Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Το λογότυπο του Twitter διακρίνεται έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις 11 Ιανουαρίου 2021. (Stephen Lam/Reuters)

Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος, συνδικάτα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενοχλούνται από την εξαγορά του Twitter

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει γίνει στόχος αριστερών οργανώσεων μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του να εξαγοράσει το Twitter προκειμένου να προωθήσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla στις 3 Μαΐου ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις ομάδες που προέτρεψαν τις επιχειρήσεις σε επιστολή τους να μποϊκοτάρουν το Twitter εάν ο Μασκ αντιστρέψει τις πρακτικές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης για τη ρύθμιση του περιεχομένου, μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της πλατφόρμας.

«Ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις οργανώσεις που θέλουν να ελέγχουν την πρόσβασή σας στις πληροφορίες; Ας το ερευνήσουμε …» έγραψε ο Μασκ στο Twitter στις 3 Μαΐου. «Το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό».

Η απάντηση του Μασκ έρχεται μετά την αναφορά του CNN στην επιστολή (pdf) που υπογράφεται από περισσότερες από δύο ντουζίνες αριστερές οργανώσεις.

«Ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που χρηματοδοτούν αυτές τις οργανώσεις έχουν πλήρη επίγνωση του τι κάνουν οι οργανώσεις», έγραψε ο Μασκ την επόμενη ημέρα, απαντώντας σε άρθρο της Daily Mail.

Το άρθρο, το οποίο μοιράστηκε ο Μασκ αποκάλυψε ότι «ο Τζορτζ Σόρος, στελέχη των Κλίντον και Ομπάμα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία κατά του Μασκ» που προτρέπει τις μεγάλες εταιρείες να μποϊκοτάρουν το Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ.

Ο Τζορτζ Σόρος, ιδρυτής και πρόεδρος του Open Society Foundations φτάνει για μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 27 Απριλίου 2017. (Olivier Hoslet/AFP via Getty Images)

 

Οι οργανώσεις έστειλαν την επιστολή σε μεγάλες μάρκες, όπως η Coca-Cola, η Apple, η Kraft και η Disney, ζητώντας τους να αποσύρουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες από το Twitter, εάν ο Μασκ δεν ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν τη διατήρηση της απαγόρευσης των δημόσιων προσώπων και των πολιτικών που απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα.

Μεταξύ των οργανισμών ήταν το Black Lives Matter Network Foundation, η NARAL Pro-Choice America, η Women’s March, η Media Matters for America και η GLAAD.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι φορείς προειδοποίησαν ότι «ως κορυφαίοι διαφημιστές στο Twitter, η μάρκα σας κινδυνεύει να συνδεθεί με μια πλατφόρμα που ενισχύει το μίσος, τον εξτρεμισμό, την παραπληροφόρηση για την υγεία και τους συνωμοσιολόγους».

Το Twitter κινδυνεύει να μετατραπεί σε «βόθρο παραπληροφόρησης» υπό την ηγεσία του Μασκ, ανέφεραν.

Το άρθρο της Daily Mail υποστηρίζει ότι οι λεγόμενες «”ομάδες σκοτεινού χρήματος” όπως το Open Society Foundation του Τζορτζ Σόρος, ΜΚΟ που ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον και Ομπάμα, πλούσιοι δωρητές των Δημοκρατικών και τα οικογενειακά τους ιδρύματα, εργατικά συνδικάτα και οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών» υποστηρίζουν αυτές τις οργανώσεις.

Η επιστολή υπογράφηκε από 26 ομάδες με επικεφαλής τις Accountable Tech, Media Matters for America και UltraViolet.

Χορηγοί

Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής είναι η Access Now, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2009 με σκοπό την υπεράσπιση και την επέκταση των ψηφιακών πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα, στον ιστότοπό της, αντιτίθεται στην εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ.

Περισσότερο από το 60% της χρηματοδότησης της οργάνωσης προέρχεται από κυβερνήσεις και αναπτυξιακούς οργανισμούς, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κυβερνητικός οργανισμός Sida της Σουηδίας, η Global Affairs Canada, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών της οργάνωσης πέρυσι.

Το Open Society Foundations του Τζορτζ Σόρος είναι επίσης σημαντικός δωρητής της ομάδας.

Σε αυτή τη φωτογραφική απεικόνιση, η είδηση για την προσφορά του Έλον Μασκ να εξαγοράσει το Twitter δημοσιεύεται στο Twitter, στο Σικάγο, Ill. στις 25 Απριλίου 2022. (Scott Olson/Getty Images)

 

Η Accountable Tech, ένας άλλος φορέας που υπογράφει την επιστολή, είναι μια ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον, η οποία συνιδρύθηκε από τη Νικόλ Τζιλ, πολιτική ακτιβίστρια και ιδρύτρια της 2017 Tax March, η οποία πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το 2017 για να πιέσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Η Τζιλ ίδρυσε την Accountable Tech τον Μάιο του 2020 μαζί με τον Τζέσι Λέριχ, ο οποίος είναι πρώην εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Λέριχ είναι επίσης ανιψιός του Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην ανώτερου συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το άρθρο της Daily Mail.

«Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαβρώνουν τη συναινετική μας πραγματικότητα και σπρώχνουν τη δημοκρατία στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της. «Η Accountable Tech αντιστέκεται».

Η οργάνωση Media Matters for America, που συνυπογράφει την επιστολή, είναι ένας οργανισμός παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε το 2004 από τον Ντέιβιντ Μπροκ, έναν πρώην δεξιό ερευνητικό δημοσιογράφο που έγινε φιλελεύθερος. Ο Μπροκ χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time το 2015 ως «ένας από τους σημαντικότερους πράκτορες του Δημοκρατικού Κόμματος».

Η UltraViolet, που επίσης υπογράφει την επιστολή, είναι μια ομάδα υπεράσπισης των γυναικών που ιδρύθηκε το 2012. Η προοδευτική μη κερδοσκοπική οργάνωση περιγράφει τον εαυτό της ως «μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων που κινητοποιούνται για την καταπολέμηση του σεξισμού και τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς».

Σύμφωνα με το άρθρο της Daily Mail, η ομάδα υποστηρίζεται από διάφορα εργατικά συνδικάτα, όπως η AFL-CIO και η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων, καθώς και, πολλά οικογενειακά ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα NoVo που ίδρυσε ο γιος του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

Οι Access Now, Accountable Tech, Media Matters for America και UltraViolet δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα της Epoch Times για σχολιασμό.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο Μασκ θα επιτρέψει την άνθηση της ρητορικής μίσους και της επιβλαβούς παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ, ωστόσο, αμφισβητεί αν οι χορηγοί που χρηματοδοτούν αυτές τις ομάδες έχουν πλήρη επίγνωση του τι κάνουν.

Ο δισεκατομμυριούχος αναγνώρισε στις 27 Απριλίου σε ένα tweet ότι οι επιθέσεις εναντίον του «έρχονται πυκνά και γρήγορα», αλλά κυρίως «από τα αριστερά, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη».

«Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσω ότι και η δεξιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναστατωθεί», ανέφερε ο Μασκ στο tweet του. «Ο στόχος μου είναι να μεγιστοποιήσω την περιοχή κάτω από την καμπύλη της συνολικής ανθρώπινης ευχαρίστησης, η οποία αντιστοιχεί στο 80% των ατόμων που βρίσκονται κάπου στο κέντρο».

Ο Μασκ έγινε πρωτοσέλιδο με την υποβολή προσφοράς εξαγοράς του Twitter τον περασμένο μήνα. Στις 25 Απριλίου, το Twitter αποδέχθηκε την πρόταση του δισεκατομμυριούχου ύψους 54,20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, η οποία αποτιμούσε την εταιρεία σε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Ο Jack Phillips συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε