Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Οπαδοί της Γερμανίας παρακολουθούν προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας της FIFA 2014 μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στην δημόσια προβολή της Fanmeile στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο της Γερμανίας, 4 Ιουλίου 2014. (Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)

Γερμανία: Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει ρίζες μεταναστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ — Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των κατοίκων της Γερμανίας είναι μετανάστες ή έχουν ρίζες μεταναστών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2019 που δημοσιεύτηκαν φέτος.

Περίπου 21,2 εκατομμύρια, ή 26 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, έχουν «μεταναστευτικό υπόβαθρο», σύμφωνα με στοιχεία από μια μικρο-απογραφή του 2019, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για αύξηση 2,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα — η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση από το 2011, ανέφερε η υπηρεσία.

Η μεγαλύτερη ομάδα, περίπου το 13 τοις εκατό όλων των ανθρώπων που έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, κατάγονται από την Τουρκία ή έχουν ρίζες από εκεί, ανέφερε η υπηρεσία. Ακολουθούν άτομα με καταγωγή ή ρίζες από την Πολωνία και την Ρωσία. Συνολικά, το 65% όλων των μεταναστών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες.

Σκηνή από το φεστιβάλ Oktoberfest στο Μόναχο. (Alexandra Beier/Getty Images)

 

Στην Γερμανία, κάποιος θεωρείται ότι έχει «μεταναστευτικό υπόβαθρο» εάν αυτός, ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς του, γεννήθηκε ως μη Γερμανός πολίτης. Περίπου 11,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 51% του συνόλου με μεταναστευτικό υπόβαθρο, γεννήθηκαν ως Γερμανοί πολίτες.

Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που ζουν στην δυτική και ανατολική Γερμανία. Η βορειοδυτική πόλη-πολιτεία της Βρέμης έχει τον υψηλότερο μεταναστευτικό πληθυσμό  — 36,5% του συνολικού πληθυσμού — ενώ στην ανατολική πολιτεία της Θουριγγίας το ποσοστό είναι μόνο 7,8%.

Μετά την διαίρεση της Γερμανίας σε ανατολική και δυτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δυτική Γερμανία κάλεσε εκατομμύρια «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» όπως τους αποκάλεσε, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Σχετικά λίγοι αλλοδαποί είχαν την δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Τριάντα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, αυτές οι διαφορές εξακολουθούν να είναι ορατές.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με ρίζες μεταναστών εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλο σχετικό ποσοστό σε θέσεις εργασίας με χαμηλή αμοιβή και με μικρό ποσοστό σε επαγγέλματα που απαιτούν ακαδημαϊκή κατάρτιση. Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ, το 55 τοις εκατό, των εργαζομένων καθαρισμού και το 30 τοις εκατό των εργαζομένων στην γηριατρική φροντίδα, αλλά μόνο το 11 τοις εκατό των εκπαιδευτικών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε