Πέμπτη, 19 Ιούν, 2025
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στα μέσα ενημέρωσης στο Κρεμλίνο. Μόσχα, 11 Μαΐου 2025. (Sergey Bobylev/Host agency RIA Novosti/Δωρεά μέσω Reuters)

Πούτιν: «Δημιουργία ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξασφάλιση της περιοχής. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνεδρίασης με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, με τον Πούτιν να τονίζει πως «η απόφαση έχει ήδη ληφθεί» και «οι ένοπλες δυνάμεις εργάζονται για την καταστολή των εχθρικών σημείων πυρός» κατά μήκος των συνόρων.

«Η Ρωσία δημιουργεί ζώνη ασφαλείας για την εξασφάλιση των συνόρων της με την Ουκρανία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην καταστολή των εχθρικών εστιών πυρός, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών μας στις παραμεθόριες περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των ρωσικών συνόρων, καθώς συνεχίζεται για τρίτο έτος η σύρραξη στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του Πούτιν επικυρώνει πρόσφατες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις στα ουκρανικά εδάφη κοντά στα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» αποτελεί απάντηση στον κίνδυνο ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικές συνοριακές κοινότητες και υποδομές.

Oil-painting-ntdtv

«Η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον σημεία που να απειλούν άμεσα την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών», προσέθεσε ο Πούτιν. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, το εύρος της σχεδιαζόμενης ζώνης ούτε επεκτάθηκε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Διεθνείς και ουκρανικές αντιδράσεις

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν εξέδωσε άμεσα επίσημη απάντηση στη νέα ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Προηγουμένως, ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ανάλογες ρωσικές πρωτοβουλίες ως μέρος ευρύτερης προσπάθειας παράνομης κατάληψης ουκρανικού εδάφους και εργαλειοποίησης της έννοιας της «ασφάλειας» για την περαιτέρω επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Από την πλευρά των δυτικών πρωτευουσών, οι εξελίξεις στην παραμεθόριο θεωρούνται ανησυχητικές, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να εκφράζουν σταθερά την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να καλούν τη Μόσχα να τερματίσει τις επιθετικές ενέργειες.

Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα εγγράφεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Ρωσίας να περιορίσει τη διείσδυση ουκρανικών, αλλά και δυτικών, επιρροών στις παραμεθόριες περιοχές. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ακολουθεί πρόσφατες επιθέσεις σε ρωσικές συνοριακές πόλεις, τις οποίες η ρωσική ηγεσία αποδίδει σε ουκρανικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν υπό τον έλεγχό τους σημαντικές περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ενώ τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποτελούν διαρκές σημείο έντασης και ανταλλαγής πυρών.

Σαφής στόχευση στη «σταθερότητα»

Με τη νέα αυτή εξαγγελία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται να εδραιώνει τη γραμμή σκληρής ασφάλειας απέναντι στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της «σταθερότητας στις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές». Ωστόσο, η έλλειψη λεπτομερειών και η κλιμακούμενη στρατιωτική παρουσία εντείνουν τις ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης, αλλά και για την ασφάλεια των αμάχων τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να καθορίσει σε ποιο βαθμό η ρωσική πρακτική της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» θα επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την πορεία των διπλωματικών και στρατιωτικών εξελίξεων.

Με την συμβολή του Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε