Χθες, 21 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κηρ Στάρμερ συζήτησαν τηλεφωνικά επί διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Γάζα και ο νέος Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κινήσεις των κρατών που αυτοαποκαλούνται «Συνασπισμός των Προθύμων», που επιδιώκουν μία ειρηνευτική συμφωνία που θα διασφαλίσει ένα «δίκαιο και διαρκές τέλος» στον πόλεμο στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας και την εφαρμογή των όρων του ειρηνευτικού σχεδίου που είχαν υπογράψει Χαμάς και Ισραήλ. Μίλησαν ακόμη για τον Κρίστιαν Τέρνερ, ο οποίος είναι ο αντικαταστάτης του τέως πρέσβη στις ΗΠΑ, λόρδου Πήτερ Μάντελσον, που απομακρύνθηκε λόγω των διασυνδέσεών του με τον Τζέφρυ Έπσταϊν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο διορισμός του Τέρνερ, ο οποίος είναι έμπειρος ανώτερος διπλωμάτης, αναμένεται να εμβαθύνει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης ευχές για Καλά Χριστούγεννα.
Επαφές Ουκρανίας-Ρωσίας
Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους και το Σάββατο με Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της σύγκρουσης, με την κυβέρνηση Τραμπ να επιχειρεί να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε συμφωνία.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στηβ Γουίτκοφ, ανέφερε σε ανάρτησή του στις 21 Δεκεμβρίου ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, είχε παραγωγικές και εποικοδομητικές συναντήσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία, με στόχο την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία. Όπως είπε, η Ρωσία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και την αποκατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας.
Σε προγενέστερη ανάρτησή του, ο Γουίτκοφ είχε αναφέρει ότι και η Ουκρανία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη ειρήνης, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συζήτηση χρονοδιαγραμμάτων και στα επόμενα βήματα.
Όπως σημείωσε, κοινή προτεραιότητα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία, να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, τη σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ουκρανίας.
Η διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τάλσι Γκάμπαρντ, άσκησε κριτική στους «πολεμοχαρείς» — όπως τους χαρακτήρισε — κύκλους και στα μέσα ενημέρωσης, που χρησιμοποιούν προπαγανδιστικό λόγο με στόχο την παράταση και κλιμάκωση του πολέμου. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X την Κυριακή, παρέπεμψε σε άρθρο του Reuters, το οποίο επικαλούνταν έξι ανώνυμες πηγές «με γνώση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», οι οποίες φέρονται να δήλωσαν ότι οι εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών συνεχίζουν να προειδοποιούν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εποφθαλμιά ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς και τμήματα της Ευρώπης που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση. Η Γκάμπαρντ υποστήριξε ότι αυτό συνιστά ψέμα και προπαγάνδα, κατηγορώντας το Reuters ότι λειτουργεί εκούσια προς όφελος κύκλων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, εξαιτίας του οποίου μετριούνται μέχρι τώρα περισσότερα από ένα εκατομμύριο θύματα και στις δύο πλευρές.

Η πραγματική εκτίμηση της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών που παρουσιάζεται στους νομοθέτες, ανέφερε η Γκάμπαρντ, είναι πως η Ρωσία επιδιώκει να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο με το ΝΑΤΟ, καθώς η απόδοσή της στο πεδίο της μάχης δείχνει ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει την ικανότητα να κατακτήσει και να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, πόσο μάλλον την Ευρώπη. Όπως σημείωσε, αυτή ήταν η ενημέρωση που δόθηκε στο μέλος των Δημοκρατικών της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής που επικαλέστηκε το Reuters, τον βουλευτή Μάικ Κουίγκλυ (D-Ill.), ο οποίος φέρεται να υποστήριξε το αντίθετο.
Κατά την Γκάμπαρντ, το άρθρο προωθεί επικίνδυνα ένα ψευδές αφήγημα με σκοπό την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών κινήσεων του προέδρου Τραμπ, καλλιεργώντας υστερία και φόβο στο κοινό, ώστε να στηριχθεί η κλιμάκωση του πολέμου — κάτι που επιδιώκουν πραγματικά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση — με στόχο να εμπλακεί άμεσα ο αμερικανικός στρατός σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Της Melanie Sun








