Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρευρίσκεται σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 18 Απριλίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

«Twitter Files» – Βουλευτής Κόμερ: Το προσωπικό του Twitter θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του Κογκρέσου για τη λογοκρισία της ιστορίας με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν

Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το προσωπικό του Twitter που εμπλέκεται στην απόκρυψη της ιστορίας για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 θα βρεθεί ενώπιον του Κογκρέσου και θα καταθέσει για τις πράξεις του.

Ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ (R-Ky.), το μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κατέχει την πρώτη θέση στην Επιτροπή, έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε μια εμφάνιση την Παρασκευή στο Fox News, αφού ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, δημοσίευσε το πρώτο μέρος του λεγόμενου «Twitter Files», μια αποκάλυψη των εσωτερικών λειτουργιών της μηχανής λογοκρισίας του Twitter.

«Κάθε υπάλληλος του Twitter που συμμετείχε στην καταστολή της ιστορίας για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου και να εξηγήσει τις πράξεις του στον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Κόμερ στον παρουσιαστή της εκπομπής Σον Χάνιτι.

Ο Μασκ και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ματ Τάιμπι παρουσίασαν την Παρασκευή μια σειρά εσωτερικών επικοινωνιών του Twitter που δίνουν εικόνα για τα βήματα που έγιναν από το προσωπικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την καταστολή της ιστορίας της New York Post για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν εδώ και καιρό το Twitter -και ορισμένα μέσα ενημέρωσης- για την απόκρυψη της ιστορίας για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, η οποία περιελάμβανε ρεπορτάζ που ενίσχυε τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος είπε ψέματα όταν δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Α) χαιρετάει μαζί με τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν μετά την παρακολούθηση της λειτουργίας στην καθολική εκκλησία Holy Spirit στο Johns Island, S.C., στις 13 Αυγούστου 2022. (Nicholas Kamm/AFP via Getty Images)

 

«Χαρακτηρισμός ως μη ασφαλές»

Προκειμένου να καταστείλουν το ρεπορτάζ για τον Χάντερ Μπάιντεν, τα στελέχη του Twitter το χαρακτήρισαν ως «μη ασφαλές», περιορίζοντας τη διάδοσή του και εμποδίζοντας ακόμη και την άμεση κοινοποίησή του μέσω της λειτουργίας άμεσων μηνυμάτων της πλατφόρμας, δήλωσε ο Τάιμπι σε σχόλια σχετικά με τις αποκαλύψεις. Σημείωσε ότι τέτοιοι ακραίοι περιορισμοί επιφυλάσσονταν για περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία.

Τα μηνύματα μεταξύ στελεχών των τμημάτων επικοινωνίας και πολιτικής του Twitter, τα οποία μοιράστηκε ο Τάιμπι σε στιγμιότυπα οθόνης, δείχνουν κάποια σύγχυση σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν, με ένα στέλεχος επικοινωνίας να γράφει: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη βάση της πολιτικής για τη σήμανση αυτού του περιεχομένου ως μη ασφαλούς».

Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πρόσβαση στο σύστημα λογοκρισίας του Twitter και κάθε πλευρά υπέβαλε διάφορα αιτήματα και παράπονα στο προσωπικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά λόγω των κυρίως αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων των υπαλλήλων του Twitter, οι Δημοκρατικοί είχαν περισσότερες οδούς για να προωθήσουν την υπόθεσή τους, δήλωσε ο Τάιμπι.

Η Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο των αποκαλύψεων που μοιράστηκε ο Μασκ και περιγράφει λεπτομερώς ο Τάιμπι.

Το λογότυπο του Twitter και μια φωτογραφία του Έλον Μασκ εμφανίζονται μέσω μεγεθυντικού φακού σε αυτή την εικόνα που τραβήχτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2022. (Dado Ruvic/Reuters)

 

«Μόνο η αρχή»

Ο Κόμερ, στη συνέντευξή του στο Fox News, δήλωσε ότι η αποκάλυψη των «Twitter Files» δείχνει ότι το ρεπορτάζ της New York Post για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν «δικαιώνεται».

«Αλλά αυτή η ιστορία είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Κόμερ, «γιατί θα έχουμε κάθε άτομο στο Twitter που εμπλέκεται σε αυτό ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων το συντομότερο δυνατό».

Η Epoch Times απευθύνθηκε στο Twitter με αίτημα να σχολιάσει τα σχόλια του Κόμερ.

Ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ (R-Ky.), κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Ουάσιγκτον στις 27 Ιουλίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Στο μήνυμά του, ο Τάιμπι σημείωσε ότι «θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα» και υποσχέθηκε απαντήσεις σε ερωτήσεις γύρω από θέματα όπως «το shadow-banning (η λογοκρισία), το boosting (η προώθηση), ο αριθμός των followers (ακολούθων), η τύχη διαφόρων μεμονωμένων λογαριασμών και άλλα».

Ο Μασκ δήλωσε ότι ένα δεύτερο «επεισόδιο» των αποκαλύψεων θα κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε