Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας άντρας κρατά ένα πιστόλι ηλεκτροσόκ σε λογομαχία με διαδηλωτές αφότου πήγαν στην επιχείρησή του στην γειτονιά South Waterfront στο Πόρτλαντ, πολιτεία Όρεγκον, 20 Αυγούστου 2020. Nathan Howard/Getty Images)

Επιχειρήσεις δραπετεύουν από το Πόρτλαντ, λέγοντας πως η τοπική κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει από τις εξεγέρσεις

Ενημέρωση: 30 Αυγ. 2020

Επιχειρήσεις φεύγουν από το κέντρο του Πόρτλαντ ή εγκαταλείπουν σχέδια για άνοιγμα καταστημάτων λόγω των βίαιων ταραχών που συνεχίζονται σχεδόν κάθε βράδυ από τις 28 Μαΐου.

Τμήματα της πόλης είναι οχυρωμένα. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ζημιών ή χαμένης κατανάλωσης προκλήθηκαν από τις βίαιες ταραχές στις αρχές Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες στις ταραχές συχνά μαζεύονται περίπου στις 9 μ.μ. και δεν διασκορπίζονται μέχρι νωρίς το επόμενο πρωί.

Ενώ πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κάποιοι συνέχισαν να εργάζονται από τα κεντρικά γραφεία της Standard Insurance μέχρι πρόσφατα, δήλωσε εκπρόσωπος στην Epoch Times.

«Πολλοί από αυτούς τους υπαλλήλους που είχαν παραμείνει στα γραφεία μας στο κέντρο της πόλης έχουν μεταφερθεί προσωρινά στον χώρο μας στο Χίλσμπορο για την ασφάλειά τους υπό το φως των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και την καταστροφή περιουσίας στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Πολλοί υπάλληλοι και προσωπικό ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση κοντά στα γραφεία μας στο κέντρο της πόλης τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, και αυτός ήταν ένας λόγος για την απόφαση».

Άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σχεδίαζαν να ανοίξουν καταστήματα στο Πόρτλαντ παρά την πανδημία. Οι εξεγέρσεις τους ώθησαν να σταματήσουν προσωρινά αυτά τα σχέδια ή να τα εγκαταλείψουν.

«Επρόκειτο να ανοίξουμε δύο καταστήματα στο Πόρτλαντ, και στη συνέχεια όλο αυτό συνέβη», δήλωσε ο Τζο Ράτζερ, συνιδιοκτήτης της Steepologie Teas, στην Epoch Times.

Ερωτηθείς αν «όλο αυτό» σήμαινε την πανδημία ή την βία, πρόσθεσε: «Απλά καθαρά την βία. Τις επιθέσεις».

Μια γυναίκα περπατά μπροστά από μια επιχείρηση που υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια πρόσφατων ταραχών, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, την 1η Ιουλίου 2020. (Φωτογραφία Gillian Flaccus/AP)

 

Η Steepologie έκλεισε επίσης στο κέντρο του Σιάτλ λόγω των ταραχών εκεί. Ένας υπάλληλος δέχθηκε επίθεση μέσα στο κατάστημα.

Σε συνέντευξή του στην NTD Television, αδελφό μέσο της Epoch Times, ο ιδιοκτήτης του Uncle Fabe, Φάμπιαν Γκόρντον, δήλωσε ότι γνωρίζει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν αρχίσει να κοιμούνται στα καταστήματά τους.

«Σκέφτοναι να ανέβουν στις οροφές των κτιρίων τους με όπλα. Είναι τρομοκρατημένοι. Οι ταραχοποιοί βάζουν φωτιά. Πότε θα συμβεί σε αυτούς;» είπε. «Είναι βαριά οπλισμένοι και όλοι φοβούνται».

Ο Γκόρντον είπε ότι αξιωματούχοι της πόλης και του κράτους φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση παρακωλύοντας την αστυνομία και επεσήμαναν τη νέα εισαγγελική πράξη για την πιθανή απόρριψη κατηγοριών, σε αξιόποινες πράξεις ταραχών, εξέγερσης και παρεμπόδισης των οργάνων της τάξης.

«Η ηγεσία είναι προφανώς δειλή. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να το θέσουμε», είπε, προσθέτοντας:« Ποιος με λογική σκέψη θα ερχόταν να ξεκινήσει μια επιχείρηση στο Πόρτλαντ από εδώ και πέρα; Ποιος με μυαλό; Θα το κάνατε εσείς; Θα εχόσασταν επίσκεψη;»

Σε μια πρόσφατη επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρτλαντ που δημοσιεύθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα γνωστό μέλος αναπτυξιακής εταιρείας, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις που έχουν οι βίαιες ταραχές στις επιχειρήσεις είναι άνευ προηγουμένου.

Ταραχοποιοί προσπαθούν να φράξουν μια πόρτα στο Κέντρο Δικαιοσύνης της Επαρχίας Μαλτνόμα στο Πόρτλαντ, Ορε., 17 Ιουλίου 2020. (Mason Trinca/Getty Images)

 

Ταραχοποιός κλωτσάει μια είσοδο στο δικαστήριο Mark O. Hatfield, αφού οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί κατέφυγαν μέσα του, στο Πόρτλαντ Ορε., 21 Ιουλίου 2020. (Nathan Howard/Getty Images)

 

«Εάν γνωρίζετε έναν μεσίτη διαμερισμάτων ή γραφείων, καλέστε τον και ρωτήστε πόσοι πελάτες προσπαθούν να φύγουν. Ο αριθμός είναι κάτι το τελείως πρωτόγνωρο εδώ και 42 χρόνια που δουλεύω στο κέντρο της πόλης», έγραψε ο Γκρεγκ Γκούντμαν του Downtown Development Group.

«Η αποχώρησή τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κίνημα Black Life’s Matter [sic] (που υπήρξε θετικό), αλλά έχει να κάνει περισσότερο με την ανομία που υποστηρίζετε στο κέντρο της πόλης. Κάνετε μια εξαιρετική [δουλειά] για να δώσετε τη δυνατότητα σε άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται για τον Τζορτζ Φλόιντ να λεηλατήσουν την πόλη μας εις βάρος των ανθρώπων που προσπαθείτε να βοηθήσετε», πρόσθεσε. «Σκεφτείτε πόσες θέσεις εργασίας εγχρώμων έχουν χαθεί στην πόλη μας, όχι λόφω των διαμαρτυριών, αλλά από βανδαλισμούς. Θα υπέθετα ότι οι ενέργειές σας έχουν ζημιώσει εκείνους που σκοπεύατε να βοηθήσετε».

Ο Γκούντμαν είπε ότι «ένας μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων μετακινούνται εκτός κέντρου», συμπεριλαμβανομένων των Daimler Chrysler, Airbnb, Banana Republic, Microsoft και Saucebox. Η Google σταματά την κατασκευή στο κτίριο του Macy, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αναταραχή δεν επηρέασε το πρόγραμμα κατασκευής της εταιρείας. Ένας εκπρόσωπος της Daimler δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από το Πόρτλαντ. Εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι από τον Μάρτιο.

Εκπρόσωπος της Microsoft είπε σε ότι ορισμένοι υπάλληλοι εξέτασαν το θέμα «και δεν έχουμε τίποτα να μοιραστούμε».

Η Gap, ιδιοκτήτρια της Banana Republic, δεν απάντησε σε ερώτησή μας, ούτε η Saucebox.

Ο Ντέιβιντ Μάργκουλις, ιδιοκτήτης της Margulis Jewelers, βγαίνει από διπλές πόρτες κόντρα πλακέ που είχε εγκαταστήσει για να προστατεύσει το κατάστημά του από την βία που κυριάρχησε στην πόλη του Πόρτλαντ από τα τέλη Μαΐου, 13 Ιουλίου 2020. (Gillian Flacus/Φωτογραφία AP)

 

Κούκλες βιτρίνας φαίνονται μέσα από σπασμένο γυαλί σε ένα κατάστημα H&M στο κέντρο του Πόρτλαντ, Ορε., 13 Ιουλίου 2020. (Gillian Flacus/AP Photo)

 

Το Downtown Development Group δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Τα πέντε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρτλαντ δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

«Υπήρξε πολλή απογοήτευση και τόσα πολλά μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν από το κέντρο της πόλης, επειδή πιστεύουν ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας δεν ενδιαφέρονται», δήλωσε ο Γκούντμαν στο KPTV.

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ μίλησε για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε μια διαδικτυακή ενημέρωση την Τετάρτη. «Οι βίαιοι εξτρεμιστές», είπε, εκμεταλλεύονται ένα κενό «για να βλάψουν την πόλη μας, να τρομάξουν τους βασικούς εργοδότες μας στο κέντρο της πόλης την νύχτα, και να δημιουργήσουν χάος σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τους πόρους της πόλης».

«Πρέπει να καθαρίσουμε τις ζημιές και την βρωμιά στα κτίριά μας στο κέντρο της πόλης, ειδικά κοντά στο Κέντρο Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Γουίλερ σχεδίαζε να συναντηθεί με βασικούς εκπροσώπους της κοινότητας για να υιοθετήσει ορισμένα μέτρα για να προσπαθήσει να διορθώσει τα προβλήματα. Λέει ότι θα αποκαλύψει δημοσίως τις λύσεις του για το πώς να υποστηρίξει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων τις επόμενες μέρες, αλλά οι γενικές στρατηγικές είναι η παροχή βοήθειας σε ανασφάλιστες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες, και η βοήθεια στον καθαρισμό των γκράφιτι.

«Θέλουμε να αρχίσουμε το έργο καθαρισμού της κοινότητάς μας, της επένδυσης στην κοινότητά μας, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των εργοδοτών στην κοινότητά μας, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα, και να ανοίξουν ξανά», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι η πόλη πρέπει να «συνεργαστεί με τους τοπικούς εργοδότες μας για να τους βοηθήσει να σταθούν πάλι στα πόδια τους και να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες να αισθάνονται ασφαλείς όταν έρχονται στο κέντρο της πόλης».

Η ρεπόρτερ του NTD Melina Wisecup συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε