Τετάρτη, 08 Μαΐ, 2024
Το ντοκιμαντέρ «Letter from Masanjia» προβλήθηκε στις Θερινές Προβολές του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών. Μετά από την προβολή, το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις σε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, που παρευρίσκονταν για αυτόν τον λόγο.

Το ελληνικό κοινό συνομιλεί με το ντοκιμαντέρ του Λέον Λι «Γράμμα από τη φυλακή»

Την 1η Αυγούστου, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών Ευβοίας φιλοξένησε την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Λέον Λι «Γράμμα από τη φυλακή» («Letter from Masanjia»), στο πλαίσιο των θερινών προβολών του «κάτω από τ’ αστέρια» στην πλατεία του χωριού.

Έτσι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Ωρεών είχαν την ευκαιρία αφενός να παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ που παρουσιάζει πώς ήταν τα στρατόπεδα εργασίας στην Κίνα και πώς έγινε και καταργήθηκαν, αφετέρου να θέσουν ερωτήσεις μετά από το τέλος της προβολής και να συμμετέχουν σε συζήτηση γύρω από την ταινία.

Στις ερωτήσεις απάντησαν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, της άσκησης που διώκεται στην Κίνα και της οποίας τα μέλη βασανίζονται αμείλικτα για τις πεποιθήσεις τους, όπως δείχνει και το ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ «Letter from Masanjia» προβλήθηκε στις Θερινές Προβολές του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών, μια μικρή πόλη στη βόρεια Εύβοια.

 

Το φιλμ του Λέον Λι καταγράφει με ειλικρίνεια τη φυλάκιση του ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ Σουν Γι στο διαβόητο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Μασάντζια (Masanjia), όπου τον ανάγκαζαν να φτιάχνει φτηνά αποκριάτικα στολίδια υπό απερίγραπτες συνθήκες. Μέσα στα έτοιμα πακέτα, κατάφερε και έκρυψε περίπου 20 επιστολές που περιέγραφαν λεπτομερώς τις φρικαλεότητες που διαπράττονταν στο Μασάντζια. Η Τζούλι Κιθ, μια γυναίκα στο Όρεγκον, βρήκε ένα από τα γράμματά του. Η ανακάλυψή της πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στο κλείσιμο των στρατοπέδων εργασίας στην Κίνα.

Αφότου απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο εργασίας, ο Σουν Γι χρησιμοποίησε μια κάμερα για να καταγράψει τη ζωή του υπό αυστηρή επιτήρηση και να δείξει πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) συνέχισε να τον διώκει. Σχέδια που ζωγράφισε ο ίδιος ο Σουν Γι χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την απόδοση της ζωής μέσα στο στρατόπεδο με κινούμενα σχέδια: την καταναγκαστική εργασία, τα βασανιστήρια και το πώς έγραφε και έκρυβε τα γράμματα που καλούσαν για βοήθεια, ενώ βρισκόταν στο στρατόπεδο εργασίας. Ωστόσο καθώς η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ δεν έχει σταμάτησε ακόμη, ο Σουν Γι αναγκάστηκε τελικά να δραπετεύσει από την Κίνα.

Η επίσημη αφίσα του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τη φυλακή», από την ιστοσελίδα της ταινίας. Στο πρώτο πλάνο βρίσκεται ο Σουν Γι κρατώντας το γράμμα που είχε κάποτε γράψει και το οποίο ανακαλύφθηκε από την Τζούλι Κιθ, ενώ στο βάθος διακρίνεται το διαβόητο στρατόπεδο εργασίας Μασάντζια.

 

Μετά την προβολή, ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εξήγησαν στο κοινό τι είναι το Φάλουν Γκονγκ και πώς το ΚΚΚ διώκει την πρακτική αυτή στην Κίνα. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Ένα αγόρι ρώτησε: «Όταν οι κρατούμενοι [οι κρατούμενοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ] βασανίζονται, τι πρέπει να κάνουν για να μπορέσουν να απελευθερωθούν;»

«Τους ζητάνε να πουν ότι το Φάλουν Γκονγκ δεν είναι καλό και ότι θα σταματήσουν να ασκούνται», είπε η ασκούμενη. «Καθώς όμως οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ωφελούνται σωματικά και πνευματικά από την άσκηση του Φάλουν Γκονγκ και αυτό ωφελεί τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους και την κοινωνία, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να βασανιστούν παρά να πουν κάτι που αντιβαίνει στη συνείδησή τους.»

Μια γυναίκα ρώτησε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Κινέζοι στην ψηφιακή εποχή για να τερματίσουν την ολοκληρωτική διακυβέρνηση του ΚΚΚ και να έχουν περισσότερη ελευθερία.

Οι ασκούμενοι απάντησαν ότι το Φάλουν Γκονγκ δεν χρησιμοποιεί ποτέ βία και όλες οι δραστηριότητες είναι ειρηνικές. Οι Κινέζοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ είναι σαν τον Σουν Γι – διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να τυπώσουν φυλλάδια και άλλο υλικό για να το διανείμουν και να πουν στον κόσμο πόσο καλό είναι στην πραγματικότητα το Φάλουν Γκονγκ και να αποκαλύψουν την πραγματικότητα για τις διώξεις του ΚΚΚ. Ταυτόχρονα, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εκτός Κίνας χρησιμοποιούν ειρηνικά μέσα, όπως καλλιτεχνικές εκθέσεις, ταινίες, τηλεόραση και ζωντανές παραστάσεις για να διαδώσουν τα γεγονότα και να αναιρέσουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η δυσφημιστική προπαγάνδα του ΚΚΚ.

Ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.

 

«Ο αποκλεισμός των πληροφοριών στην Κίνα είναι αυστηρός, οπότε αυτό που έγινε δεν ήταν εύκολο», σχολίασε ένας ακροατής.

Οι ασκούμενοι απάντησαν ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα ελέγχονται από το ΚΚΚ. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το Facebook, το Twitter, το YouTube, το Google κλπ, όπως γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να λάβει κανείς αληθινές πληροφορίες. Αν κάποιος δημοσιεύσει στο διαδίκτυο κάτι που δεν αρέσει στο ΚΚΚ, η δημοσίευση θα διαγραφεί μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ένας άνδρας ρώτησε: «Γιατί ο λαός δεν αντιστέκεται;»

Οι ασκούμενοι ανέφεραν το περιστατικό αυτοπυρπόλησης στην πλατεία Τιενανμέν από δήθεν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, αλλά και την παλαιότερη αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών το 1989 ως παραδείγματα των βάναυσων μεθόδων πλύσης εγκεφάλου και καταστολής του λαού από το ΚΚΚ. Οι απλοί άνθρωποι είτε δεν τολμούν να αντισταθούν γιατί φοβούνται είτε υφίστανται πλύση εγκεφάλου και πιστεύουν οτιδήποτε πει το ΚΚΚ.

Οι ασκούμενοι είπαν επίσης στο ακροατήριο ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Κίνα που αντιστέκονται. Τα τελευταία 24 χρόνια, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα συνεχίζουν αδιάλειπτα να κάνουν ειρηνικά εκκλήσεις, όπως ακριβώς δείχνουν οι σκηνές στο «Γράμμα από τη φυλακή». Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες διωκόμενες εθνότητες και ομάδες στην Κίνα που επίσης διώκονται και διαμαρτύρονται με διάφορους τρόπους.

Πηγή: minghui.org

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε