Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο καρδινάλιος Ιωσήφ Ζεν, αποδέκτης του Μεταλλίου Ελευθερίας Τρούμαν-Ρέιγκαν κατά τη διάρκεια της τελετής του Ιδρύματος Μνήμης Θυμάτων Κομμουνισμού προς τιμήν του, στο Rayburn House Office Building στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 28 Ιανουαρίου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ: Η σύλληψη του 90χρονου καθολικού καρδινάλιου στο Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί τις αυξανόμενες διώξεις του Πεκίνου

Η σύλληψη του 90χρονου καρδινάλιου Τζόζεφ Ζεν στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο σηματοδοτεί την αυξανόμενη καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο εν μέσω της διευρυνόμενης καταστολής των ελευθεριών στον οικονομικό κόμβο, σύμφωνα με τον Άντριου Μπρέμπεργκ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε στις 11 Μαΐου τον 90χρονο Ζεν, πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στο Χονγκ Κονγκ, μαζί με άλλες τέσσερις προσωπικότητες υπέρ της δημοκρατίας που φέρονται να συνδέονται με ταμείο που υποστηρίζει διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Οι συλλήψεις έγιναν βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας της πόλης, ο οποίος επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 και έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των διαφωνιών στην πόλη.

«Αρκετούς μήνες πριν από τη σύλληψή του είδαμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης επανειλημμένες, αυξημένες αναφορές στην ανησυχία του [Κομμουνιστικού] Κόμματος για την επιρροή που είχε η θρησκεία», δήλωσε ο Μπρέμπεργκ σε συνέντευξή του στο NTD, θυγατρική της Epoch Times.

«Αυτό έθετε τις βάσεις για μεγαλύτερες καταστολές και συλλήψεις», πρόσθεσε.

Ο Ζεν είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος των θρησκευτικών και πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα και έχει μιλήσει ενάντια στον αυξανόμενο αυταρχισμό του κομμουνιστικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και της δίωξης των Ρωμαιοκαθολικών στην Κίνα.

Ο Άντριου Μπρέμπεργκ, πρόεδρος του Ιδρύματος Μνήμης Θυμάτων του Κομμουνισμού, στην Ουάσιγκτον στις 3 Φεβρουαρίου 2022. (Bao Qiu/The Epoch Times)

 

Ο Μπρέμπεργκ, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης Victims of Communism Memorial Foundation (Ίδρυμα Μνήμης για τα Θύματα του Κομμουνισμού) με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του Ζεν ήταν μια δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από το κινεζικό καθεστώς για να τον συλλάβει.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας μπορεί να δημιουργήσει όποια πρόφαση θέλει, ως δικαιολογία για τη σύλληψη οποιουδήποτε ατόμου. Το έχουμε δει αυτό σε όλους τους τομείς», δήλωσε.

Η θρησκευτική καταπίεση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ σήμερα ήταν αναπόφευκτη, σύμφωνα με τον Μπρέμπεργκ.

«Ως μέρος της ευρύτερης καταστολής του ΚΚΚ στο Χονγκ Κονγκ, της καταστροφής της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης στο Χονγκ Κονγκ, προφανώς οδηγεί τώρα σε μεγαλύτερη θρησκευτική καταπίεση», είπε.

Ο Μπρέμπεργκ σημείωσε ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα έχουν ιστορικό σύλληψης και παρενόχλησης επιφανών θρησκευτικών ηγετών.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών των κομμουνιστικών καθεστώτων έχουμε δει ότι η θρησκεία, οι εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες θεωρούνταν πάντα απειλή για τον κομμουνισμό», είπε.

Ο συνήγορος επεσήμανε ιστορικά παραδείγματα επιφανών θρησκευτικών ηγετών που συνελήφθησαν από το σοβιετικό καθεστώς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ξεχώρισε την περίπτωση του καρδινάλιου Γιόζεφ Μίντζεντι, του ανώτατου καθολικού αξιωματούχου στην Ουγγαρία, ο οποίος συνελήφθη το 1948 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το 1956, ο Μίντζεντι απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Επανάστασης. Ο καρδινάλιος κατέφυγε αργότερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουγγαρία για να συντρίψουν τις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις. Έμεινε μέσα στους χώρους της πρεσβείας μέχρι το 1971 πριν εξοριστεί στη Βιέννη.

Οι Αμερικανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τη σύλληψη του Ζεν, δήλωσε ο Μπρέμπεργκ.

«Η θρησκευτική ελευθερία αποτελούσε πάντα θεμέλιο του αμερικανικού τρόπου ζωής», είπε, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών προέρχεται από μετανάστες που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη αναζητώντας την ελευθερία της πίστης.

«Η καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας είναι συχνά το πρώτο σημάδι της αυξανόμενης δίωξης και του ολοκληρωτισμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς από οποιοδήποτε καθεστώς», πρόσθεσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε