Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προετοιμάζονται να μεταφέρουν τα λείψανα του στρατιώτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Max Soviak στο γραφείο τελετών Morman Hinman Tanner στην πατρίδα του Berlin Heights, στο Οχάιο, στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. (Matthew Hatcher/Getty Images)

Τι μας διδάσκει το Αφγανιστάν για την άρχουσα τάξη μας

Σχολιασμός

Με το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο να περνάει είκοσι χρόνια διεξάγοντας πόλεμο στα βουνά της Κεντρικής Ασίας, οι Αμερικανοί γνωρίζουν τώρα ότι το παλιό ρητό για το Αφγανιστάν και την αυτοκρατορική φιλοδοξία είναι ένα ψέμα. Ένα μεγάλο έθνος με έντονη υπερηφάνεια για τη δική του ταυτότητα και το πεπρωμένο που ορίζεται από αυτό δεν ρισκάρει αίμα και χρήματα για να πείσει τις πρωτόγονες φυλές να υιοθετήσουν το στυλ διακυβέρνησής του. Μόνο μια αποτυχημένη δύναμη που έχει χάσει κάθε αίσθηση αυτού που κάποτε έκανε τους αντιπάλους της να μαζεύονται θα θυσίαζε τις ζωές των νεαρών ανδρών και γυναικών της για να φυτέψει τη σημαία της σε ένα σωρό από ασήμαντους βράχους. Το Αφγανιστάν δεν είναι το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών. Αντίθετα, εκεί πηγαίνουν τα αποτυχημένα καθεστώτα για ευθανασία.

Η Σοβιετική Ένωση είχε ήδη καταρρεύσει όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ έστειλε στρατεύματα για να στηρίξει ένα κομμουνιστικό καθεστώς το 1979. Μήνες μετά την αποχώρηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ από τον τελευταίο Σοβιετικό στρατιώτη το Φεβρουάριο του 1989, το Τείχος του Βερολίνου ανατράπηκε. Η Ρωσία επέζησε, όπως και η Αμερική. Είναι μόνο το τέλος της άρχουσας τάξης, οι επιμελητές της νέας παγκόσμιας τάξης – η παγκοσμιοποίηση – που αυξήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η επικείμενη κατάρρευση αυτής της εκριζωμένης ελίτ, όπως αυτή της Σοβιετικής Ένωσης, απλώς επιταχύνθηκε από την ήττα της στο Αφγανιστάν.

Δεν ήταν αναπόφευκτο ότι αυτό που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ως πράξη τιμωρίας θα κατέληγε σε ένα θέατρο αυτολύπησης. Με το κάτω Μανχάταν να εξακολουθεί να βγάζει καπνούς, οι Αμερικανοί εμπιστεύτηκαν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τους την ασφάλεια και τη συνεχή ευημερία τους. Πολλοί από τους πιο ενθουσιώδης προσέφεραν στην Αμερική τις υπηρεσίες τους και κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους.

Αλλά η ηγετική τάξη που ιδρύθηκε στο Αφγανιστάν —ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε διαφύγει, η αφγανική δημοκρατία αποδείχθηκε φαντασίωση, ο στρατός και η αστυνομική δύναμη δεν μπορούσαν να σταθούν μόνες τους, και ούτω καθεξής— είδε ότι οι αποτυχίες που παρέτειναν τον πόλεμο στην πραγματικότητα δημιούργησαν ευκαιρίες για προσωπική πρόοδο. Χρησιμοποίησαν το Αφγανιστάν ως χρηματοδοτικό μέσο για να «ξεπλύνουν» τα λάφυρά τους και να αγοράσουν τη δύναμη και το κύρος που φυσικά οφείλονται στους νικητές. Όπως όλοι οι συνηθισμένοι χαμένοι, η άρχουσα τάξη της Αμερικής αποφεύγει την ντροπή και την ταπείνωση που της αξίζει αναγκάζοντας τους άλλους να αναλάβουν την ευθύνη για τα εγκλήματα που η ίδια διέπραξε.

Και αυτό είναι το πλαίσιο για να κατανοήσουμε τη μαζική αερομεταφορά για την οποία η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να συγχαίρει τον εαυτό της. Μην ανησυχείτε για τους χιλιάδες Αμερικανούς που στάλθηκαν στο θάνατο χωρίς στρατηγικό σκοπό και τα τρισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων που σπαταλήθηκαν στη φαντασίωση να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε δημοκρατικό κράτος. Το μήνυμα είναι: Είμαστε καλά παιδιά – σώζουμε Αφγανούς από τα νύχια των Ταλιμπάν.

Η ψεύτικη εξιλέωση της άρχουσας τάξης γίνεται εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου. Κανείς δεν ξέρει πόσοι Αφγανοί θα έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη εγκατασταθεί, ενώ άλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καθ’ οδόν. Συνολικά, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, είναι περίπου 120.000. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όταν οι πρόσφυγες αρχίσουν να φέρνουν τις οικογένειές τους που είναι ακόμα στο Αφγανιστάν, ο τελικός απολογισμός πιθανότατα θα φτάσει το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, ίσως και περισσότερο.

Η επανεγκατάσταση καταχράται τη γενναιοδωρία των Αμερικανών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν καταλαβαίνουν ότι οι Αφγανοί που στάλθηκαν στις κοινότητές τους δεν είναι οι Αφγανοί που βοήθησαν τους Αμερικανούς. Τα μέσα ενημέρωσης, οι τοπικές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις τους παραπλάνησαν για να πιστέψουν ότι αυτοί είναι οι διερμηνείς και άλλοι που βοήθησαν τα αμερικανικά στρατεύματα και άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ομάδα Μπάιντεν άφησε πολλούς από αυτούς τους Αφγανούς πίσω. Λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι ανεξακρίβωτοι, αλλά ότι είναι ανεξέλεγκτοι. Οι βιομετρικές πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές αρχές –και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν– κατέγραψαν τους Αφγανούς που εργάζονταν για αυτούς. Εκείνοι μεταξύ των αντιμαχόμενων φυλών που αντιτάχθηκαν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι χωρίς έγγραφα, εκτός αν είναι τόσο διαβόητοι για τους πυροβολισμούς εναντίον Αμερικανών που κατέληξαν σε λίστες τρομοκρατών. Αυτοί οι Αφγανοί είναι γνωστοί. Υπάρχουν επίσης αρχεία όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαμονών σε δυτικές χώρες και απελάθηκαν. Όσο για τους υπόλοιπους, άνοιξαν το δρόμο τους προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εισέβαλαν με τη βία σε αεροπλάνα, και τώρα είναι στην Αμερική.

Ο στρατηγός ΜακΜάστερ έδειξε στον Ντόναλντ Τραμπ μια φωτογραφία της δεκαετία του 1970 με νεαρές γυναίκες της Καμπούλ με μίνι φούστες για να τον αποτρέψει από την απόσυρση των δυνάμεων. Ο σύμβουλος του Τραμπ προσπαθούσε να δείξει ότι ακριβώς κάτω από την πρωτόγονη βία της χώρας υπήρχε ένας ανοιχτόμυαλος και φιλελεύθερος πυρήνας που περίμενε να απελευθερωθεί.

Αλλά ο τύπος των ανθρώπων σε αυτές τις εικόνες δεν είναι μέρος αυτού του κύματος αφγανών μεταναστών επειδή όλοι αυτοί οι ανοιχτόμυαλοι και φιλελεύθεροι Αφγανοί έφυγαν για τη Δύση πριν από χρόνια. Οι άνθρωποι που έρχονται τώρα είναι φτωχοί και αναλφάβητοι. Υποστηρίζουν τον αυστηρό ισλαμικό νόμο. Μερικοί από τους γηραιότερους της φυλής έφεραν μαζί τους νύφες που είναι ακόμα παιδιά. Αυτό είναι φυσιολογικό στην παραδοσιακή αφγανική κουλτούρα. Το ίδιο και ο βιασμός νεαρών αγοριών, που οι Αφγανοί αποκαλούν “μπάκα μπάζι”.

Αυτοί οι Αφγανοί δύσκολα αναμένεται να αφομοιώσουν τις αμερικανικές αξίες και τους κανόνες. Και όμως, από μια σημαντική άποψη, αυτοί οι Αφγανοί διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη εμπειρία τους με τους Αμερικανούς. Η κατοχή διάρκειας δύο δεκαετιών τους εκπαίδευσε να εξαρτώνται από την ελεημοσύνη των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως ακριβές να πούμε ότι οι Αφγανοί εγκαταλείπουν τους Ταλιμπάν. Αντίθετα, ακολουθούν την πηγή εισοδήματός τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δύσκολο να μην αισθανθείτε κάποια συμπάθεια για τον Χαμέντ Αχμάντι, τον 28χρονο Αφγανό πρόσφυγα που τουίταρε μια φωτογραφία του πενιχρού γεύματος που σερβίρεται στους μετανάστες όταν έφτασε στο Fort Bliss. Πολλοί σχολιαστές τον αποκάλεσαν αχάριστο, αλλά δείτε το από τη δική του οπτική γωνία. Ήταν οκτώ χρονών όταν προσγειώθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Ο μόνος κόσμος που ξέρει είναι αυτός στον οποίο οι Αμερικανοί σου δίνουν λεφτά μόνο και μόνο για να μην πάρεις τα όπλα εναντίον τους. Έτσι όπως το βλέπει, οι Αμερικάνοι δεν έχουν επιλογή από το να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε