Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον, 19 Σεπτεμβρίου 2018. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στο τυπογραφείο της Epoch Times Χονγκ Κονγκ

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε στις 13 Απριλίου την επίθεση από μασκοφόρους εισβολείς στις εγκαταστάσεις εκτύπωσης της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times και προτρέπει αξιωματούχους στην πόλη να διερευνήσουν το συμβάν.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο τυπογραφείο της Epoch Times και προτρέπουμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να διερευνήσουν προσεκτικά και να φέρουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούνην από τις εντεινόμενες προσπάθειες αποσιώπησης ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και άλλων καταστολών της ελευθερίας της έκφρασης, όπως την με πολιτικά κίνητρα στόχευση δημοσιογράφων. Είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και μιας πιο ελεύθερης και ευρείας πρόσβασης σε πληροφορίες και ιδέες ανά τον κόσμο. Η ελευθερία της έκφρασης, όπως για μέλη του τύπου, είναι κρίσιμη για την διαφάνεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ένα στιγμιότυπο κάμερας ασφαλείας δείχνει εισβολείς ντυμένους σε μαύρα, ένας να κρατά βαρύ σφυρί, να καταστρέφουν εκτυπωτικό εξοπλισμό στο τυπογραφείοην της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times στις 12 Απριλίου 2021. (The Epoch Times)

 

Στις 12 Απριλίου, τέσσερις άντρες με μάσκες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις εκτύπωσης, καταστρέφοντας εξοπλισμό με βαριά σφυριά και ρίχοντας οικοδομικά μπάζα από μια τσάντα. Η εκτενής ζημία στον εκτυπωτικό εξοπλισμό, μαζί με αυτήν σε πολλούς υπολογιστές και έναν μεταδότη, ανάγκασε την έκδοση Χονγκ Κονγκ να σταματήσει την λειτουργία προσωρινά.

Η ελευθεροτυπία στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε σταθερή πτώση από τότε που η πρώην βρετανική περιοχή παραδόθηκε σε κομμουνιστική εξουσία το 1997.

Κάποτε γνωστό ως «φάρος της ελευθερίας έκφρασης», η κατάταξη της χώρας στον δείκτη διεθνούς ελευθεροτυπίας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα βυθίστηκε στην 80η θέση, από την 18η το 2002.

Κατά την κάλυψη του φιλοδημοκρατικού κινήματος που άρχισε τον Ιούνιο του 2019, τουλάχιστον 141 δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι υπέστησαν λεκτική ή σωματική βία από την αστυνομία, και δεκάδες ανέφεραν κακή και σκληρή μεταχείριση από άτομα με διαφορετικές απόψεις, σύμφωνα με μια έρευνα από την Δημοσιογραφική Ένωση Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο έχει σφίξει πολύ την λαβή του στην πόλη το τελευταίο έτος, με επικριτές να λένε ότι αυτό αντανακλά την φιλοδοξία του να ελέγξει την περιοχή, παρά μια υπόσχεση να διατηρήσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τις ελευθερίες έως το 2047. Πέρυσι, πέρασε έναν ασαφώς διατυπωμένο νόμο «εθνικής ασφαλείας» που χρησιμοποιήθηκε για να εξαλείψει το κάποτε ισχυρό φιλοδημοκρατικό κίνημα της πόλης, ενώ μεγάλες εκλογικές αλλαγές που εισήχθησαν τον Μάρτιο διασφαλίζουν ότι η πόλη θα διοικείται από πιστούς του Πεκίνου.

Επιπρόσθετα, οι αρχές δίωξαν ποινικά δεκάδες φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές, όπως έναν πασίγνωστο εκδότη τοπικής εφημερίδας.

Μπάζα πάνω στον εξοπλισμό εκτύπωσης στο τυπογραφείο που τυπώνει την έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ, 12 Απριλίου 2021. (Adrian Yu/The Epoch Times)

 

Η επίθεση στο τυπογραφείο – η δεύτερη στις εγκαταστάσεις σε 18 μήνες – συνέβη λίγες μέρες πριν το δικαστήριο ανακοινώσει την ποινή γνωστών φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Ο χρόνος του σαμποτάζ τροφοδοτεί υποψία ότι ενορχηστρώθηκε για να αποτρέψει την κάλυψη του γεγονότος από την εφημερίδα, είπε η Γκούο Τζουν, διευθύντρια της έκδοσης Χονγκ Κονγκ, σε συνέντευξη τύπου στις 13 Απριλίου.

Τους πρόσφατους μήνες, δημοσιογράφοι της έκδοσης Χονγκ Κονγκ περιέγραψαν ότι ακολουθούνταν, και εργαζόμενοι του τυπογραφείου είδαν άγνωστα οχήματα να τους ακολουθούν, σύμφωνα με την Γκούο.

Το 2019, το τοπικό δίκτυο μιας δημοφιλούς αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών τερμάτισε ένα συμβόλαιο με την έκδοση Χονγκ Κονγκ με λίγες εξηγήσεις. Ο Σεντρίκ Αλβιανί, διευθύνων του τμήματος Ανατολικής Ασίας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, είπε στην Epoch Times τότε ότι «δεν μπορούν να διακρίνουν άλλον λόγο εκτός της πίεσης από τις κινεζικές αρχές για την ακύρωση.»

Κατεστραμμένοι υπολογιστές και μπάζα στο πάτωμα της έκδοσης Epoch Times Χονγκ Κονγκ στο τυπογραφείο του Χονγκ Κονγκ, 12 Απριλίου 2021. (Adrian Yu/The Epoch Times)

 

«Η ελευθεροτυπία είναι μια απόλυτη προϋπόθεση σε κάθε πολιτεία που σέβεται το κράτος δικαίου», είπε ένας εκπρόσωπος της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, μιας πολυκομματικής ομάδας βουλευτών, σε δήλωση στην Epoch Times.

«Αν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ήταν πραγματικά ανεξάρτητοι πρωταθλητές του δημοκρατικού τους συστήματος, θα υπερασπίζονταν την Epoch Times», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Το ότι δεν το κάνουν μας λέει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε: Το Χονγκ Κονγκ έχει πέσει στα χέρια ενός απολυταρχικού κομμουνιστικού κόμματος που δεν θα ανεχθεί καμία επίκριση.»

Ο Άντερς Κορ, εκδότης του Περιοδικού Πολιτικού Κινδύνου με έδρα την Νέα Υόρκη, είδε την επίθεση ως «ένα βραβείο τιμής για την Epoch Times, να και ακριβό.»

«Δείχνει ότι τυπώνουν ειλικρινή, πραγματική δημοσιογραφία κατά του ΚΚΚ σε μια στιγμήγ που η έκθεση του ΚΚΚ είναι κρίσιμα σημαντική για την ελευθερία όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο προσεχές μέλλον», είπε στην Epoch Times.

«Η χρήση βαριών σφυριών κατά ενός τυπογραφείου δείχνει τι είδους συμμορίτικο μέλλον ο κόσμος μπορεί να αναμένει αν το ΚΚΚ δεν σταματηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος για να το κάνουμε αυτό χωρίς μεγάλη παγκόσμια ζημία λιγοστεύει.»

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε