Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
(Michelangelo Gratton/Shutterstock)

Ρίχνοντας το ζάχαρο με ένα ζεστό μπάνιο

Άκουσα ότι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό ακούγεται πολύ καλό. Είναι όμως αλήθεια;

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018, διαπιστώθηκε ότι το μούλιασμα σε ζεστό νερό για μια ώρα μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιόρισε τη φλεγμονή σε 10 υπέρβαρους άνδρες που δεν μπορούσαν να ασκηθούν και έκαναν καθιστική ζωή. Η παραμονή τους στο νερό ευνόησε επίσης την απελευθέρωση μιας ουσίας που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπερα (Loughborough), συνέκριναν τις αλλαγές αυτές με εκείνες σε οκτώ άνδρες παρόμοιου όγκου, που έκαναν επίσης καθιστική ζωή, οι οποίοι, λειτουργώντας ως ομάδα ελέγχου, αντί της ωριαίας παραμονής στην μπανιέρα, ξεκουράζονταν εκτός νερού.

Η θερμοκρασία του νερού της μπανιέρας ήταν 38,9 βαθμοί Κελσίου και οι άνδρες βυθίζονταν μέχρι το λαιμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα στο νερό, οι ερευνητές ήλεγχαν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος των λουομένων κάθε 15 λεπτά. Επιπλέον, φρόντισαν να πάρουν δείγμα αίματος πριν και μετά το μπάνιο τόσο από την ομάδα που μπήκε στο νερό όσο και από την ομάδα ελέγχου που δεν μπήκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και ένα μόνο ζεστό λουτρό αύξησε τα επίπεδα της IL-6 στο αίμα, φλεγμονώδους ένωσης που αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και η οποία προκαλεί την απελευθέρωση άλλων ουσιών που καταπολεμούν τα ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ζητήθηκε από τους άνδρες που έκαναν τα ζεστά μπάνια να κάνουν άλλα 10 στο σπίτι τους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια έκαναν περισσότερες εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν συνολική μείωση του σακχάρου νηστείας (όταν η μέτρηση του σακχάρου γίνεται μετά από 12 ώρες αποχής από την τροφή) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και μειωμένη φλεγμονή χαμηλού βαθμού κατά την ανάπαυση.

Πρόκειται για μια περιορισμένη μελέτη. Δεν μας λέει πόσο συχνά θα χρειάζονταν τέτοια μπάνια για να μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα ζεστά λουτρά για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μην είναι πρακτικά ή επιθυμητά για πολλούς ανθρώπους. Οι άνδρες που συμμετείχαν παραπονέθηκαν για δυσφορία κατά τη διάρκεια του λουτρού, η οποία μπορεί να οφειλόταν στη θερμοκρασία του ζεστού νερού ή στο χρονικό διάστημα που έπρεπε να παραμείνουν στην μπανιέρα ή σε έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι απαιτούμενες συνθήκες μπορεί να καθιστούν δύσκολη τη δέσμευση ή τη διατήρηση αυτού του είδους θεραπείας για τα άτομα που δεν μπορούν να γυμναστούν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 84 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες μπορεί να έχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – δηλαδή ένας στους τρεις μπορεί να έχει «προδιαβήτη». Επιπλέον, τα εν λόγω Κέντρα αναφέρουν ότι το 90% των ατόμων που πάσχουν δεν γνωρίζουν ότι το ζάχαρό τους είναι πολύ υψηλό. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν είστε υπέρβαρος, 45 ετών και άνω, αν έχετε συγγενή α΄ βαθμού με διαβήτη τύπου 2 και είστε σωματικά δραστήριοι λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε τον διαβήτη εάν μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσω μέτριας απώλειας βάρους και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε 5-7% του σωματικού σας βάρους και να κάνετε 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή άλλου είδους σωματική άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο DrWeil.com

Πηγή: Sven P. Hoekstra et al, “The acute and chronic effects of hot water immersion on inflammation and metabolism in sedentary, overweight adults”. Journal of Applied Physiology, 18 Οκτωβρίου 2018, doi.org/10.1152/japplphysiol.00407.2018

Του Andrew Weil

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε