Τετάρτη, 29 Οκτ, 2025
Σούπα μίσο. (Dreamstime/TCA)

Σούπα μίσο: Μια γεύση θάλασσας από την Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, κάθε γεύμα συνοδεύεται από σούπα μίσο [miso]. Κάθε σούπα είχε τη δική της ξεχωριστή γεύση· μερικές είναι πιο πλούσιες και σκούρες, άλλες πιο ελαφριές. Πότε σερβίρονται στην αρχή του γεύματος και πότε προς το τέλος.

Για τη σούπα μίσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές· αυτή η συνταγή απαιτεί να φτιάξετε πρώτα μια βάση ντάσι [dashi] και μετά να ετοιμάσετε τη σούπα μίσο. Η βάση ντάσι είναι ένας ζωμός από φύκια (βρώσιμα) και κατσουομπούσι (νιφάδες αποξηραμένου τόνου). Προσπαθήστε να βρείτε μια ασιατική αγορά για να προμηθευτείτε αυτά τα συστατικά.

Το μίσο είναι μια πάστα σόγιας και υπάρχουν διάφοροι τύποι. Εδώ χρησιμοποιείται το ανοιχτό κίτρινο μίσο, που ονομάζεται σίρο μίσο [shiro miso], λόγω της ελαφρώς γλυκιάς γεύσης του. Μπορείτε να προσθέσετε και μικρά μύδια, ζάχαρη, κρασί από ρύζι ή αποξηραμένα φύκια.

Σούπα μίσο

Για 4 άτομα

Υλικά

Για το ντάσι

  • 1/4 φλιτζανιού νιφάδες κόμπου (φύκια/kombu)
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι κατσουομπούσι (νιφάδες τόνου)

Για τη σούπα

  • 1/4 φλιτζανιού ανοιχτό κίτρινο μίσο [shiro miso
  • 5 φλιτζάνια ντάσι
  • 2 λεπτές φέτες τζίντζερ
  • 1 πακέτο μανιτάρια ενόκι [enoki], καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνι σφιχτό τόφου, σε κύβους 1,25 εκ.
  • 2 κ.σ. κρεμμυδάκια

Παρασκευή

Φτιάξτε το ντάσι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε τα φύκια κόμπου με κρύο νερό. Ζεστάνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι η σούπα να αρχίσει να σιγοβράζει και να μην βράσει. Αφαιρέστε από τη φωτιά, καλύψτε και αφήστε να σταθεί για περίπου 5 λεπτά. Σουρώστε τον ζωμό και μεταφέρετέ τον σε άλλη κατσαρόλα.

Ξαναζεστάνετε το ντάσι, προσέχοντας να μην το αφήσετε να βράσει, γιατί θα γίνει πικρό. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, αφαιρέστε το από τη φωτιά και προσθέστε τις νιφάδες τόνου. Μόλις οι νιφάδες βυθιστούν, αφήστε το να σταθεί για 30 δευτερόλεπτα. Σουρώστε σε δοχείο ή κατσαρόλα και χρησιμοποιήστε το για τη σούπα μίσο. Φυλάξτε το στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.

Φτιάξτε τη σούπα μίσο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε την πάστα μίσο, το  ντάσι και το τζίντζερ. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε τη φωτιά, αφήνοντας τη σούπα να μαγειρευτεί για περίπου 3 λεπτά.

Αφαιρέστε το τζίντζερ. Προσθέστε τα μανιτάρια, το τόφου και τα κρεμμυδάκια και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για ένα ακόμη λεπτό ή μέχρι το τόφου να ζεσταθεί καλά και τα μανιτάρια να μαγειρευτούν. Δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι.

Σερβίρετε αμέσως.

Της Diane Rossen Worthington

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε