Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ο Φρέντι Μπελέρης, νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας στην Αλβανία, συνελήφθη στις 12 Μαΐου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

To δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας από τις αλβανικές αρχές

«Να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και να βγαίνουμε λίγο από τα δόγματά μας, όταν δύο άνθρωποι, συνάδελφοι, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φυλακή»

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές από τις 12 Μαΐου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων και από εχθές βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων, υιοθέτησε τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμά του σχετικά με τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση, επισημαίνει -μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη απελευθέρωσης των δύο διακεκριμένων μελών της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο προέδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ υπερψήφισε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην παρέμβασή του τόνισε: «Να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και να βγαίνουμε λίγο από τα δόγματά μας, όταν δύο άνθρωποι και μάλιστα συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φυλακή. Και είναι χρέος μας, όχι μόνο εθνικό, αλλά και ηθικό, να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο».

Όπως είχε δηλώσει και από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο».

Από την εποχή του Χότζα, η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας υφίσταται μεγάλη καταπίεση και διώξεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αλβανικού καθεστώτος να αφελληνίσει τη Βόρειο Ήπειρο. Καθώς η αλβανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει τη δύναμη να πιέσει όχι μόνο για την απελευθέρωση των Φρέντι Μπελέρη και  Παντελή Κοκαβέση, αλλά και για τη γενικότερη παύση της δίωξης της βορειοηπειρωτικής πολιτισμικής κληρονομιάς και παραδόσεων.

Οι δύο ομογενείς βρίσκονται αμφότεροι στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων, ο κ. Μπελέρης λόγω καρδιακών προβλημάτων, ενώ ο κ. Κοκαβέσης είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς λιγότερο από έναν χρόνο πριν και για την επόμενη πενταετία χρειάζεται να βρίσκεται κοντά στο Ωνάσειο νοσοκομείο.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από το newsbomb.gr,)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε