Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Το λογότυπο του Πενταγώνου διακρίνεται πίσω από το βήμα στην αίθουσα ενημέρωσης στο Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, στις 8 Ιανουαρίου 2020. (Al Drago/Reuters)

Πεντάγωνο: «Δεν υπάρχουν επιθετικά βιολογικά όπλα στα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας»

Δεν υπάρχουν «επιθετικά βιολογικά όπλα» στα εργαστήρια της Ουκρανίας που χρηματοδοτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Κογκρέσο την 1η Απριλίου.

Η Ντέμπορα Ρόζενμπαουμ, βοηθός υπουργός Άμυνας για τα προγράμματα πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, δήλωσε την Παρασκευή στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μυστικές υπηρεσίες και τις ειδικές επιχειρήσεις ότι «απερίφραστα … δεν υπάρχουν επιθετικά βιολογικά όπλα στα εργαστήρια της Ουκρανίας με τα οποία έχουν εμπλακεί οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί τα εργαστήρια στην Ουκρανία μέσω της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA), μιας υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας για την αντιμετώπιση των όπλων μαζικής καταστροφής, και τόσο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ όσο και της Ουκρανίας λένε ότι τα εργαστήρια επιδιώκουν την πρόληψη βιολογικών όπλων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο (pdf), από το 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία … υποστηρίζοντας 46 ουκρανικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις υγείας και διαγνωστικές τοποθεσίες».

Το Πρόγραμμα Μείωσης της Βιολογικής Απειλής έχει «βελτιώσει τη βιολογική ασφάλεια, την προστασία και την επιτήρηση της Ουκρανίας τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και για την υγεία των ζώων», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει κατηγορήσει τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία ότι αναπτύσσουν όπλα βιολογικού πολέμου. Οι ισχυρισμοί αυτοί προβλήθηκαν στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε στις 6 Μαρτίου μια δήλωση στο Telegram κατηγορώντας την Ουκρανία ότι κατέστρεψε παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες και μελετώνται σε ένα εργαστήριο στην Ουκρανία, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια φάνηκε να επαναλαμβάνονται από το κινεζικό καθεστώς στις 7 Μαρτίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τον Μάρτιο ότι συμβούλεψε το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας να καταστρέψει «παθογόνα υψηλού κινδύνου για να αποτρέψει τυχόν διαρροές».

Όμως αναλυτές πιστεύουν ότι το αφήγημα που προωθεί το Κρεμλίνο αποτελεί μέρος του σχεδίου του να δημιουργήσει μια επιχείρηση προβοκάτσιας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη χρήση χημικών όπλων σε επιχειρήσεις στην ίδια την Ουκρανία.

Η Ρόζενμπαουμ δήλωσε στους αξιωματούχους την Παρασκευή ότι, «το υπουργείο παραμένει πολύ ανήσυχο για την ικανότητα να δίνει ακριβείς και διαφανείς πληροφορίες στο αμερικανικό κοινό, καθώς βεβαίως και στους συμμάχους μας και στον υπόλοιπο κόσμο».

«Έτσι, ένα από τα πράγματα που έχει κάνει το υπουργείο -και αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τα εργαστήρια δημόσιας υγείας στην Ουκρανία, τα οποία με τραγικό τρόπο χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους ως πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας- από τον Λευκό Οίκο μέχρι το υπουργείο Άμυνας, καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μπορούμε να μεταδίδουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό και το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η Ρόζενμπαουμ.

Ο Ρόμπερτ Πόουπ, διευθυντής του προγράμματος συνεργατικής μείωσης απειλών της DTRA, δήλωσε στο Bulletin of the Atomic Scientists τον Φεβρουάριο ότι τα εργαστήρια ενδέχεται να περιέχουν βιολογικά όπλα της σοβιετικής εποχής και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά λάθος στην απελευθέρωση των επικίνδυνων παθογόνων που προκαλούν ασθένειες.

«Νομίζω ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν αρκετά για τα είδη των παθογόνων που φυλάσσονται σε εργαστήρια βιολογικής έρευνας και δεν νομίζω ότι θα στόχευαν σκόπιμα ένα εργαστήριο», δήλωσε ο Πόουπ. «Αλλά αυτό για το οποίο έχω ανησυχίες είναι ότι θα μπορούσαν … να καταστραφούν κατά λάθος κατά τη διάρκεια αυτής της ρωσικής εισβολής».

Τα σχόλια της Ρόζενμπαουμ έρχονται λίγο αφότου η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι προειδοποίησε τους αξιωματούχους να είναι σε επιφυλακή «για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να δημιουργήσει μια επιχείρηση προβοκάτσιας χρησιμοποιώντας τα».

Τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου επανέλαβαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να στηρίζει» τις κατηγορίες της Ρωσίας.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε