Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Αστυνομικοί ελέγχουν πληροφορίες με έναν οδηγό φορτηγού (Α) σε σημείο ελέγχου στο Νίνγκμπο της επαρχίας Ζετζιάνγκ της Κίνας, στις 18 Δεκεμβρίου 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Το ΚΚΚ απειλεί με θανατική ποινή τους ασθενείς με COVID-19 που εισέρχονται στην Κίνα

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας προειδοποίησε τις τοπικές αρχές στην τελευταία ανακοίνωση ελέγχου COVID-19 ότι όποιος έχει μολυνθεί από την COVID-19 και περάσει τα σύνορα στην Κίνα θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Στις 2 Ιουνίου, εννέα κυβερνητικοί φορείς της πόλης Φανγκτσενγκάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουανγκσί της Κίνας εξέδωσαν από κοινού την επίσημη ανακοίνωση για τον έλεγχο της επιδημίας στους κινεζικούς λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Δημοτική Επιτροπή για την επιθεώρηση πειθαρχίας, το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας και το Τμήμα Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του Τελωνείου Ντονγκσίνγκ.

Το άρθρο 6 της ανακοίνωσης αναφέρει ότι οποιοσδήποτε έχει μολυνθεί από την COVID-19 ή όσοι βοηθούν μολυσμένα άτομα να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς άδεια θα κατηγορούνται για έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας, η οποία τιμωρείται με θάνατο, πρόστιμα και κατάσχεση περιουσίας.

Η πολιτική αντιμετωπίστηκε με οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανακοίνωση διαγράφηκε στη συνέχεια από τους επίσημους λογαριασμούς των τοπικών αρχών στις 3 Ιουνίου. Οι διαδικτυακοί χρήστες αμφισβήτησαν την καταλληλότητα της θανατικής ποινής και το κατά πόσον οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να καταδικάζουν κάποιον σε θάνατο.

Μια ανάρτηση έγραφε: «Υπάρχει κάποια νομική βάση γι’ αυτό;».

Ένας άλλος ανέφερε σε μια ανάρτηση: «Πρέπει να καταλάβουν το νόμο αρχικά. Η εξουσία να καθορίζει τη θανατική ποινή ανήκει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όχι στην κυβέρνηση μιας τοπικής μικρής πόλης». Ένας τρίτος είπε: «Στην πραγματικότητα, η επιδημία δεν είναι καθόλου τρομακτική, οι καρδιές των ανθρώπων είναι πολύ πιο τρομακτικές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ποινές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) κατά των πολιτών που παραβιάζουν τους κανονισμούς της COVID-19 προκαλούν ευρεία κριτική. Τον περασμένο Δεκέμβριο στην Μπάις, μια άλλη πόλη στην επαρχία Γκουανγκσί που συνορεύει με το Βιετνάμ, οι αρχές παρέλασαν τέσσερις κατοίκους που φέρεται να παραβίασαν τους τοπικούς περιορισμούς COVID-19 για δημόσιο εξευτελισμό, κρεμώντας πλακάτ στο λαιμό τους με τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους, όπως ακριβώς έκανε το ΚΚΚ κατά την Πολιτιστική Επανάσταση.

Κάθε κάτοικος κρατήθηκε από δύο αστυνομικούς και οδηγήθηκε μέσα στους δρόμους γεμάτους κόσμο και περικυκλωμένους από ένοπλους αστυνομικούς των ΜΑΤ. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες της παρέλασης ντροπής αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και προσέλκυσαν μεγάλη προσοχή και κριτική.

Από την εμφάνιση της COVID-19, το ΚΚΚ έχει υιοθετήσει διάφορα ακραία μέτρα πρόληψης και ελέγχου του ιού, όπως μαζικά lockdown σε ολόκληρη την πόλη, αναστολή των ιατρικών υπηρεσιών, αυτοκόλλητες σφραγίδες στις πόρτες της κατοικίας των ασθενών με COVID-19, συγκόλληση των θυρών των κτιρίων κατοικιών που κλείνουν όπου εντοπίζονται κρούσματα COVID-19, μεταξύ άλλων. Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει πολλές τραγωδίες και πολύ ανθρώπινο πόνο, προκαλώντας αυξανόμενη οργή της κοινής γνώμης.

Τον Μάιο, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές απαίτησαν από τους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό πιστοποιητικό εξέτασης νουκλεϊκού οξέος από τις τελευταίες 48 ώρες προκειμένου να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες. Γενναίοι διαδικτυακοί χρήστες δήλωσαν ότι τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας της χώρας είχαν φτάσει σε παράλογο επίπεδο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε