Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας Τούρκος άνδρας κρατά μια φωτογραφία του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με μια στάμπα από παπούτσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στη Γαλλία στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Οκτωβρίου 2020. (Emrah Gurel / AP Photo)

Έντονες διαμάχες Γαλλίας-Τουρκίας για σκίτσο του Charlie Hebdo

Οι διαμάχες για τις απεικονίσεις του Προφήτη Μωάμεθ εντείνονται όλο και περισσότερο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή στην υπεράσπιση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για το δικαίωμα δημοσίευσης και επίδειξης καρικατούρων του Προφήτη Μωάμεθ, μετά τον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου καθηγητή ιστορίας από έναν 18χρονο ριζοσπαστικό Ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου.

Αριστερά: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό Συγκρότημα, στην Άγκυρα, στις 5 Οκτωβρίου 2020. (Adem Altan / AFP μέσω Getty Images)
Δεξιά: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, φορώντας μάσκα προσώπου, περιμένει την άφιξη του Αρμενίου προέδρου, πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Ελιζέ, στο Παρίσι, στις 22 Οκτωβρίου 2020. (Charles Platiau / Pool / AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε στο φως της ημέρας έξω από το σχολείο του σε ένα προάστιο του Παρισιού από έναν έφηβο πρόσφυγα τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος επιδίωξε να εκδικηθεί για τη χρήση της καρικατούρας του Μωάμεθ από το θύμα του σε ένα μάθημα για την ελευθερία έκφρασης.

Ένα παιδί κρατάει μια αφίσα του Σαμουέλ Πατί καθώς άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία Republique στη Λιλ της Γαλλίας, στις 18 Οκτωβρίου 2020. Διαδηλωτές στη Γαλλία συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου και σε φόρο τιμής στον καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε κοντά στο Παρίσι αφού άνοιξε συζήτηση για τις καρικατούρες του Προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ στην τάξη του (Michel Spingler / AP Φωτογραφία)

 

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε σθεναρά τα σκίτσα ως προστατευόμενα με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

«Δεν θα αποκηρύξουμε τις καρικατούρες», είπε στο μνημόσυνο του δασκάλου την περασμένη εβδομάδα. Στις 25 Οκτωβρίου, έγραψε στο Twitter τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά, «Δεν θα υποκύψουμε, ποτέ».

Η στάση του Μακρόν έχει εξοργίσει ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία και παρότρυνε το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Η Γαλλία απάντησε με ανάκληση του πρέσβη της στην Άγκυρα και προειδοποίησε τους πολίτες της που βρίσκονται εκεί να προσέχουν ιδιαίτερα για την διασφάλιση της προσωπικής τους ασφάλειας.

Πακιστανοί καίνε μια γαλλική εθνική σημαία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μετά τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τις καρικατούρες του Μωάμεθ, στο Πεσαβάρ, στις 26 Οκτωβρίου 2020. (Abdul Majeed / AFP μέσω Getty Images)

 

Σε απάντηση στην κλιμακούμενη διαμάχη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράμπ είπε: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνουν δίπλα-δίπλα στις θεμελιώδεις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας του λόγου και δεν πρέπει ποτέ να δώσουμε στους τρομοκράτες το δώρο να μας χωρίσουν».

Οι επικρίσεις όμως δεν δείχνουν σημάδια εκτόνωσης. Η Τουρκία είπε στις 28 Οκτωβρίου ότι θα λάβει νομικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση σε μια καρικατούρα του Ερντογάν στο γαλλικό σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο Charlie Hebdo, το οποίο οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «αηδιαστική προσπάθεια» για να «διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του».

Το σκίτσο στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo δείχνει τον πρόεδρο Ερντογάν να κάθεται με ένα άσπρο μπλουζάκι και εσώρουχα, κρατώντας ένα αναψυκτικό μαζί με μια γυναίκα που φοράει μια ισλαμική μαντίλα.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλος του Ερντογάν, καταδίκασε την καρικατούρα ως «χυδαία» και «ανήθικη» και είπε ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ελευθερία έκφρασης.

Το περιοδικό Charlie Hebdo έχει υπάρξει στόχος ισλαμιστών τρομοκρατών από τότε που δημοσίευσε σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ πριν από χρόνια. Τα γραφεία του δέχθηκαν επίθεση το 2015 από τρομοκράτες οι οποίοι σκότωσαν 12 άτομα.

Τον Σεπτέμβριο, καθώς η δίκη 14 υποτιθέμενων συνεργών στην επίθεση του 2015 ξεκίνησε στο Παρίσι, το περιοδικό δημοσίευσε ξανά τα σκίτσα για να υπογραμμίσει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ένας Πακιστανός μαχαίρωσε δύο άτομα έξω από τα πρώην γραφεία της έκδοσης στο Παρίσι.

Εν μέσω της τελευταίας έκρηξης του μουσουλμανικού θυμού, η Γαλλία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την αποτροπή ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Η αστυνομία της Γαλλίας ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε θρησκευτικούς χώρους γύρω από το All Saint το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στις 27 Οκτωβρίου Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και τη Μαυριτανία, να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις διαμαρτυρίες και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις 27 Οκτωβρίου, οι περιοχές γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και τον Πύργο του Άιφελ στο κέντρο του Παρισιού εκκενώθηκαν για λίγο μετά την ανακάλυψη μιας σακούλας γεμάτης πυρομαχικών.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε