Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Μια φωτογραφία δείχνει το λογότυπο της Amazon στην πρόσοψη ενός κέντρου της Amazon στο Bretigny-sur-Orge, στις 14 Δεκεμβρίου 2021. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) (Photo by THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images)

Προμηθευτές της Amazon συνδέονται με στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην Σιντζιάνγκ της Κίνας

Τουλάχιστον πέντε εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού του τεχνολογικού γίγαντα Amazon συνδέονται με καταναγκαστική εργασία στην Κίνα, σύμφωνα με νέα έκθεση ενός φορέα παρακολούθησης της εταιρικής ανάληψης ευθυνών.

Τρεις από τους προμηθευτές της Amazon, η Luxshare Precision Industry, η Acbel Polytech και η Lens Technology, φέρονται να έχουν εμπλακεί άμεσα στη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του Tech Transparency Project, μιας ερευνητικής πρωτοβουλίας της εκστρατείας για τη ανάληψη ευθυνών (CfA) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Δύο άλλες εταιρείες, η GoerTek και η Hefei BOE Optoelectronics, προμηθεύτηκαν από εργοστάσια που εμπλέκονται στη χρήση καταναγκαστικής εργασίας, αναφέρει η έκθεση.

«Η Amazon δεν έχει λάβει τόση προσοχή όσο η Apple στο θέμα των προμηθευτών που χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία, αλλά η Amazon αξίζει εξίσου μεγάλης προσοχής», δήλωσε η διευθύντρια της CfA Μισέλ Κούπερσμιθ.

«Αν η Amazon θέλει να διατηρήσει το προνόμιο να πουλάει τα προϊόντα της στους Αμερικανούς καταναλωτές, έχει τόσο ηθική όσο και νομική υποχρέωση να παρέχει κάτι περισσότερο από κενές διαβεβαιώσεις ότι λειτουργεί μια καθαρή αλυσίδα εφοδιασμού».

Εκπρόσωπος της Acbel Polytech δήλωσε ότι η εταιρεία ελέγχθηκε το 2019 και το 2021 μέσω του επικυρωμένου προγράμματος αξιολόγησης της Συμμαχίας Υπεύθυνων Επιχειρήσεων (Responsible Business Alliance) και ότι σε καμία από τις δύο επιθεωρήσεις δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ως μια εταιρεία με ιστορία, η Acbel είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι θυγατρικές μας απαγορεύουν ρητά κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας, της αυθαίρετης κράτησης, της εμπορίας ανθρώπων και της παιδικής εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η Acbel θα συνεχίσει να εφαρμόζει και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εργαζομένων μας και είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη να ανοίξει για οποιαδήποτε δημόσια και επίσημη εξέταση».

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποδειχθεί πρόθυμες να παραμείνουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει εμπλακεί σε μια εκτεταμένη εκστρατεία καταστολής κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, η οποία περιγράφεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλους φορείς ως γενοκτονία. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μουσουλμανικών μειονοτήτων κρατούνται σε ένα δίκτυο στρατοπέδων εγκλεισμού, όπου υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και πολιτική κατήχηση.

Τον περασμένο Ιούνιο, μια ομάδα νομοθετών κάλεσε την Apple να σταματήσει τους προμηθευτές που χρησιμοποιούσαν καταναγκαστική εργασία στην Κίνα, αφού διαπιστώθηκε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποιούσε επτά προμηθευτές που συμμετείχαν σε προγράμματα που πιστεύεται ότι συνδέονται με τη γενοκτονία του ΚΚΚ.

Η Apple αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι προμηθευτές της χρησιμοποιούσαν τις λεγόμενες «μεταφορές εργασίας», κατά τις οποίες άνθρωποι από τη Σιντζιάνγκ που έχουν αναγκαστεί να μπουν σε στρατόπεδα αναμόρφωσης μεταφέρονται στη συνέχεια σε εργοστάσια σε άλλα μέρη και αναγκάζονται να εργαστούν, παρά τα αποδεικτικά βίντεο που υποδηλώνουν ότι οι μεταφορές αυτές έλαβαν χώρα.

Μια προηγούμενη ανάλυση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής διαπίστωσε ότι περίπου 80.000 Ουιγούροι είχαν μετακινηθεί από τη Σιντζιάνγκ χρησιμοποιώντας τέτοια προγράμματα.

Η έκθεση του CfA υποδηλώνει ότι οι προμηθευτές της Amazon εμπλέκονται στην ίδια πρακτική. Ο προμηθευτής της, Luxshare Precision, ήταν μία από τις εταιρείες που αρχικά εμπλέκονταν στην καταγγελία κατά της Apple πέρυσι.

Οι οδηγίες της ίδιας της Amazon για τους προμηθευτές αναφέρουν ότι «οι προμηθευτές της Amazon δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία» και ότι «η Amazon δεν ανέχεται προμηθευτές που διακινούν εργαζόμενους ή εκμεταλλεύονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τους εργαζόμενους με απειλή, βία, εξαναγκασμό, απαγωγή ή απάτη».

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2021, η εταιρεία διατήρησε και τις πέντε εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση ως προμηθευτές, ακόμη και όταν οι διασυνδέσεις τους με την καταναγκαστική εργασία δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας έκτος προμηθευτής, ο όμιλος Esquel, παρέμεινε στη λίστα προμηθευτών της Amazon για περισσότερο από ένα χρόνο, αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μία από τις θυγατρικές της για χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.

Οι προμηθευτές που εμπλέκονται στην καταναγκαστική εργασία είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία προϊόντων για τα ιδιωτικά εμπορικά σήματα της Amazon, όπως τα Amazon Basics και Amazon Essentials.

Το ζήτημα της καταναγκαστικής εργασίας είναι πιθανό να γίνει πιο πιεστικό για την Amazon και παρόμοιες εταιρείες, δεδομένου ότι ο νόμος περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, ο οποίος υπεγράφη στα τέλη του 2021, απαγορεύει όλες τις εισαγωγές από τη Σιντζιάνγκ, εκτός εάν ο εισαγωγέας των ΗΠΑ μπορεί να αποδείξει ότι το προϊόν δεν έχει κατασκευαστεί με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Από τον Μάρτιο, η Amazon εξακολουθεί να απαριθμεί στον ιστότοπό της καταστήματα που διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως 100% «βαμβάκι Σιντζιάνγκ».

«Ο νόμος για την πρόληψη της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων όχι μόνο εξουσιοδοτεί αλλά και κατευθύνει τους τελωνειακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ να μην λειτουργούν πλέον με το τεκμήριο της αθωότητας με τις εταιρείες που εισάγουν προϊόντα που συνδέονται με τη Σιντζιάνγκ», δήλωσε η Κούπερσμιθ.

«Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι η Amazon δεν έχει κάνει ούτε τις πιο βασικές δέουσες κινήσεις. Εάν η Amazon συνεχίσει να αγνοεί αυτό το πρόβλημα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παρέμβουν».

Μέχρι στιγμής, η Amazon έχει απορρίψει κάθε ισχυρισμό ότι παραβιάζει νόμους ή ότι χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.

«Η Amazon συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιείται και αναμένει από τους προμηθευτές της να τηρούν τα Πρότυπα της Εφοδιαστικής μας Αλυσίδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση ή την εξαγωγή καταναγκαστικής εργασίας. Κάθε φορά που διαπιστώνουμε ή λαμβάνουμε αποδείξεις για καταναγκαστική εργασία, αναλαμβάνουμε δράση».

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο όμιλος Esquel παρέμεινε στην αλυσίδα εφοδιασμού της Amazon για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Η Luxshare και η Lens Technology δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε