Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ο υπουργός Θεμάτων Αποστράτων Ντένις ΜακΝτόνο μιλά κατά την διάρκεια καθημερινής συνέντευξης τύπου στην Αίθουσα Ενημέρωσης Τύπου Μπρέιντυ στον Λευκό Οίκο, 4 Μαρτίου 2021. (Samuel Corum/Getty Images)

Πρώτη ομοσπονδιακή υπηρεσία απαιτεί εμβόλιο COVID-19

Το αμερικανικό υπουργείο Θεμάτων Αποστράτων θα απαιτεί οι υγειονομικοί υπάλληλοί του να λάβουν το εμβόλιο COVID-19, και γίνεται έτσι η πρώτη μεγάλη ομοσπονδιακή υπηρεσία που εφαρμόζει μια τέτοια επιβολή.

«Απαιτούμε εμβόλια για υπαλλήλους Τίτλου 38 επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τους Βετεράνους ασφαλείς, ειδικά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα διαδίδεται ανά την χώρα», είπε σε δήλωση ο υπουργός Θεμάτων Αποστράτων Ντένις ΜακΝτόνο.

Το προσωπικό Τίτλου 38, που περιλαμβάνει ιατρούς, οδοντίατρους, και νοσοκόμες, θα έχει οκτώ εβδομάδες για να εμβολιαστεί πλήρως. Πλήρης εμβολιασμός σημαίνει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ή Moderna ή την μονή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Αν οι εργαζόμενοι αρνηθούν, μπορεί να απολυθούν.

Το υπουργείο μίλησε για το πως δεκάδες ιατρικές ομάδες, όπως η American Hospital Association, έχουν προσφάτως εκφράσει στήριξη για εταιρείες που επιβάλλουν εμβόλια για όλους τους εργαζομένους σε χώρους υγείας. Η υπηρεσία είπε ότι τέσσερις εργαζόμενοι – όλοι μη εμβολιασμένοι – έχουν χάσει την ζωή τους από COVID-19 τις πρόσφατες εβδομάδες, και ότι πρόσφατα υπήρξε μια αύξηση μεταξύ μη εμβολιασμένων εργαζομένων και εκπαιδευομένων σε ένα από τα κέντρα εκπαίδευσης της υπηρεσίας.

«Όποτε ένας Βετεράνος ή υπάλληλος του υπουργείου πατά εντός μιας εγκατάστασης του υπουργείου, αξίζουν να γνωρίζουν ότι έχουμε κάνει τα πάντα που μπορούσαμε για να τους προστατεύσουμε από την COVID-19. Με αυτήν την απαίτηση, μπορούμε και πάλι να δώσουμε – και να διατηρήσουμε – αυτήν την βασική υπόσχεση», είπε ο ΜακΝτόνο.

Ερωτηθείς για την επιβολή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε: «Ναι, το Θεμάτων Βετεράνων πρόκειται, στην πραγματικότητα, να απαιτήσει ότι όλοι οι γιατροί που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις του να πρέπει να εμβολιαστούν.»

Ώρες νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Σάκι δεν είχε αναφέρει την απαίτηση κατά την διάρκεια ενημέρωσης τύπου που έγινε αμέσως πριν την ανακοίνωση της υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε προσδιορίσει αν θα ήταν νόμιμο για την διοίκηση να απαιτήσει από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να λάβουν ένα εμβόλιο COVID-19.

«Δεν έχει προσδιοριστεί ότι θα ήταν παράνομο, όχι. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε έναν προσδιορισμό για αυτό», είπε η Σάκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Η διοίκηση Μπάιντεν τον τελευταίο μήνα είπε πως ομοσπονδιακές υπηρεσίες γενικά δεν θα πρέπει να εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν ένα εμβόλιο COVID-19 ως προϋπόθεση για εργασία εντός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας.

Ο Μάθιου Στέιβερ, πρόεδρος του Liberty Counsel, μιας χριστιανικής ομάδας που εκπροσωπεί διάφορους πελάτες, είπε στην Epoch Times σε μια παλιότερη συνέντευξη ότι η ομάδα πιστεύει πως ο νόμος δεν επιτρέπει τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό.

«Δεν πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πολιτεία ή κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει αυτά τα εμβόλια COVID, ειδικά επειδή βρίσκονται ακόμα υπό την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης», είπε ο Στέιβερ.

Εμβόλια COVID-19 της Johnson & Johnson σε ένα τραπέζι στο Λος Άντζελες, 7 Μαΐου 2021. (Frederic J. Brown/AFP μέσω Getty Images)

 

Ελεγκτές φαρμάκων έδωσαν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στα εμβόλια Pfizer και Moderna τον Δεκέμβριο 2020 και στο εμβόλιο Johnson & Johnson νωρίτερα το τρέχον έτος.

Η Σάκι στην ενημέρωση εξέφρασε υποστήριξη για επιχειρήσεις και ιδρύματα όπως το National Football League που είτε επέβαλαν εμβολιασμούς είτε επέβαλαν μεγάλους περιορισμούς σε όσους δεν εμβολιάζονταν. Πίεση σε ανθρώπους να εμβολιαστούν «μπορεί να σώσει ζωές», πρόσθεσε.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο περισσότερο ασφαλής θα είναι η χώρα.»

Ο Μπάιντεν έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα όταν ρωτήθηκε αν η διοίκηση έπρεπε να εμβολιάσει άτομα που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. «Θα πρέπει», είπε, αν και δεν το εξήγησε περαιτέρω.

Διοικητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει στις πρόσφατες εβδομάδες τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους για την αύξηση σε φορείς COVID-19 και σε εισαγωγές σε νοσοκομείο στην χώρα. Συχνά αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως πηγή αυτού του ισχυρισμού. Ο CDC έχει αρνηθεί έως τώρα να δημοσιεύσει τα δεδομένα, τα οποία λέει πως προέρχονται από εθελοντικές αναφορές σε πολιτειακό επίπεδο.

Η αύξηση σε φορείς δημιουργεί σκέψεις για πρόταση ακόμα και σε εμβολιασμένους να φορούν μάσκες σε διάφορες τοποθεσίες, είπε ο Άντονυ Φάουτσι, ένας από τους ανώτερους ιατρικούς συμβούλους του Μπάιντεν, το Σαββατοκύριακο.

«Αυτό βρίσκεται υπό ενεργή εξέταση», είπε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι ήταν μέλος των συζητήσεων.

Γνωστοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, αν και οι Ρεπουμπλικανοί γενικά αντιτίθενται στον εξαναγκαστικό εμβολιασμό ενώ πολλοί Δημοκρατικοί τον υποστηρίζουν. Υπερασπιστές κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν εγείρει ανησυχίες για τις αναγκαστικές λήψεις εμβολίων, και κάποιοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες που επέβαλαν εμβολιασμό έχουν κάνει αγωγές.

Αφότου ένας παίκτης του NFL είπε πως σκέφτεται για το αν θα συνεχίσει να παίζει στο πρωτάθλημα λόγω των αυστηρών κανονισμών στον οργανισμό, ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισ.) είπε στις 24 Ιουλίου ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να επιλέγουν.

«Κανένας δεν θα πρέπει να πιεστεί, να εξαναγκαστεί ή να υποστεί επικρίσεις επειδή αρνείται μια ιατρική θεραπεία, περιλαμβανομένου του εμβολίου COVID», είπε σε μια δήλωση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε