Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Kαπνός υψώνεται πάνω από κτίρια μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του στρατού στο Χαρτούμ του Σουδάν, την 1η Μαΐου 2023. (Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters)

Πάνω από 700.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, με τον αριθμό τους να υπερδιπλασιάζεται

Οι αιματηρές μάχες στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου έχουν αναγκάσει πάνω από 700.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές της χώρας, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων» που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη και ήταν 340.000, εξήγησε ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, 3,7 εκατ. άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, δήλωσε ο Ντίλον.

«Είναι πολύ δύσκολο αυτή στιγμή να βρουν χρήματα. Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης δεν λειτουργούν, το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί. Τα καύσιμα είναι δυσεύρετα και ακριβά», πρόσθεσε ο Ντίλον.

Επίσης 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και μετακινήθηκαν αλλού στην περιοχή μετά από την έναρξη των μαχών, σύμφωνα με τα στοιχεία με χθεσινή ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι μάχες συνεχίζονται στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν μεταξύ των στρατοπέδων των δύο αντιπάλων στρατηγών, που συγκρούονται από τις 15 Απριλίου ενώ οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή μεταξύ των εκπροσώπων τους στη Σαουδική Αραβία είναι στάσιμες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ Αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 750 ανθρώπους στη χώρα σύμφωνα με τη μκο Acled και οι αρχές του Σουδάν κάνουν λόγο για 5.000 τραυματίες.

«Πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει σε συγγενείς τους, ενώ άλλοι συγκεντρώνονται σε σχολεία, τεμένη και δημόσια κτίρια», εξήγησε ο Ντίλον.

Τόνισε την «μεγάλη γενναιοδωρία του σουδανικού λαού και των κοινοτήτων που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε εκτοπισμένους που φθάνουν στις περιοχές τους».

Αλλά υπογράμμισε επίσης ότι οι ίδιες οι κοινότητες υποδοχής «σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τις τρεις και πλέον εβδομάδες μαχών».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε