Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Ένα φορτηγό μεταφέρει ένα εμπορευματοκιβώτιο για να φορτωθεί σε πλοίο στο λιμάνι του Τιαντζίν της Κίνας τον Οκτώβριο του 2017. (Alexander F. Yuan/AP Photo)

Το ΚΚΚ κλειδώνει την μεγαλούπολη-λιμάνι των 14 εκατομμυρίων κατοίκων στο πλαίσιο της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων COVID»

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει βάλει σε lockdown ακόμα μια μεγάλη πόλη -την Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα- στο πλαίσιο της αυστηρής πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων COVID». Την ίδια ώρα, διεξάγονται υποχρεωτικά μαζικά τεστ στην πόλη. Οι αρχές προειδοποιούν όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς ότι όχι μόνο θα τιμωρηθούν, αλλά ότι αυτό θα «επηρεάσει ακόμη και τις μελλοντικές τους γενιές».

Η Τιαντζίν είναι μία από τις τέσσερις πόλεις της Κίνας που ελέγχονται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση και μια σημαντική πόλη-λιμάνι στον βορρά. Οι αρχές ανακοίνωσαν στις 19 Μαΐου ότι θα εφαρμόσουν μια κλειστή πολιτική «στατικής διαχείρισης» για τον πληθυσμό των σχεδόν 14 εκατομμυρίων κατοίκων, περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων.

Από τον αποκλεισμό της Σαγκάης στα τέλη Μαρτίου που προκάλεσε τραγωδία και πόνο στους κατοίκους της πόλης, προσελκύοντας παγκόσμια προσοχή και κριτική, το κινεζικό καθεστώς αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη «lockdown» και αντ’ αυτού προτιμά τον ασαφή όρο «στατική διαχείριση», που ουσιαστικά είναι μια αυστηρή κατάσταση αποκλεισμού.

Στην ανακοίνωση, οι αρχές της Τιαντζίν ανέφεραν ότι από τις 21 Μαΐου όλοι οι κάτοικοι της Τιαντζίν θα παραμείνουν στατικά στον τόπο διαμονής τους και θα διεξαχθεί σε όλη την πόλη έλεγχος νουκλεϊκών οξέων COVID-19 για όλους τους κατοίκους.

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο για να δώσει οδηγίες στους κατοίκους, καθώς αυτοί σχηματίζουν ουρά κατά τη διάρκεια μαζικών δοκιμών στην πόλη Τιαντζίν της Κίνας στις 9 Ιανουαρίου 2022. (Sun Fanyue/Xinhua μέσω AP)

 

Σύμφωνα με πιο λεπτομερείς επίσημες ανακοινώσεις από τις περιφέρειες της πόλης, απαγορεύεται στους ανθρώπους να «μετακινούνται χωρίς λόγο» εκτός των σπιτιών τους μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ νουκλεϊκού οξέος.

Την ίδια ημέρα, οι αρχές λειτουργίας του μετρό της Τιαντζίν εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, λέγοντας ότι οι σταθμοί πολλών γραμμών του μετρό της Τιαντζίν έκλεισαν προσωρινά.

Αυτό συμβαίνει μετά το κλείσιμο των δημόσιων συγκοινωνιών και τα απροειδοποίητα lockdown που έγιναν πρόσφατα στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα που απέχει 84 μίλια από την Τιαντζίν, λόγω της επιδείνωσης ενός νέου κύματος επιδημίας της COVID-19. Αξιωματούχοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αυστηροποιήσουν την «στατική διαχείριση» της πρωτεύουσας.

Με την κλιμάκωση του ελέγχου της επιδημίας, οι αρχές της Τιαντζίν ανακοίνωσαν στις 20 Μαΐου ότι οι δοκιμές νουκλεϊκών οξέων στις πέντε κεντρικές περιοχές Νανκάι, Χονγκιάο, Χέξι, Χεντόνγκ και Χεπίνγκ θα ξεκινούσαν το ίδιο βράδυ, νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Πριν από το λουκέτο σε ολόκληρη την πόλη της Τιαντζίν, ορισμένες συνοικίες είχαν ήδη αποκλειστεί.

Η περιφέρεια Μπειτσέν ανακοίνωσε lockdown στις 19 Μαΐου, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις των ανθρώπων και τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την περιοχή.

Η περιφέρεια Ντονγκλί εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στις 20 Μαΐου για την εφαρμογή ενός lockdown 3 επιπέδων στην περιοχή.

Στις 19 Μαΐου, η επιτροπή γειτονιάς της κοινότητας Χουαφενγκτζιαγιουάν στην περιοχή Ντονγκλί της Τιαντζίν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποίησε τους κατοίκους: «Για την εξάπλωση της επιδημίας που προκαλείται από τους κατοίκους που βγαίνουν έξω χωρίς άδεια μετά την ολοκλήρωση του νουκλεϊκού οξέος, τα όργανα δημόσιας ασφάλειας θα τους καταστήσουν υπεύθυνους, και αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές τους. Ελπίζουμε όλοι να το σκεφτούν δύο φορές πριν ενεργήσουν».

Η επίσημη απειλή κατά των πολιτών ότι «θα επηρεάσει τις μελλοντικές τους γενιές» έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή και κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια απειλή διατυπώνεται από Κινέζους κομμουνιστές αξιωματούχους κατά τη διάρκεια ενός lockdown.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο από τις 11 Μαΐου δείχνει ένα νεαρό ζευγάρι στη Σαγκάη που είχε αρνητικό τεστ νουκλεϊκού οξέος να εξαναγκάζεται από αρκετούς αστυνομικούς να μεταφερθεί βίαια και να τεθεί σε καραντίνα σε μια κεντρική εγκατάσταση απομόνωσης.

Στο βίντεο ακούγεται η αστυνομία να απειλεί το ζευγάρι: «Εάν αρνηθείτε την μεταφορά, θα τιμωρηθείτε από τη δημόσια ασφάλεια. Αφού τιμωρηθείτε, θα επηρεάσει και τις τρεις μελλοντικές γενιές σας!» Ο σύζυγος απάντησε: «Είμαστε η τελευταία γενιά, σας ευχαριστώ».

Η Li Jing συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε