σε αλιευτικά δίχτυα και κατάποση πλαστικών».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αβάσιμες κατηγορίες να καθυστερήσουν τη μετάβαση στην πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια ή να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές απειλές για τους πληθυσμούς των φαλαινών», δήλωσε ο Χέμφιλ.

Η Epoch Times επικοινώνησαν επίσης με τη Sierra Club και τη NOAA για σχόλια.

Μια κουφή φάλαινα είναι μια νεκρή φάλαινα

Η Μέγκαν Λαπ (Meghan Lapp) από το Κέντρο Αειφόρου Αλιείας (Center for Sustainable Fisheries) δήλωσε στο Fox News ότι οι θάνατοι φαλαινών που προκαλούνται από ανεμογεννήτριες δεν είναι πρωτοφανείς.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο αποκορύφωμα της υπεράκτιας αιολικής δραστηριότητας το 2018, χίλιες φάλαινες πέθαναν και ξεβράστηκαν νεκρές στις βρετανικές παραλίες, και όταν οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και νεκρών φαλαινών, η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και η βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το κατέστειλαν και οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται: «Λοιπόν, αυτό είναι απλώς φυσιολογικό». Δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε η Λαπ.

Το 2019, περιβαλλοντικές ομάδες στην Ταϊβάν άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, επειδή αναφέρθηκε ότι φάλαινες κολυμπούσαν σε κύκλους πριν ξεβράσουν στην ακτή, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν κουφές, κάτι που, σύμφωνα με τη Λαπ, δεν διερευνάται όπως θα έπρεπε, επειδή «μια κουφή φάλαινα είναι μια νεκρή φάλαινα».

Η Λαπ δήλωσε ότι είναι η γεωτεχνική έρευνα του πυθμένα του ωκεανού που εκπέμπει «έντονο ήχο» στον πυθμένα του ωκεανού, ο οποίος αποπροσανατολίζει τις φάλαινες.

Αυτή η μαζική τοπογράφηση του πυθμένα των ωκεανών, καθώς και το βουητό που εκπέμπουν οι κατασκευασμένες τουρμπίνες, διακόπτουν την πλοήγηση των φαλαινών που επικοινωνούν κυρίως με ήχους χαμηλής συχνότητας.

Είναι ανησυχητικό

Η Clean Ocean Action (COA) εξέδωσε αίτηση στις 15 Ιουνίου, με την οποία ζητά από το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (Bureau of Ocean Energy Management) να παρατείνει την περίοδο δημόσιας εξέτασης και υποβολής σχολίων για δύο υπεράκτια αιολικά έργα από 45 ημέρες σε έξι μήνες.

«Τα έργα αυτά θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια χρήση και απόλαυση του ωκεανού, καθώς και σημαντικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή», δήλωσε η COA. «Χρειάζεται άφθονος χρόνος για την προσεκτική και ολοκληρωμένη εξέταση αυτών των έργων. Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν πιο άμεσα από αυτά τα έργα κερδίζουν τα προς το ζην κατά μήκος της ακτής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου».

Άνθρωποι περπατούν στην παραλία για να δουν μια νεκρή φάλαινα παραλία Λίντο της Νέας Υόρκης, στις 31 Ιανουαρίου 2023. (Seth Wenig/AP Photo)

 

Σε συνέντευξη Τύπου στην παραλία Funtown Beach στο Seaside Park του Νιου Τζέρσεϊ, η Κάρι Μάρτιν (Kari Martin), υπεύθυνη εκστρατείας υπεράσπισης της COA, δήλωσε ότι, δεδομένου του πρωτοφανούς θανάτου φαλαινών και της βιομηχανικής δραστηριότητας στον ωκεανό, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα ή διαφάνεια.

«Οι ομοσπονδιακές μας υπηρεσίες υποστηρίζουν τόσο τολμηρά και με αυτοπεποίθηση ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια -μια από τις δραστηριότητες που συμβαίνουν τώρα στην ανοικτή θάλασσα- δεν έχει καμία σχέση με τους θανάτους αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών», δήλωσε η Μάρτιν. «Δεν παρείχαν καμία απόδειξη».

Παρά τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η Μάρτιν δήλωσε ότι οι ίδιες υπηρεσίες έχουν παραδεχτεί ότι ο θόρυβος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη βλάβη των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή από το θόρυβο θα αυξηθούν και θα ενταθούν με την αύξηση της δραστηριότητας που σχετίζεται με τις υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητες, καθώς και με άλλες απειλές», δήλωσε η Μάρτιν.

Από τον Matt McGregor

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε